back to top

Recepti

Sendviči od ostataka hrane

Upotreba ostataka hrane za neka nova jela odlična je metoda da uštedite pri kuhanju i maksimalno iskoristite namirnice koje se ne trebaju bacati. Ovaj...

Izdvojeno iz Gusto br. 79 mart 2015.

Janjeći ossobuco - milanski specijalitet eksplozivnog okusa Iako je ossobuco prvenstveno poznat kao teleći specijalitet, tu je i verzija eksplozivnog okusa sa janjećim mesom. Radi se...

Hrana iz filmova

U čast nedavne dodjele najprestižnijih nagrada u svijetu filma, Oscara, , pripremili smo pravi gastro-filmski spektakl: izdvojili smo jela i recepte koji se pojavljuju...

Ranoproljetno povrće

Da nam stiže proljeće najbolje ćete vidjeti po ponudi na tržnicama: odjednom se sve zazeleni i mami nas na isprobavanje. Proljetno povrće oskudijeva kalorijama, a obiluje...

Kiš, pite, tartovi i složenci od povrća

Prvi proljetni dani donijeli su sa sobom prve zelene plodove. Iskoristite ih da vratite tijelu energiju, vitamine i minerale izgubljene tokom zimskih mjeseci. Složite...

Jela u čast zdrave i ukusne rukole

Iako se rukola najčešće kombinira u svježem stanju sa povrćem i salatama, nema razloga da je ne upotrijebimo kao glavni sastojak za neka druga,...

Proljetne salate

Osim što će zasigurno upotpuniti glavna jela, salate ovisno o svojim sastojcima jednako tako mogu i zamijeniti neke obroke. Ono što je najljepše u...

Obroci koje ćete rado ponijeti sa sobom

Bilo da se žurite na posao pa doručkujete u hodu ili želite nešto prigristi dok se vozite, nema potrebe da konzumirate brzu, nezdravu i...

Čokolada i voće

Svježe voće konačno se našlo na trpezama. Nakon isprobanih kombinacija i svježih voćnih salata, vrijeme je da se počastite savršenom kombinacijom - slasnog voća...

Izdvojeno iz Gusto br. 82, juni 2015.

Fine dolme za ramazanske večeri Dolme su, prema tradiciji naših krajeva, sastavni dio ljetnih dana i ramazanskih večeri. Obično su u jednom sahanu zastupljene sve...

Fine dolme za ramazanske večeri

Dolme su, prema tradiciji naših krajeva, sastavni dio ljetnih dana i ramazanskih večeri. Obično su u jednom sahanu zastupljene sve vrste dolmi koje su...

Kao semafor: Šareno povrće na tanjiru

S dolaskom toplijih dana postajemo bogatiji za divne sezonske namirnice koje će unijeti šarenilo u našu kuhinju, a sve to prija kako našem zdravlju...

Za mjesec ramazana: jela i namirnice bez kojih se ne može

Na vrata kuca dragi gost, vjernicima najljepši mjesec u godini. I premda su dani vreli i dugi, mnogi strpljivo čekaju suton koji krije posebnu...

Vrela ljuta jela za hladne dane

Blago, srednje i jako ljuta jela Kad hladni dani zakucaju na vrata, nema ništa bolje od toplog variva za ručak ili večeru. Ukoliko mu dodate...

Kesten, lješnik, orasi

Slatko i sočno od orašastih plodova Pravi slatkiši za hladne dane puni su orašastih plodova koji su odlično prihvaćeni u domaćoj kuhinji. Pored tradicionalnih,...

Slatka strana praznika: čarobni mirisi Božića

Praznično vrijeme miriše na prhke kolačiće, kuhano vino i začine, a Božić sa sobom donosi najslađe recepte. Bilo da se radi o tradicionalnim ili...

„Sretne“ namirnice za Sretnu Novu godinu

Bez obzira da li Novu godinu dočekujete u ponoć ili poput stanovnika Fužina u Hrvatskoj čaše u zdravlje podižete u podne, nije svejedno koje...

Okrepljujuća jela s piletinom

Za okrijepiti dušu i tijelo dok je vani još hladno, nema ničeg boljeg od domaćih čorbi, variva i jela u saftu. Između zime i...

DRUGE UPRAVO ČITAJU