Sastojci (za 10 komada): 10 jabuka (žuti delišes), 1,8 kg šećera, 1 limun, 5 kesica vanilije, 0,1 kg mljevenih oraha, 50 g badema, 50 g lješnika, 0,5 l šlaga, 10 višanja
Priprema: Jabuke najprije izdubite oštrim nožem ili kašikom, pa ih tek onda gulite da ne bi potamnjele. Svaku ocijeđenu jabuku sa svih strana zamočite u sok od limuna i redajte ih u pliću, ali široku šerpu. U šupljine ubacite šećer i oko jabuka obilno pospite šećerom i dodajte fildžan vode. Najprije ih stavite na jaču temperaturu, pa čim šećer provri, odmah smanjite temperaturu i kuhajte ih na blagoj vatri 15-ak minuta. Pažljivo ih prevrnite sa svih strana da omekšaju. Meke jabuke stavite na širi tanjir, a dio agde pomiješajte sa mljevenim orasima, bademima i lješnicima te napunite jabuke. Kada ih budete htjeli poslužiti, stavite po kašiku šlaga na vrh svake, dodajte vanilu i dekorišite višnjom. Prije nego što to uradite, polijte ih gustom agdom da dobiju sjaj.
Posljednji komentari