U ovom članku saznajte više o nutritivnoj vrijednosti jabuka i kako mogu koristiti vašem zdravlju.
“Jedna jabuka dnevno doktor van kuće!” Jeste li čuli za ovu izreku? Čak i ako niste, vjerojatno ste svjesni dobrobiti jabuka.
Jabuke su popularno voće koje sadrži antioksidanse, vitamine, dijetalna vlakna i brojne druge hranjive tvari. Zbog raznolikog sadržaja hranjivih tvari mogu pomoći u prevenciji mnogih zdravstvenih problema.
Jabuke dolaze u raznim oblicima, bojama i okusima te pružaju niz hranjivih tvari koje mogu koristiti ljudskom zdravlju. Na primjer, mogu smanjiti rizik od raka, pretilosti, bolesti srca, dijabetesa i nekoliko drugih stanja.
Zašto je jabuka potrebna i korisna za naše tijelo?
Jabuke su bogate vlaknima, vitaminima i mineralima, a svi su oni korisni za zdravlje. Oni također pružaju niz antioksidansa. Ove tvari pomažu neutralizirati slobodne radikale.
Slobodni radikali su reaktivne molekule koje mogu nastati kao rezultat prirodnih procesa i utjecaja iz okoliša. Ako se u tijelu nakupi previše slobodnih radikala, oni mogu izazvati oksidativni stres, što može dovesti do oštećenja stanica. Ovo oštećenje može doprinijeti nizu stanja, uključujući rak i dijabetes.
Jabuke sadrže brojne antioksidanse, uključujući:
- kvercetin
- katehin
- Florizin
- Klorogenska kiselina
Ispod je popis mogućih dobrobiti jabuka za naše tijelo.
Neurološko zdravlje i demencija
Neke analize su pokazale da kvercetin djeluje neuroprotektivno. Čini se da pomaže neuronima da prežive i nastave s radom.
Stoga može spriječiti gubitak neurona do kojeg može doći starenjem.
Također postoje neke tvrdnje da suplementacija visokim dozama kvercetina može pomoći u zaštiti stanica od određenih stresova koji mogu dovesti do Alzheimerove bolesti.
Moždani udar
Istraživanja su pokazala da osobe koje konzumiraju jabuke i starije su od 28 godina imaju značajno manji rizik od trombotičnog moždanog udara.
Jabuke sadrže mnoge hranjive tvari koje mogu smanjiti rizik od moždanog udara. Ljudi koji jedu više vlakana imaju manji rizik od kardiovaskularnih bolesti, koronarne bolesti srca i moždanog udara.
Jabuke težine oko 180 grama sadrže oko 4,3 grama vlakana. To predstavlja 13 do 20% dnevnih potreba odrasle osobe, ovisno o dobi i spolu.
Kolesterol
Jedenje jabuka snižava razinu kolesterola kod zdravih ljudi. Međutim, konzumacija bistrog soka od jabuke nema isti učinak.
Razlog su upravo vlakna u jabukama koja pomažu u smanjenju kolesterola.
Dobri su za srce
Jabuke sadrže vlakna, vitamin C, antioksidanse i kalij. Jabuke srednje veličine sadrže:
- 13 do 20% dnevnih potreba za vlaknima
- 9 do 11% dnevnih potreba za vitaminom C
- 4% dnevnih potreba za kalijem
Vlakna pomažu u kontroli krvnog tlaka, što može smanjiti rizik od kardiovaskularnih bolesti.
Vitamin C je antioksidans koji, između ostalog, može igrati važnu ulogu u zdravlju srca. Također može ojačati imunološki sustav i pomoći u obrani tijela od infekcija i bolesti.
Kalij pomaže opustiti krvne žile, smanjujući rizik od visokog krvnog tlaka i kardiovaskularnih komplikacija.
Dijabetes
Analize i studije pokazale su da ljudi koji su tri obroka tjedno koji su sadržavali voćni sok zamijenili istom količinom cjelovitog voća, uključujući jabuke, imaju 7% manji rizik od razvoja dijabetesa tipa 2 od onih koji nisu jeli voće.
