back to top

Pretila djeca – obilježje modernog doba

Pretilost je jedna od češćih bolesti 21. stoljeća, a koja dugoročno predstavlja osnovu za razvoj teških hroničnih oboljenja.

Gotovo 20% djece i adolescenata u razvijenim zemljama danas ima prekomjernu tjelesnu težinu, a i Bosna i Hercegovina, nažalost, sve snažnije slijedi taj trend.

Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, prema broju pretilih osoba Bosna i Hercegovina je na šestom mjestu u svijetu, a na drugom u Evropi. Upravo zato se sve više pažnje posvećuje prevenciji pretilosti kod djece.

Pretila djeca, koja se suočavaju s prekomjernom težinom, često se osjećaju izolirano, imaju nisko samopouzdanje i mogu biti meta vršnjačkog nasilja.

Prevencija i rješavanje pretilosti kod djece zahtijeva sveobuhvatan pristup koji uključuje promjene u prehrambenim navikama, poticanje tjelesne aktivnosti i edukaciju kako djece tako i njihovih roditelja. Škole, zajednice i zdravstveni radnici također imaju važnu ulogu u promicanju zdravog načina života među djecom.

pretila djeca
Pretila djeca – obilježje modernog doba

Na pretilost, osim prevelikog unosa energije i njene nedovoljne potrošnje, utječu i  faktori  poput genetskog naslijeđa, društveno-ekonomskog statusa, nivoa stresa i slično.

U djetinjstvu ona značajno utječe na nivo samopouzdanja i odnosa prema vlastitom tijelu, a što može dovesti i do teških poremećaja u prehrani. Zanimljiva je činjenica da dijete koje je pretilo istovremeno može biti pothranjeno.

To znači da je njegov dnevni unos energije prekomjeran, dok je istovremeno unos mikronutrijentima – mineralima i vitaminima koji su nam svakodnevno potrebni, manjkav.

Najveći je problem što pretilost kod djece uveliko povećava rizik za razvijanje hroničnih bolesti u odrasloj dobi. Tako dugoročno ona može biti osnova za astmu, dijabetes, ali i neka druga teška oboljenja poput kardiovaskularnih bolesti i karcinoma.

pretila djeca
Pretila djeca – obilježje modernog doba

Pretila djeca – što dovodi do gojaznosti?

Užurbani način života roditeljima danas ostavlja malo vremena za promoviranje pravilnih prehrambenih navika svojoj djeci. Pravilan raspored obroka i porodično okupljanje  za stolom nekada je bilo svakodnevica, a danas je rijetkost.

Osim toga, djeci su lako dostupni izvori brze hrane i grickalice kao zamjena za hranjiv obrok. Još jedan od faktora koji doprinosi pojavi pretilosti kod djece i mladih je nedostatak tjelesne aktivnosti. Procjenjuje se da adolescenti danas u prosjeku provode više od 4 sata dnevno ispred ekrana.

Postavlja se pitanje na koji način roditelji mogu utjecati na dijete koje već pati od prekomjerne tjelesne težine. Čak i najmanja promjena može dovesti do velikih rezultata.

Roditeljima koji imaju pretilo dijete savjetuje se da ga potaknu vlastitim primjerom te da kao porodica stvore zajedničke zdrave navike. Preporučuje se uvesti promjene poput redovnih porodičnih obroka te zajedničkih tjelesnih aktivnosti. Prilikom kupovine namirnica valja ograničiti kupovinu grickalica, slatkiša i sokova te potaknuti dijete da samo izabere voće ili povrće koje bi voljelo pojesti.  

Osim toga, istraživanje kompanije Nestlé pokazalo je kako djeca koja pomažu u pripremi obroka jedu značajno više povrća od djece koja ne učestvuju u kuhanju.

Bitno je, također, obratiti pažnju na veličinu porcije koju serviramo djetetu, s obzirom da su potrebe djece znatno drugačije od potreba odraslih.

Nije lako promijeniti životne navike, čak ni kod djece. Stoga je potrebna motivacija, podrška i pozitivno okruženje, pogotovo kada su u pitanju djeca koja često ne razumiju iz kojeg razloga trebaju promijeniti dosadašnje navike.

Ustrajnost roditelja i uključivanje cijele porodice u proces promjene prehrambenih navika jedini je način kako pravilno i dugoročno roditelj može utjecati na svoje dijete i osigurati mu dobre temelje da jednog dana bude zdrava odrasla osoba.

pretila djeca
Pretila djeca – obilježje modernog doba

Savjeti za sprječavanje pretilosti

Evo nekoliko savjeta koji mogu pomoći u sprječavanju pretilosti kod djece:

Zdrava prehrana: Potičite djecu da jedu raznovrsnu i uravnoteženu prehranu bogatu voćem, povrćem, cjelovitim žitaricama i nemasnim izvorima proteina poput piletine, ribe i graha. Smanjite unos visoko prerađene hrane, brze hrane i slatkiša.

Kontrolirajte porcije: Pazite na veličinu obroka i pomažite djeci da razviju osjećaj za pravilne porcije hrane. Prekomjerne porcije mogu doprinijeti prekomjernoj težini.

Promicanje tjelesne aktivnosti: Potaknite djecu da redovito vježbaju i budu aktivna. To može uključivati igru na otvorenom, sportske aktivnosti, šetnje ili vožnju bicikla. Uključivanje u aktivnosti kao obitelj može biti zabavno i motivirajuće.

Ograničenje vremena ekrana: Postavite ograničenja za vrijeme koje djeca provode pred ekranima, uključujući televiziju, videoigre i pametne telefone. Potičite ih da provode više vremena vani i bave se aktivnostima koje potiču kretanje.

Promicanje zdravih navika spavanja: Osigurajte da djeca dobivaju dovoljno sna jer nedostatak sna može utjecati na hormonalnu ravnotežu koja može dovesti do povećanja težine.

Vodite primjerom: Budite uzor svojoj djeci tako što ćete i sami prakticirati zdravu prehranu i redovitu tjelesnu aktivnost. Vaši osobni navici mogu imati snažan utjecaj na njihovu percepciju zdravog načina života.

Edukacija o prehrambenim i zdravstvenim temama: Razgovarajte s djecom o važnosti zdrave prehrane, redovite tjelesne aktivnosti i o opasnostima pretilosti kako bi razvili svijest o tim temama i motivaciju za zdravim životnim stilom.

Potpora i podrška: Pružite emocionalnu podršku djeci i pohvalite ih za njihove napore u održavanju zdravog načina života. Budite njihova podrška u svakom koraku i potaknite ih da postignu svoje ciljeve.

Kombinacija ovih savjeta može pomoći u stvaranju zdravog okruženja koje potiče djecu na održavanje zdravog tjelesnog sastava i prevenciju pretilosti.

Preporučujemo da pročitate:

drugi upravo čitaju