back to top

Povrće u vlastitoj bašti

Mother and daughter planting flowers together.

Maj je mjesec punog pravog proljeća, mjesec cvijeća i bujanja vegetacije. Nije slučajno da ga je naš narod zvao još carski, cvijetni, cvjetnik i cvjetalj. Maj je pravo vrijeme za dodatno uređivanje vrta!

Gusto zanimljivost: Narodni običaji vezani za maj: iza mokrog maja ide suhi juni, a iza suhog maja ide mokar juni. Majska zora sve nagoni, a majski mraz sve razori. Majske kiše sve više, to i žita i vina sve više. Kišovit maj, berićet svim usjevima. Mnogo grmljavine u maju, berićetna godina. Mokar maj, svim usjevima raj. plastenik

Plastenik – veoma koristan pomoćnik

Plastenik u vrtu je izuzetno koristan, posebno ako volite sami da uzgajate rasadu za cvijeće i povrće, a potrebna vam je dodatna zaštita od hladnoće, vjetra, sunca i kiše. Plastenik je vrlo jednostavno napraviti, budući da vam je potreban samo osunčan prostor i nešto malo materijala.

Plastenik se koristi u rano proljeće. Koristan je za rasadu zimskog cvijeća, a već od januara i za proljetno cvijeće. Naravno, u njega možete posaditi i povrće koje ćete brati do duboko u zimu. Lokacija za plastenik treba da bude na mjestu koje je sunčano preko cijelog dana. Kupite kvalitetnu plastičnu foliju, zaštitite drvo i postavite plastenik na unaprijed pripremljen ravan teren.

Što se same izgradnje plastenika tiče, ona ovisi od terena, veličine i položaja zadatog prostora, kao i planiranih kultura za sadnju. Ono što je neophodno je to da plastenik bude stabilan i čvrst, a folija dobro zategnuta. Sve ostalo je stvar mašte i improvizacije. Jedan omanji vrtni plastenik ne bi trebao koštati više od 200-tinjak KM.

Preporučujemo da probate:

Quiche s brokulom kis-s-brokulom

Sastojci: 250 g oštrog brašna, so, 1 čajna kašika praška za pecivo, 130 g maslaca, 130 g svježeg sira; Za nadjev: 200 g cvjetova brokule, 3 jaja, so, 100 ml mlijeka, 200 ml slatkog vrhnja, 60 g trapista, začin od povrća, 1 kašika sjeckanog peršuna, 120 g sitno sjeckane šunke, 1-2 paradajza

Priprema: Brašno pomiješajte sa soli i praškom za pecivo, zatim dodajte narezan maslac i svježi sir. Tijesto zamijesite, po potrebi dodajući kiselo vrhnje. Tijesto razvaljajte i stavite u okruglu posudu za pečenje quichea promjera 30 cm, tako da budu prekriveni rubovi. Cvjetove brokule stavite kuhati u posoljenu vodu, kratko prokuhajte, ocijedite i ohladite u hladnoj vodi. Jaja, mlijeko i slatko vrhnje dobro promiješajte, zatim dodajte naribani sir, šunku i začine. Preko tijesta rasporedite ocijeđene cvjetove brokule. Prelijte pripremljenom smjesom i pecite u pećnici zagrijanoj na 200°C oko 35 minuta. Paradajze osušite u pećnici i rasporedite po površini ili ih dodajte u nadjev prije pečenja.

Pročitajte više u novom broju Gusta, maj/svibanj, br. 81

drugi upravo čitaju