LjepotaUn Dijeta – dijeta koja nije za svakoga

Un Dijeta – dijeta koja nije za svakoga

Kad čitate Un Dijeta, na što vas asocira? Ujedinjeni narodi? Ako je vaš odgovor potvrdan, onda ste u krivu. Unatoč činjenici da se njezino ime doista može povezati s ovom svjetskom organizacijom, to nije tako.

Un dijeta je točnije nazvana prema engleskoj riječi nedijeta, što bi u doslovnom prijevodu trebalo značiti “nedijeta”.

Unatoč prijevodu, to ne znači da neće biti trenutaka kada ćete morati kontrolirati svoju prehranu. Dijeta nije baš laka i budite sigurni da će biti razdoblja kada ćete biti gladni.

Ova dijeta nije kratkotrajna dijeta, već je predviđena da traje 90 dana. Nakon tog perioda potrebno je napraviti pauzu od 3 mjeseca, a ukoliko niste zadovoljni rezultatima, tj. želite izgubiti više kilograma, onda možete ponovno započeti dijetu.

Princip ove dijete je kombiniranje namirnica, a namirnice su prema nutritivnom djelovanju podijeljene u četiri osnovne skupine. To su proteini, škrob, ugljikohidrati, vitamini.

Kako započeti dijetu, koje namirnice koristiti, recepti i slično… o svemu tome u nastavku teksta.

Kako funkcionira UN dijeta?

Za razliku od većine dijeta, tijekom UN dijete možete jesti svu hranu, ali je dijeta podijeljena po danima, prema tome što jedete i koje namirnice možete kombinirati.

Uz ovu dijetu moguće je izgubiti 20 kilograma u tri mjeseca, ali kao što smo rekli bit će trenutaka kada ćete gladovati, pa morate znati da ova dijeta nije tako jednostavna i lagana.

Spomenuli smo kombiniranje namirnica i njihove nutritivne učinke. Upravo zato postoje četiri faze na kojima se temelji UN dijeta. Te se faze izmjenjuju, a njihov se raspored mora strogo pridržavati.

  • proteinski dan
  • škrobni dan
  • dan ugljikohidrata
  • voćni dan

Dijetu je obavezno započeti proteinskim danom, a zatim redom kako smo naveli. Promjena redoslijeda je zabranjena.

un dijeta
Un Dijeta – dijeta koja nije za svakoga

Pravila kojih se morate pridržavati

Kao i u svakoj dijeti, i u UN dijeti postoje određena pravila i standardi od kojih se ne smije odstupati.

  1. Voćni doručak – O doručku u Un dijeti ne morate puno razmišljati. Svih 90 dana jedete samo voće za doručak. Dakle, bez obzira koji je dan, voće jedete u paru. Tako možete pojesti dvije jabuke i dvije naranče, dva kivija i dvije kruške i slično. Odlučite li se za bananu, bit će vam dovoljna jedna banana, a ne dvije. Ako želite malo voća onda je jedna šalica, recimo malina, ekvivalentna mjera. Dakle, voće za doručak pa da vidimo kako ćete to podnijeti 
  2. Započnite s proteinskim danom – Već smo spomenuli, ali spomenimo još jednom. Neophodno je započeti proces dijete s proteinskim danom.
  3. Večera nakon 20 sati je zabranjena – Nakon ovog sata zaboravite na hranu. Pauza između obroka ne smije biti kraća od dva sata.
  4. Ručak i večera uglavnom su isti – U ovoj dijeti hranu koju jedete za ručak trebali biste jesti i za večeru. Jedina razlika je u tome što biste za večeru trebali pojesti dvostruko više hrane nego za ručak.
  5. Pijte tekućinu tijekom dana – Morate piti najmanje dvije litre vode. Dopuštene su i druge tekućine, poput čaja, kave i limunade, ali bez dodanog šećera. Alkohol i gazirana pića su zabranjeni.
  6. Vodeni dan – Ovo je možda najteže pravilo. Za vodu su predviđeni 29., 58. i 87. dan. Tako su ova tri dana tijekom tromjesečne dijete rezervirana isključivo za vodu i u te dane ne smijete ništa jesti.

Un dijetalni recepti i jelovnik

U nastavku ćemo navesti neke recepte i jelovnik koje možete konzumirati tijekom Un dijete.

Kao što rekosmo, za doručak tijekom cijele dijete je voće (isključivo svježe, nikako konzervirano), pa ćemo ovdje pogledati ručak i večeru, po fazama ili danima.

Proteinski dan

Ručak:
Meso (preporučuje se pileći file) u količini ne većoj od 250 grama. Juha po mogućnosti bez rezanaca. Jaja i mlijeko su proteinski proizvodi, pa ako ne želite meso, možete pojesti tri pečena ili kuhana jaja. Uz ovaj ručak smijete pojesti komad integralnog kruha.

