back to top

Savršeno brijanje brade

Muško uljepšavanje svodi se uglavnom na brijanje brade.

Dok žene svakoga dana provode na desetke tretmana kako bi bile ljepše i dotjeranije (od stavljanja maskare do odlaska u wellness), muški proces uljepšavanja svodi se uglavnom na brijanje brade.

Bez obzira na to, velik broj muškaraca i dalje ne zna kako se pravilno obrijati te osjećaju posljedice u obliku ogrebotina, porezotina i prištića. Kako se više ne biste suočavali s takvim problemima, frizer stilist Nikola Solenički otkrio je tajne ispravnog brijanja brade.

“Znanstvenici su izračunali kako muškarac tijekom života potroši oko 2000 sati. Upravo zato bi se svaki muškarac trebao znati pravilno obrijati.”

SUHO I MOKRO BRIJANJE

brijanje brade
Savršeno brijanje brade

Tehnike brijanja dijelimo u dvije skupine: suho brijanje i mokro brijanje.

Suho brijanje se izvodi električnim aparatom za brijanje, a mokro brijanje se izvodi britvama i žiletima u kombinaciji s gelom ili pjenom za brijanje.” otkriva Nikola koji je i sam sklon oblikovanju različitih vrsti brade.

Ističe kako je brada, bez obzira na svu tehnologiju koja nas okružuje, nešto čemu muškarci ne mogu pobjeći, čak ni onda kada puštaju bradu. “Danas brade više ne čuvaju toplinu i ne štite lice od vanjskih utjecaja.

Neki ljudi njeguju svoju bradu, a drugi se briju svaki dan. Bez obzira odlučite li uzgajati bradu ili ne, s vremena na vrijeme ćete se morati obrijati.

Zapamtite da brada mnogo utječe na dojam koji ostavljate: ponekad je dulja, uredno održavana brada bolja od nemarno održavane kozje bradice. Ona mijenja oblik lica i čini vašu pojavu muževnijom ili mladenačkom – ovisno o toma kakvu bradu odaberete.

Potpunim brijanjem se smatra ono koje ostavlja lice savršeno glatkim, a Nikola savjetuje da se treba izbjegavati prelaženje žiletom po istom dijelu lica više puta u jednom brijanju.

Prođete li više puta po istom dijelu, uklanjate sve dlačice, ali i stvarate oštećenja na koži.

pravilno brijanje brade

Savršeno brijanje brade
Savršeno brijanje brade

Nikad ne prelazite britvicom od dna lica prema gore, već obratno – od vrha prema dnu. 

Na taj način ćete obrijati dlačice taman toliko koliko je potrebno da ne nadražite kožu. Također, pravilan smjer brijanja omogućuje da dlačice narastu dovoljno u 24 sata, kada se u pravilu ponovno brijete.

Ako se brijete u smjeru suprotnom od rasta dlačica, to vrlo često izaziva iritaciju kože, urasle dlačice koje su uzrok bolnim upalama nalik prištevima i nedovoljni rast dlačica za sljedeće brijanje. 

Opreznije prelazite preko tog dijela, ali ga nikako ne izbjegavajte. Neki muškarci rutinski obriju dio lica, dok onaj zahtjevniji dio nekako zaobiđu.

savjeti za brijanje

Savršeno brijanje brade
Savršeno brijanje brade

Na rast brade najviše utječe genetika, no testosteron također igra važnu ulogu. Visoka razina testosterona pridonijet će bržem rastu brade, ali isto tako može utjecati na ispadanje kose i pojavu akni. Vjerovali ili ne, čak i vaši obroci mogu utjecati na rast brade!

VEZA IZMEĐU TESTOSTERONA I BRADE

Kao glavni muški hormon, testosteron je iznimno važan za spolnost, energiju i zdravlje. Razina testosterona se s godinama mijenja i može biti razlog zašto muškarci imaju bradu, dublji glas i razvijenije mišiće. Zanimljivost: razina testosterona je najviše 48 sati nakon intenzivnog treninga poput dizanja utega.

ŠTA STE JELI DANAS

Ako želite ubrzati rast brade, važno je da tijelu priskrbite dovoljno hranjivih tvari. Vitamini su vaši saveznici! Uravnotežena prehrana koja uključuje meso, ribe, jaja i oraščiće pomoći će vašoj bradi da postane impresivno bujna.

ZAŠTO TOLIKO SVRBI

Ne paničarite, svrbež i osjećaj peckanja normalni su tijekom prvih tjedana puštanja brade. Prije nego što zgrabite britvicu i ponovno se odlučite na brijanje, umirite nadraženo područje balzamom. Ako ga nemate pri ruci, pomoći će vam i šampon pritiv peruti ili preparati s aloe verom.

UREĐIVANJE BRADE KORAK PO KORAK

Kratki brkovi ili bujna brada? Koji god imidž izabrali, uz naš vodič za brijanje će vaša brada uvijek izgledati uredno i muževno!

ZAŠTO JE NJEGA BRADE TAKO VAŽNA

Dlačice na bradi razlikuju se od muškarca do muškarca – kod jednih rastu uredno, dok kod drugih strše na sve strane. No jedno je zajedničko svim bradama – zahtijevaju malo pažnje kako bi izgledale dobro.

Nije dovoljno da samo umijete lice ujutro i navečer. Samo redovito šamponiranje održat će zdrav i dobar izgled brade te se pobrinuti da dobro miriše.

SAVRŠENO BRIJANJE VIDEO

Biti berberin znači baviti se jednim od najstarijih zanata na svijetu. Berberin uljepšava muške kose, brade i brkove.

Vremenom je ovo zanimanje takoreći iščezlo, toliko da smo danas navikli na odlazak u frizerske salone, gde nema berberskih stolica s rukohvatima, naslonom za glavu i jastučetom koje se obrće pre no što sjedne nova mušterija.

Uprkos tome, dio njih odlazi i kod berberina. Takvi džentlmeni dolaskom očekuju mjesto koje njeguje tradiciju, stil i principe berberskog zanata, a to je zapravo briga o muškarcima i naravno savršeno brijanje.

5 SAVJETA ZA SAVRŠENU BRADU

  • Izaberite stil brade koji odgovara obliku vašeg lica.
  • Bradu dnevno češljajte odgovarajućim češljem.
  • Za ozbiljnije uređivanje brade nabavite kvalitetne škare ili brijač.
  • Nikad ne oblikujte mokru bradu – mokre dlačice su dulje i možete slučajno odrezati previše.
  • Bradu na vratu uredite kvalitetnom britvicom.

PREPORUKE

drugi upravo čitaju