Moderni mikseri

mixer

Zbog obima obaveza koje nas svakodnevno čekaju kada dođemo kući s posla, brza i efikasna pomoć u kuhinji iznimno je važna. Jedan od takvih korisnih kuhinjskih aparata s kojim se domaćice najviše „druže” svakako je mikser. Moderni mikseri koji miješaju sami dok mi radimo nešto drugo ili odmaramo, još su i poželjniji.

Pripremila: Ines Mešević

Od perioda kada su se koristile ručne žičane pjenjače, pa do električnih modela sa izmjenjivim metlicama, mikser je uvijek bio broj jedan u kuhinjama domaćica širom svijeta. Sa razvojem tehnologije i mikseri su doživjeli renesansu pa tako u trgovinama danas najčešće nailazimo na stolne modele sa pomičnim zdjelama kod kojih je najveća prednost to što namirnice miješaju bez ljudske pomoći.  Upravo takvi modeli samostojećih, odnosno stolnih miksera danas su najtraženiji jer su i najfunkcionalniji. Nove generacije miksera uglavnom se razlikuju po snazi, vrsti materijala i nastavcima, no svi imaju dvije brzine uključujući turbo funkciju, te nekoliko vrsta izmjenjivih metlica, kao i nastavke za miješanje tijesta. Danas na tržištu pažnju kupaca, osim tehničkim karakteristikama plijene i sofisticiranim izgledom s inoks detaljima.

Bitna ušteda vremena

Ovi mikseri pogodni su jer štede vrijeme domaćicama, a zahvaljujući njihovoj snazi nema bojazni da neke namirnice neće biti ujednačeno izmiksane. Mikseri novije generacije neizostavni su pomagači za pripremu raznih namaza i pašteta, a nezamjenjiva su pomoć kada su u pitanju kreme i premazi za kolače.

Ovi multifunkcionalni mikseri perfektna su kombinacija efikasnosti, dizajna i snage. Osim što je efikasan, ovakav mikser raspoloživ je u više boja, pa će se stoga uklopiti u sve varijante vašeg kuhinjskog ambijenta.
Prva i osnovna prednost stolnih miksera je ta što vam pruža mogućnost da imate slobodne ruke. Tako dok mikser sam miješa sastojke koje ste pripremili vi možete za te dvije, tri minute pripremiti ostatak jela ili se posvetiti drugim stvarima u kuhinji.

Ostale važne karakteristike i prednosti stolnih miksera su potpuno metalna konstrukcija, robusnost i stabilnost, originalno planetarno okretanje za brzo i temeljito miksanje, direktan pogon zbog tišeg rada, pouzdanost i dugotrajnost, zaobljeni dizajn bez ivica radi lakšeg čišćenja i upotrebe, jednostavno kačenje posude za miksovanje, veliki kapacitet posude za pripremu većih količina hrane, ergonomski oblikovana drška posude za lako manipulisanje.

Evo još nekoliko razloga zašto ga trebate imati uvijek pri ruci:

-          Manje nereda - sigurno je da sa običnim ručnim mikserom htjeli li ili ne napravite nered dok izvadite metlice i prenesete ih do sudopera, a sa metlicama koje samo podignete od zdjele nećete uprljati ništa.

-          Veća brzina - novi modeli stolnih miksera posjeduju više od pet brzina što vam omogućava da dobro umutite bjelance u čvrsti snijeg ili laganu kremu za kolače, a zahvaljujući turbo pogonu tijesto za peciva umutit će za tili čas. Turbo dugmetom na ručici miksera kratkotrajno mijenjate brzinu rotacije metlica čime se poboljšava efekt mućenja.

-          U kućište posude miksera ugrađena je i vaga koja će vam olakšati mjerenje prilikom mućenja.

-          Čvrstoća - osnova ovakvih miksera jeste da ostaju stabilni i kompaktni. Cijeli aparat sastavljen je od metalnih ili inoks dijelova, što mu pruža dodatnu čvrstoću i stabilnost.

Ovakvi modeli miksera imaju jače motore, pa su stoga i snažniji u odnosu na starije generacije. U zavisnosti od potreba postoje mikseri sa većom ili manjom zdjelom, mada se većina domaćica za kućne potrebe odlučuje za manje gabarite jer zauzimaju manje prostora. Stolni mikseri opremljeni su metlicama za mućenje krema i namaza, pljosnatom mućkalicom za tijesto, te kukastim mućkalicama za gnječenje i drobljenje.

Gusto zanimljivost: Turner Wiliams je 1870. godine prvi ručnom mutilicom umutio jaje, a patent prvog električnog miksera Herbert Johnston prodao je 1908. godine KitchenAid-u, ogranku kompanije Hobart Manufacturing Company, i od tada je mikser postao nezamjenjiv u kuhinjama širom svijeta.

Stolni mikseri su zahvalniji ali i mnogo funkcionalniji, te praktičniji za korištenje. Ne svi, ali većina ih posjeduje i nastavke za pravljenje tjestenine, miješanje tijesta, te razne dodatke za mljevenje krupnog i sitnog zrnevlja.

Nema dvojbe da je stolni mikser mnogo bolji za upotrebu od onih starih kojima ste vi morali upravljati,  ali istina je i da za ovakve modele treba izdvojiti više novca. Kupovina ovog modela može zahtijevati od vas malo veću novčanu investiciju, ali na kraju kada sagledate sve njegove dobre strane, isplati se.

Odabir pravog miksera

Pri kupovini ovog kuhinjskog čarobnjaka obratite pažnju na sljedeće:

- Prvo rezimirajte svoje potrebe kada je u pitanju ishrana - ukoliko kuhate za veliku obitelj onda trebate jak motor i zdjelu većeg kapaciteta, što podrazumijeva 600 vati snage motora miksera.

- Veoma je bitno da dijelovi miksera budu metalni, jer tako će vam pružiti dugotrajnost i veću stabilnost.

- Birajte miksere koji imaju spiralnu ili rotirajuću opciju miješanja. Na taj način bit će pokrivena cijela posuda za miješanje i mogućnost da hrana na pojedinim dijelovima ostane nepromiješana bit će minimalna.

Šta reći za kraj nego da neke stvari nemaju cijenu, a iskustvo velikih kuhara i domaćica širom svijeta dokazuje da je stolni mikser nove genarcije zasigurno jedna od takvih stvari.

Mali Gusto savjeti velikih domaćica:

- Metlice od miksera neće se lijepiti za tijesto ako se prethodno namažu uljem.

- Ako izmiksate malo soli u mikseru nekoliko puta mjesečno, metlice će ostati duže sjajne i postojane.

(Neke od cijena miksera u bh. prodavnicama: Bira 49.90 KM, Krups 529.90 KM, Electrolux 169.90 KM, Tefal 94.90 KM, Bosch 117.90 KM)

Podijeli:
  • Facebook
  • Digg
  • Google
  • E-mail this story to a friend!
  • Technorati

Ostavi komentar

Morate biti prijavljeni da ostavite komentar.

Gusto TV

Newsletter

Upišite se u naš Newsletter i budite uvijek obaviješteni o novim aktuelnostima na vrijeme!

Oglasi

Oglasi

  • Oglasavajte se