Večera:
Nema tu puno filozofije, za večeru pojedite upola manje, pa primjerice možete izbaciti juhu i kruh.

Bilješka: postoje takozvane neutralne namirnice koje možete koristiti uz svaki obrok, a to su: kupus, mrkva, cvjetača, gljive, krastavci, rajčice, zelena salata i slično.

Škrobni dan

Ručak:
Ono što je bitno je da namirnice koje pripremate budu isključivo kuhane. Možete kuhati krumpir, grašak, rižu, grah, mrkvu. Po želji kuhana jela možete posoliti. Komad kruha je dozvoljen, kao i salata u neograničenim količinama.

Umjesto toga, možete napraviti paprike punjene mljevenim mesom. Uz ovo jelo moguće je napraviti i juhu.

Večera:
Jednostavno, prepolovite unos za ručak. Ovdje je obavezno ne jesti kruh za večeru.

un dijeta
Un Dijeta – dijeta koja nije za svakoga

Dan ugljikohidrata

Ručak:
Stiže tjestenina. Jedna od namirnica koju možete pripremiti su špageti s kečapom ili umakom od rajčice. Kako bi jelo bilo ukusnije, možete dodati papar, češnjak i luk te maslinovo ulje.

Ako želite pobliže upoznati talijansku kuhinju, umjesto ovih tjestenina možete uzeti i pizzu.

Večera:
Za razliku od prethodnih dana kada ste za večeru jeli isto što i za ručak, ovdje su moguća odstupanja. Umjesto manje količine onoga što ste pojeli za ručak, za večeru možete pojesti, primjerice, dva komada kolača ili nekoliko manjih kolača.

Dovoljne su i tri kuglice sladoleda. Preporuka je da, uz ono što jedete, obavezno unesete i red tamne čokolade. Čokolada je dobra jer štiti tijelo od moguće energije.

Voćni dan

Ručak i večera:
Ovdje ne morate puno zamišljati. Za ručak jednostavno kombinirajte razno voće. Napravite voćnu salatu od lubenice, jabuke, dinje i drugog voća po želji.

S obzirom da je ovo vitaminski dan, može istovremeno konzumirati namirnice koje su navedene kao neutralne, tj. povrće. Nema puno odstupanja ni za večeru.

Vodeni dan u UN dijeti

Kao što smo rekli, svaki 29. dan tijekom dijete trebali biste prijeći na tzv vodeni dan, kada cijeli dan konzumirate samo vodu. Nikakva hrana ne dolazi u obzir.

Osim obične vode, može se piti i nezasićeni čaj ili limunada.

un dijeta
Un Dijeta – dijeta koja nije za svakoga

Un dijeta iskustva

Kada je riječ o iskustvima Un dijete, ona su različita. Bez obzira na to što u “pravilniku” dijete stoji da ćete izgubiti više od 20 kilograma, to često nije slučaj s korisnicima ove dijete.

Pola od toga je siguran broj za izgubiti, a sve preko toga je upitno.

Ono što iskustva korisnika govore je da tijekom prva dva tjedna djeca ne primjećuju nikakav napredak kada je u pitanju mršavljenje.

To se svakako može negativno odraziti na vašu motivaciju, pogotovo ako znate da postoje i drugi načini da lakše i brže skinete suvišne kilograme.

Mnogi su isprobali tablete za mršavljenje kao dodatak prehrani. Provjerite i vi!

Tijekom Un dijete preporučuje se uz ručak uzeti jednu tabletu koja sadrži dnevnu dozu vitamina i minerala.

Očekivano trajanje Un dijete je 90 dana. Nakon toga slijedi pauza od tri mjeseca gdje se i dalje doručkuje samo voće, a za ručak i večeru se možete vratiti na standardnu ​​prehranu. Ako želite nastaviti s Un dijetom, onda to možete tek nakon tri navedena mjeseca.

Ako i prije isteka 90. dana izgubite željeni broj kilograma, iskustvo pokazuje da možete prekinuti dijetu i nastaviti sa zdravom prehranom.

Nadamo se da smo vam uspjeli približiti sve što čini un dijetu. Kao i druge dijete, i ova ima svoje prednosti i nedostatke. Svakako je na vama da odlučite hoćete li započeti ili ne.

Tekst je informativnog karaktera. U slučaju neuspjeha s nekom od dijeta, autor ovog teksta nema ništa s tim. Podaci navedeni u tekstu ne mogu zamijeniti liječnički savjet. Stoga preporučamo da, ako se odlučite na neku od dijeta, prvo zatražite savjet liječnika ili nutricionista.

Preporuka

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

drugi upravo čitaju