back to top

Kultni fudbalski klubovi iz Londona, historija, strast i ikone na zelenim terenima

London, kao jedan od najvećih i najutjecajnijih gradova na svijetu, ima bogatu historiju fudbala, a ovi klubovi iz Londona su obilježili svjetski fudbalski krajolik tokom godina.

1. Arsenal FC

Arsenal Football Club, osnovan 1886. godine, jedan je od najpoznatijih i najuspešnijih klubova u Londonu. Smješten na stadionu Emirates, Arsenal je stekao kultni status zbog svoje hisotrijei uspjeha, posebno u razdoblju Arsènea Wengera, kada su poznati kao “The Invincibles”. Osvojili su Premier ligu bez jednog poraza u sezoni 2003/2004, što je do danas nevjerojatan podvig.

Navijači Arsenala, poznati kao “Gooners”, su strastveni i lojalni, a svaka utakmica na Emiratesu je pravo iskustvo. Kultna “North Bank” tribina i pjesme poput “We Are the Arsenal” dio su fudbalske folklore Londona.

2. Chelsea FC

Chelsea Football Club, osnovan 1905. godine, ima bogatu historiju uspjeha i kontroverzi. Stadion Stamford Bridge domaćin je “Bluesima”, koji su osvojili brojne Premier lige i FA Cup naslove. Možda je najpoznatiji trenutak u historiji kluba osvajanje UEFA Lige prvaka 2012. godine.

GoSlim - smršaj zdravo

Navijači Chelseaja su strastveni i često vjerni svojoj ekipi u dobrom i lošem. Klub također ima svoj kultni status zbog ikona kao što su Didier Drogba i Frank Lampard. Stamford Bridge, sa svojim prepoznatljivim mostom u blizini, postao je simbol zapadnog Londona.

3. Tottenham Hotspur FC

Tottenham Hotspur, poznat i kao Spurs, osnovan je 1882. godine i jedan je od najstarijih klubova u Londonu. Iako su često nailazili na izazove u osvajanju naslova, Tottenham je imao svoje trenutke sjaja i strastvenu bazu navijača.

Najpoznatiji trenutak u povijesti kluba je osvajanje FA Cupa 1961. godine i njihov uspon u europskom fudbalu u kasnijim godinama. Stadion White Hart Lane bio je legendaran dom Spursa prije nego što su se preselili na novi Tottenham Hotspur Stadium. Navijači, poznati kao “Spursi”, često su kritički nastrojeni, ali njihova vjernost klubu ostaje nesumnjiva.

4. West Ham United FC

West Ham United, osnovan 1895. godine, ima jednu od najstrastvenijih baza navijača u Londonu. Klub je poznat po svojim dugogodišnjim rivalitetima s drugim londonskim klubovima, poput Millwalla i Tottenham Hotspura.

Iako West Ham nije redovito osvajao naslove, klub ima svoje trenutke sjaja i poznate igrače poput Bobbyja Moorea i Geoffa Hursta, koji su bili ključni za osvajanje Svjetskog prvenstva 1966. godine s engleskom reprezentacijom.

5. Crystal Palace FC

Crystal Palace Football Club je osnovan 1905. godine i trenutno igra na stadionu Selhurst Park. Iako nisu redovito prisutni u elitnom razredu engleskog fudbala, Crystal Palace je stekao kultni status zbog svojih lojalnih navijača i strastvene atmosfere na Selhurst Parku.

Klub je također bio poznat po brzim krilima kao što su Wilfried Zaha i legendarni Ian Wright, koji je postao ikona kluba i engleskog fudbala. Navijači “Orlova” su poznati po svojoj odanosti klubu i stvaraju posebnu atmosferu tijekom utakmica.

6. Queens Park Rangers FC

Queens Park Rangers, poznat i kao QPR, osnovan je 1882. godine i igra na stadionu Loftus Road. Iako su često oscilirali između različitih liga, QPR ima svoju lojalnu bazu navijača i trenutke uspjeha u povijesti kluba.

Kultni trenuci u povijesti QPR-a uključuju osvajanje Liga kupa 1967. godine i igru u engleskoj prvoj ligi. Navijači QPR-a su poznati po svojoj strasti prema klubu, bez obzira na izazove s kojima se klub suočavao.

Klubovi iz Londona nisu samo sportski entiteti; oni su dio tkiva grada i zajednice. Njihova historija, rivalstva i strastveni navijači čine ih neizbrisivim dijelom londonske sportske scene. Bez obzira na trenutni status klubova na ljestvicama, njihova posvećenost igri i svojim fanovima ostaje snažna i nepokolebljiva. Kroz sve izazove i uspone, ovi klubovi su ostavili neizbrisiv trag na zelenim travama Londona i cijelog svijeta.


klubovi iz londona

klubovi iz londona

Fudbaleri koji su ostavili neizbrisivi trag u klubovima iz Londona

Najbolji fudbaleri  na svijetu igrali su u klubovima iz Londona. Postali su Ikone ovih klubova, simboli strasti, posvećenosti i ponosa koji čine fudbal tako posebnim. Kroz sve izazove i uspone, ovi klubovi iz Londona i njihove ikone ostavili su neizbrisiv trag na zelenim travama Londona i cijelog svijeta.

Ikone Arsenal FC-a uključuju Thierryja Henryja, legendarnog francuskog napadača, koji je postao jedan od najboljih napadača u historiji kluba i Premier lige. Također, ne možemo zaboraviti Patricka Vieiru, Tonyja Adamsa i Dennis Bergkampa, koji su ostavili neizbrisiv trag u povijesti kluba.

Za Chelsea je igrao Franka Lampard, legendarni veznjak koji je postao simbol kluba i jedan od najboljih veznjaka u historiji Premier lige. Također, tu su Didier Drogba, Petr Čech i John Terry, koji su igrali ključne uloge u uspjesima Chelsea FC-a.

Ikonu Tottenham Hotspura predstavlja Harry Kane, domaći talenat koji je postao jedan od najboljih napadača na svijetu i kapiten engleske reprezentacije. Također, legendarni Ledley King ostao je vjeran klubu tijekom cijele svoje karijere i postao ikona Spursa.

Bobby Moore je ostavio neizbrisiv trag u West Hamu, legendarni engleski branič i kapiten, koji je postao simbol kluba i jedan od najvećih engleskih igrača svih vremena. Također, treba spomenuti i Billyja Bondsa i Geoffa Hursta, koji su ostavili neizbrisiv trag u historiji kluba.

Wilfried Zaha, talentirani napadač koji je postao simbol kluba Crystal Palacea i nositelj igre. Također, legendarni Ian Wright, koji je igrao za klub u ranijim godinama, ostao je legenda “Orlova” i engleskog fudbala.

Stan Bowles, briljantni veznjak Queens Park Rangersa koji je ostavio neizbrisiv trag u historiji kluba. Također, Les Ferdinand i Rodney Marsh su igrači koji su obilježili historiju QPR-a.

drugi upravo čitaju