Dijete s niskim udjelom ugljikohidrata – uvod
Mnogo je dezinformacija o dijetama s niskim udjelom ugljikohidrata. Neki tvrde da je to optimalna ljudska prehrana, dok je drugi smatraju neodrživom i potencijalno štetnom.
Evo 9 uobičajenih mitova o dijetama bez ugljikohidrata.
Sastaviti
- Ove dijete su samo hir
- Teško ga je pratiti
- Većina izgubljene težine dolazi od konzumiranja vode
- Loše je za srce
- Djeluju samo zato što ljudi jedu manje kalorija
- Smanjuje unos zdrave biljne hrane
- Ketoza je opasno metaboličko stanje
- Vaš mozak treba ugljikohidrate da bi funkcionirao
- Uništavaju fizičku izvedbu
Ove dijete su samo hir
Kada se kaže da je dijeta modni hir, misli se na dijete s ciljem mršavljenja, koje su trenutno popularne i aktualne.
Danas se odnosi na dijete koje nisu baš dobro prihvaćene u društvu, a jedna od njih je i dijeta s niskim udjelom ugljikohidrata.
Međutim, dijeta s niskim udjelom ugljikohidrata pokazala se učinkovitom u više od 20 znanstvenih studija. Osim toga, popularan je desetljećima. Zapravo, prva Atkinsova knjiga objavljena je 1972. godine, pet godina prije prve skupine prehrambenih smjernica s niskim udjelom masti u Americi.
Gledajući još dalje u prošlost, prvu knjigu s niskim udjelom ugljikohidrata objavio je William Banting 1863. i bila je vrlo popularna u to vrijeme. S obzirom na dugoročni i znanstveno dokazani uspjeh dijeta s niskim udjelom ugljikohidrata, odbacivanje ove dijete kao hira čini se neutemeljenim.
Teško ga je pratiti
Protivnici često tvrde da su dijete s niskim udjelom ugljikohidrata neodržive jer ograničavaju uobičajene skupine namirnica. Kaže se da to dovodi do osjećaja uskraćenosti, zbog čega ljudi napuštaju dijetu i vraćaju se na težinu.
No, imajte na umu da svaka dijeta nešto ograničava – neke specifične skupine namirnica ili makronutrijente, druge kalorije.
Dokazano je da dijeta s niskim udjelom ugljikohidrata smanjuje apetit pa možete jesti dok ne budete zadovoljni i pritom gubiti na težini. Suprotno tome, na dijeti s ograničenim unosom kalorija manja je vjerojatnost da ćete jesti dok niste potpuno zadovoljni i mogli biste biti stalno gladni – što je za većinu ljudi neodrživo.
Znanstveni dokazi ne upućuju na to da je dijetu s malo ugljikohidrata teže slijediti nego druge dijete.
Većina izgubljene težine dolazi od konzumiranja vode
Naše tijelo skladišti puno ugljikohidrata u mišićima i jetri. Koristi oblik skladištenja glukoze poznat kao glikogen koji opskrbljuje tijelo glukozom između obroka.
Pohranjeni glikogen u jetri i mišićima veže vodu. Kada smanjite unos ugljikohidrata, vaše zalihe glikogena padaju i gubite puno vode. Osim toga, dijeta s niskim udjelom ugljikohidrata rezultira drastično smanjenom razinom inzulina, zbog čega vaši bubrezi izlučuju višak natrija i vode.
Iz tih razloga, dijeta s niskim udjelom ugljikohidrata dovodi do značajnog i gotovo trenutnog smanjenja tjelesne težine vode. To se često koristi kao argument protiv ove dijete, a tvrdi se da je jedini razlog njezine dobrobiti za mršavljenje smanjenje težine vode.
Međutim, studije pokazuju da dijeta s niskim udjelom ugljikohidrata također smanjuje tjelesnu masnoću – osobito iz jetre i trbuha. Na primjer, jedna 6-tjedna studija o dijetama s niskim udjelom ugljikohidrata pokazala je da su sudionici izgubili 7,5 funti (3,4 kg) masti, ali su dobili 2,4 funte (1,1 kg) mišića.
Loše je za srce
Dijete s niskim udjelom ugljikohidrata imaju visok udio kolesterola i masti, uključujući zasićene masti.
Iz tog razloga mnogi tvrde da podiže kolesterol u krvi i povećava rizik od srčanih bolesti.
Međutim, neka istraživanja pokazuju da niti kolesterol iz hrane niti zasićene masti nemaju značajan učinak na rizik od srčanih bolesti.
Ono što je najvažnije, dijeta s niskim udjelom ugljikohidrata može poboljšati mnoge važne čimbenike rizika za bolesti srca:
- Značajno smanjuje trigliceride u krvi
- Povećava dobar kolesterol
- Snižava krvni tlak
- Inzulinska rezistencija
- Smanjuje upalu
Razina lošeg kolesterola općenito se ne povećava.
Imajte na umu da su ovo uglavnom prosjeci koje treba pogledati. Neki ljudi mogu doživjeti veliki porast LDL kolesterola.
Djeluju samo zato što ljudi jedu manje kalorija
Mnogi ljudi tvrde da je jedini razlog zašto ljudi mršave na dijetama s niskim udjelom ugljikohidrata smanjeni unos kalorija. To je istina, ali postoje i druge stvari na koje treba paziti.