Konzumiranje više vlakana smanjuje rizik od razvoja dijabetesa tipa 2. Ljudi koji slijede dijetu bogatu vlaknima mogu imati nižu razinu šećera u krvi.
Voće, pa tako i jabuke, preporučuje se jesti svježe. No, treba voditi računa o sadržaju ugljikohidrata u voću.
Jabuka srednje veličine sadrži oko 25 grama ugljikohidrata, od čega je nešto manje od 19 grama šećera. Međutim, vlakna i druge hranjive tvari imaju dodatne prednosti za vaše zdravlje.
Rak
Konzumiranje hrane bogate antioksidansima može spriječiti oksidativni stres koji uzrokuje oštećenje stanica i može dovesti do razvoja određenih vrsta raka. Već smo nekoliko puta naglasili da su jabuke dobar izvor antioksidansa.
Konzumiranje jabuka može pomoći u smanjenju rizika od raka pluća, raka dojke i raka debelog crijeva. Vlakna također mogu pomoći u smanjenju rizika od raka debelog crijeva.
Pretilost
Jabuke sadrže bioaktivne spojeve koji mogu pomoći u rastu zdravih bakterija u crijevima, što može pomoći u poboljšanju zdravlja pretilih ljudi.
Vlakna također mogu pomoći da se osoba dulje osjeća sitom, što sprječava nepotrebno prejedanje.
Jabuka kalorije
Ispod je tablica koja prikazuje količinu svake hranjive tvari u sirovoj jabuci koja teži 182 grama.
Tablica sadrži i broj ovih sastojaka koje svaka osoba treba unijeti. Potrebe se razlikuju ovisno o dobi i spolu.
Jabuke također sadrže željezo, vitamin A, neke vitamine B i vitamin E
Mogući rizici
Malo je vjerojatno da će jedenje jabuke izazvati ozbiljne nuspojave kod većine ljudi, ali neki će ljudi možda morati pripaziti koliko jedu.
Donosimo vam potencijalne rizike:
Toksini
Sjemenke jabuke sadrže cijanid. Jedenje cijelih sjemenki vjerojatno neće škoditi, ali konzumiranje velikih količina istih može biti opasno.
Alergije
Neki ljudi mogu imati alergijsku reakciju nakon što pojedu jabuku. Svatko tko doživi osip, oteklinu ili poteškoće s disanjem trebao bi odmah potražiti liječničku pomoć.
Zubi
U prošlosti se vjerovalo da jedenje jabuke može pomoći u uklanjanju naslaga sa zuba. Međutim, istraživanja ne mogu pronaći čvrste dokaze za to.
Osim toga, sadržaj kiseline u jabukama može pridonijeti nakupljanju plaka. Zato bi ljudi trebali isprati usta vodom ili oprati zube nakon što pojedu jabuku.
Gušenje
Mala djeca i starije osobe koje imaju poteškoća s gutanjem mogu biti u opasnosti od gušenja jedući komadiće jabuke. Konzumacija nezaslađenog soka od jabuke ili drugih oblika kuhane jabuke može biti bolja opcija.
Zaključak
Bez obzira na navedene rizike, oni ne mogu neutralizirati ljekovita svojstva koja jabuka ima.
Jabuka je jedno od omiljenih voća ljudi, s razlogom.
Pokušajte pojesti barem jednu jabuku dnevno i s vremenom ćete vidjeti njezin učinak na vaše zdravlje.
Preporuka
- Zašto je crni čaj toliko specifičan i tražen?
- Čajevi za mršavljenje koji će vam pomoći da se riješite viška kilograma
- Kako napraviti sok od celera
- Eko hrana – 5 činjenica o organskoj hrani!
- Kurkuma – Kako najbolje iskoristiti njena ljekovita svojstva?
- Kako napraviti eterično ulje kod kuće?