back to top

Šta uzrokuje impotenciju?

Impotencija se javlja kada ne možete postići erekciju, održati erekciju ili ejakulirati. Javlja se naizmjenično s erektilnom disfunkcijom.

Šta uzrokuje impotenciju? Nekoliko čimbenika može pridonijeti takvom stanju, uključujući emocionalne i fizičke poremećaje. Rizik od impotencije raste s godinama. Studije pokazuju da rizik od impotencije raste s godinama.

Još je veći kod muškaraca kojima je također dijagnosticiran jedan ili više kardiovaskularnih čimbenika rizika. Impotencija često negativno utječe na vaš seksualni život i može uzrokovati depresiju, dodatni stres i nisko samopouzdanje.

Razumijevanje najčešćih potencijalnih uzroka može vam pomoći da odredite zašto vam se to događa.

Šta uzrokuje impotenciju? Endokrine bolesti

Endokrini sustav proizvodi hormone koji reguliraju metabolizam, spolnu funkciju, reprodukciju, raspoloženje itd. Dijabetes je primjer endokrine bolesti koja može uzrokovati impotenciju.

Dijabetes utječe na sposobnost tijela da koristi hormon inzulin. Jedna od komplikacija povezanih s kroničnim dijabetesom je oštećenje živaca. Utječe na osjete u penisu. Druge komplikacije povezane s dijabetesom uključuju poremećaj protoka krvi i razine hormona. Oba ova čimbenika mogu pridonijeti impotenciji.

Šta uzrokuje impotenciju?
Šta uzrokuje impotenciju?

Neurološki i živčani poremećaji

Nekoliko neuroloških stanja može povećati rizik od impotencije. Živčana stanja utječu na sposobnost mozga da komunicira s reproduktivnim sustavom.

To vas može spriječiti da postignete erekciju. Neurološki poremećaji povezani s impotencijom uključuju:

 • Alzheimerova bolest
 • Parkinsonova bolest
 • tumori mozga ili kralježnice
 • multipla skleroza (MS)
 • udarac
 • epilepsija temporalnog režnja

Ako ste bili na operaciji prostate, također možete doživjeti oštećenje živaca, što rezultira impotencijom. Biciklisti na duge staze mogu doživjeti privremenu slabost. Ponavljani pritisak na stražnjicu i genitalije može utjecati na rad živaca.

Uzimanje lijekova

Uzimanje određenih lijekova može utjecati na protok krvi, što može dovesti do erektilne disfunkcije. Nikada ne biste trebali uzimati lijekove bez odobrenja liječnika.

Primjeri lijekova za koje se zna da uzrokuju impotenciju su:

 • alfa-adrenergički blokatori
 • beta blokatori
 • lijekovi za kemoterapiju raka
 • depresor središnjeg živčanog sustava
 • stimulanse poput kokaina i amfetamina
 • diuretici
 • selektivni inhibitori skladištenja serotonina

Stanja srca

Stanja koja utječu na srce i njegovu sposobnost da dobro pumpa krv mogu uzrokovati impotenciju. Bez dovoljnog protoka krvi u krvi, penis ne može postići erekciju.

Ateroskleroza, stanje koje uzrokuje začepljenje krvnih žila, može uzrokovati impotenciju. Visoki kolesterol i hipertenzija također su povezani s povećanim rizikom od impotencije.

Šta uzrokuje impotenciju?
Šta uzrokuje impotenciju?

Životni i emocionalni poremećaji

Kako biste postigli erekciju, prvo morate proći kroz ono što je poznato kao faza uzbuđenja. Ova faza može biti emocionalni odgovor. Ako imate emocionalni poremećaj, to će utjecati na vašu sposobnost seksualnog uzbuđenja.

Depresija i anksioznost povezani su s povećanim rizikom od impotencije. Depresija je osjećaj tuge, beznađa ili bespomoćnosti. Umor povezan s depresijom također može uzrokovati impotenciju. Anksioznost zbog uspješnosti također može uzrokovati impotenciju.

Ako u prošlosti niste uspjeli postići erekciju, možda se bojite da je nećete moći postići ni u budućnosti. Također možete otkriti da ne možete postići erekciju s određenim partnerom.

Ako vam je dijagnosticirana erektilna disfunkcija povezana s anksioznošću, možete imati potpunu erekciju tijekom masturbacije ili tijekom spavanja, ali ne možete održati erekciju tijekom spolnog odnosa. Zlouporaba droga poput kokaina i amfetamina također može uzrokovati impotenciju.

Upotreba alkohola i alkoholizam također mogu utjecati na vašu sposobnost postizanja ili održavanja erekcije. Obratite se svom liječniku ako sumnjate da imate problem.

Šta uzrokuje impotenciju?
Šta uzrokuje impotenciju?

Kako djelovati preventivno

Impotencija ima različite uzroke. Međutim, još uvijek možete poduzeti korake da to spriječite.

Moguće metode prevencije:

 • tjelesna aktivnost u obliku vježbanja smanjuje rizik od impotencije
 • izbjegavanje pušenja, droga ili alkohola
 • dovoljno sna
 • jedite zdravo
 • smanjiti stres, anksioznost i depresiju

Zaključak

Impotencija vam može promijeniti život i utjecati na vaše samopouzdanje.

Iako erektilna disfunkcija može imati negativan utjecaj na vaš seksualni život, to je u konačnici stanje koje se može izliječiti.

Postoje mnoge metode koje vam mogu pomoći da vratite svoju seksualnu funkciju, uključujući prirodne lijekove za impotenciju, lijekove i promjene načina života.

Preporuka

drugi upravo čitaju