Slatko

slatko-od-kupina-1ad2c15bb340b2ba6c0a0a6d8880bc23_header

Slatko ili recelj kako ga u svom Bosanskom kuharu naziva Alija Lakišić tradicionalna je balkanska poslastica sa kojom se dočekuju gosti i iskazuje im se gostoprimstvo. Može se pripremati od bilo koje vrste voća, a najsličnije je kandiranom voću.

Pripremila: Dženana Hrlović

Iako nije poznato da li su poslastice svoj atribut slatkog dobile po ovom jelu ili je pak proces bio obrnut, sama riječ slatko danas je sinonim za nešto lijepo, malo, izuzetno ukusno, a ponekad i umiljato, u slučaju kada se ovaj pridjev koristi za opisivanje djece ili nekih životinja, poput na primjer malih zečeva. Kada je o hrani riječ, iza ovog naziva kriju se brojne poslastice koje u ustima pobuđuju receptore za istoimeno čulo. Zapravo, slatko je toliko širok pojam i toliko sveobuhvatan, koliko i intenzitet aroma koje nude male porcije ove poslastice.

Alija Lakišić u svom Bosanskom kuharu navodi nekoliko sinonima za ovo jelo - recelj, redžal ili redželj. Upravo oni govore o perzijskom porijeklu ovog jela, jer je i sama riječ recelj potekla iz ove drevne dalekoistočne zemlje. Zanimljivo je spomenuti da se slatko tradicionalno servira prilikom dočeka gosta, te predstavlja neku vrstu aperitiva za glavni obrok. Tradicionalno se služi u malim posudicama u koje može stati jedna do jedna i po supena kašika slatka, a u bogatijim kućama za njegovo konzumiranje postave se srebrne ili zlatne kašike. Uz slatko se obično posluži i čaša vode, a u nekim krajevima je običaj da se jednom kašičicom samo jedanput zahvata u zdjelicu. Onaj ko poželi još koji zalogaj ukusne poslastice, morat će se poslužiti novom kašičicom.

Sve vrste voća su pogodne za pripremu slatka, a najčešće se za ovu svrhu koriste dunje, višnje, šljive, borovnice, smokve i kupine. Nešto rjeđe slatko se priprema od trešanja i to vrste koja je na našim prostorima poznatija kao ašlama, te od jagoda, posebno šumskih.

Zanimljivo je da je slatko također tradicionalno jelo koje se osim u zemaljama bivše Jugoslavije, može pronaći i u tradicionalnim kuhinjama Grčke i Bugarske. Obično se priprema sa šećerom, mada neki smatraju da se pravo slatko kuha u pekmezu od voća ili povrća.

Gusto recepti za slatko:

Slatko od višanja

Sastojci: 1 kg višanja, 1,25 kg šećera

Priprema: Višnje operite, očistite i izvadite im košpice. U posudu za kuhanje redajte višnje i pri tome svaki red pospite šećerom. Posudu sa pripremljenim višnjama stavite na sasvim tihu vatru, dok se šećer ne istopi, a onda pojačajte vatru i kuhajte dok se slatko ne zgusne. S obzirom da višnje puštaju vodu, kada je sok od slatka dovoljno gust, sklonite posudu sa vatre, ostavite je da odstoji desetak minuta dok višnje ne puste vodu, pa ih ponovo još malo kuhajte. Kada je gotovo, slatko skinite sa vatre, pokrijte ga čistom salvetom i ostavite da stoji preko noći. Sutradan slatko sipajte u tegle.

Prosječna cijena jela: 10 KM

Slatko od smokava sa bademima

Sastojci: 1 kg svježih smokava, 1 limun, 100 g badema, 200 g šećera

Priprema: Smokve dobro operite i osušite, pa u svaku ubacite po zrno badema. Ovako pripremljen smokve redajte u veću šerpu. Odozgo sipajte šećer, dodajte naribanu limunovu koru i nekoliko tankih kriški limuna, prekrijte kuhinjskom krpom i ostavite da odstoji preko noći. Ujutro stavite smokve da se kuhaju do ključanja. Kada tečnost proključa kuhajte minut - dva, pa prebacite u zagrijanu pećnicu na 180°C i pecite 15 minuta ili dok tečnost ne počne da se karamelizuje. Smokve i kolutiće limuna potom rasporedite u staklene tegle, prelijte ostatkom tečnosti, hermetički zatvorite i stavite u posudu sa tek proključalom vodom. Sasvim smanjite temperaturu i kuhajte još 30 minuta. Ovako pripremljeno slatko sklonite sa vatre i sačekajte da se ohladi prije nego ga spremite u ostavu.

Prosječna cijena jela: 9 KM

Slatko od dunja

Sastojci: 1 kg dunja, 1,2 kg šećera, 1 limun

Priprema: Dunje ogulite i isjeckajte na kockice. Kako ih gulite tako ih stavljajte u posudu hladne vode kako ne bi potamnile. U istoj vodi stavite ih da se kuhaju. Kada proključaju ostavite još nekoliko minuta na vatri, izvadite i procijedite. Nemojte bacati vodu već odmjerite litar (ako nema dovoljno dospite vode). U tu vodu dodajte šećer i napravite sirup, pa u njega dodajte sok od limuna i dunje. Kuhajte dok se tečnost ne zgusne. Tokom kuhanja skidajte pjenu kašikom. Kada je slatko gotovo šerpu prekrijte mokrom krpom i ostavite da se hladi preko noći. Sutradan prebacite slatko u tegle i dobro zatvorite.

Prosječna cijena jela: 7,5 KM

Slatko od kupina

Sastojci: 1 kg kupina, 1,5 kg šećera, 1 čaša vode

Priprema: Kupine očistite od lišća i zaostalih peteljki pa ih veoma pažljivo, potapanjem đevđira u vodu, operite. U posudu redajte red šećera, red kupina sve dok ne iskoristite sve sastojke. Ostavite da stoji oko 12 sati. Nakon toga naspite u posudu sa kupinama i šećerom čašu vode. Kuhajte na jačoj temperaturi sve dok sok ne bude toliko gust da sa uzdignute kašike pada u teškim kapima. Tada sklonite posudu sa vatre, pažljivo skinite pjenu, pokrijte posudu vlažnom krpom i ostavite da stoji još 12 sati. U prethodno pripremljene teglice naspite hladno slatko, povežite ih celofanom i ostavite na prohladno mjesto.

Prosječna cijena jela: 10 KM

Podijeli:
  • Facebook
  • Digg
  • Google
  • E-mail this story to a friend!
  • Technorati

Ostavi komentar

Morate biti prijavljeni da ostavite komentar.

Gusto TV

Newsletter

Upišite se u naš Newsletter i budite uvijek obaviješteni o novim aktuelnostima na vrijeme!

Oglasi

Oglasi

  • Oglasavajte se