Glavna prednost mršavljenja na dijeti s niskim udjelom ugljikohidrata je da se mršavljenje događa automatski. Ljudi se osjećaju toliko siti da na kraju pojedu manje hrane bez brojanja kalorija i nekontroliranja porcija.
Dijeta s niskim udjelom ugljikohidrata također je bogata proteinima koji pospješuju metabolizam, uzrokujući blago povećanje broja kalorija koje sagorijevate. Osim toga, dijeta s niskim udjelom ugljikohidrata nije uvijek povezana s gubitkom težine.
Također su vrlo učinkoviti protiv određenih medicinskih stanja, kao što su metabolički sindrom, dijabetes tipa 2 i epilepsija. U tim slučajevima zdravstvene dobrobiti nadmašuju smanjeni unos kalorija.
Smanjuje unos zdrave biljne hrane
Dijeta s niskim udjelom ugljikohidrata nije potpuna bez njih.
Mit je da smanjenje ugljikohidrata znači da trebate jesti manje biljne hrane.
Točnije, možete jesti veliku količinu povrća, bobičastog voća, orašastih plodova i sjemenki.
Konzumiranje 100 do 150 grama ugljikohidrata dnevno i dalje se smatra niskim udjelom ugljikohidrata. To ostavlja mjesta za nekoliko komada voća dnevno, pa čak i male količine zdravog škroba poput krumpira i zobi.
Čak je moguće održivo jesti hranu s niskim udjelom ugljikohidrata na vegetarijanskoj ili veganskoj prehrani.
Ketoza je opasno metaboličko stanje
Postoji velika zabuna kada je u pitanju stanje ketoze.
Kada jedete vrlo malo ugljikohidrata (manje od 50 grama dnevno), razina inzulina opada i puno masti se oslobađa iz masnih stanica.
Kada se masne kiseline nakupljaju u jetri, ona ih počinje pretvarati u takozvana ketonska tijela ili ketone.
To su molekule koje mogu prijeći krvno-moždanu barijeru, opskrbljujući mozak tijekom gladovanja ili kad uopće ne jedete ugljikohidrate.
Mnogi ljudi brkaju ketozu s ketoacidozom.
Potonje je opasno metaboličko stanje koje se uglavnom javlja kod nekontroliranog dijabetesa tipa 1. Uključuje da je vaša krv preplavljena velikim količinama ketona, dovoljnim da vašu krv zakiseli.
Vaš mozak treba ugljikohidrate da bi funkcionirao
Mnogi vjeruju da mozak ne može funkcionirati bez ugljikohidrata.
Tvrde da su ugljikohidrati omiljeno gorivo za naš mozak i da mu je dnevno potrebno oko 130 grama ugljikohidrata.
To je dijelom točno. Neke stanice u mozgu ne mogu koristiti nikakvo gorivo osim ugljikohidrata u obliku glukoze.
Međutim, drugi dijelovi mozga savršeno su sposobni koristiti ketone.
Ako se ugljikohidrati dovoljno smanje da izazovu ketozu, veliki dio našeg mozga prestaje koristiti glukozu i umjesto nje počinje koristiti ketone.
Međutim, čak i ako imate visoke razine ketona u krvi, neki dijelovi vašeg mozga i dalje trebaju glukozu.
Ovdje metabolički put koji se naziva glukoneogeneza postaje važan. Kada ne jedete ugljikohidrate, vaše tijelo – uglavnom vaša jetra – može proizvesti glukozu iz proteina i nusproizvoda metabolizma masti.
Stoga vam zbog ketoze i glukoneogeneze ne trebaju ugljikohidrati iz prehrane, barem ne kao energija ili gorivo.
Nakon početne faze prilagodbe, mnogi ljudi navode čak i bolju funkciju mozga na dijeti s malo ugljikohidrata.
Uništavaju fizičku izvedbu
Većina sportaša koristi dijetu s visokim udjelom ugljikohidrata, a mnogi vjeruju da su ugljikohidrati ključni za fizičku izvedbu.
Smanjenje ugljikohidrata u početku dovodi do smanjenja performansi.
Međutim, to je obično samo privremeno. Tijelu će trebati neko vrijeme da se prilagodi sagorijevanju masti umjesto ugljikohidrata.
Mnoga istraživanja pokazuju da je dijeta s niskim udjelom ugljikohidrata dobra za fizičku izvedbu, posebno za vježbe izdržljivosti, sve dok si date nekoliko tjedana da se prilagodite prehrani.
Druga istraživanja pokazuju da ove dijete pogoduju mišićnoj masi i snazi.
Dijeta s malo ugljikohidrata može imati snažne zdravstvene prednosti. Vrlo su učinkoviti za osobe koje imaju problema s pretilošću, metaboličkim sindromom i dijabetesom tipa 2.
Bez obzira na to, nisu za svakoga.
Međutim, mnoge uobičajene predodžbe o tim dijetama jednostavno nisu točne.
Neke od najpopularnijih dijeta s malo ugljikohidrata su Atkinsova dijeta i Keto dijeta.
Izvor: https://www.healthline.com/nutrition/9-myths-about-low-carb-diets
Preporuka:
Guy Ritchie’s The Covenant (2023)
ChatGPT vs. Bing Chat vs. Google Bard – Za šta su neki od ovih AI chat robota najbolji?
Joga – tradicija duga 5 hiljada godina ili samo prolazni trend?