back to top

Žara iz duvara, Sarajevo

1-entrance

Rustikalna krčma u srcu Sarajeva

Žara iz duvara je  krčma u samom srcu Sarajeva. Nalazi se u ulici Dženetića čikma, odmah iza zelene pijace Markale. Restoran nema vlastiti parking, ali se u blizini nalazi nekoliko parking prostora uz naplatu.
Istražio: Adnan Učambarlić

Opis: Objekat je kapaciteta 25 sjedećih mjesta, a interijer je uređen u rustikalnom stilu. Prostorom preovladavaju nježne pastelne nijanse, koje, uz brižno uklopljene tradicionalne bosanske detalje, stvaraju zaista umirujući domaći ugođaj.

6-cevap
Zanimljivost: Svoje neobično ime krčma je dobila, kako vlasnici kažu, po biljci koja je zaista nepravedno zapostavljena u kulinarstvu. Ona odiše vitalnošću, zdravljem i nevjerovatnom upornošću, a raste slobodna, na svakom koraku, dostupna je svima i ne zahtijeva ni minimum ljudske pažnje. Upravo iz poštovanja prema žari, krčma je dobila ime.

7-lasagne

Ponuda: Osnovni cilj Žare je priprema hrane na zdrav način po metodologiji kuhanja koja osigurava maksimalno iskorištavanje nutritivnih vrijednosti namirnica, a uz pristupačne cijene. U svakodnevnoj ponudi aščijskog dijela kuhinje Žara iz duvara nudi tradicionalna bosanska jela pripremljena po starim receptima od svježih i neprskanih namirnica i na zdrav način, poput bosanskog lonca, ćevapa, pačeta, klepa, supa i čorbi, dolmi i sl. Specijalna ponuda uključuje i jela koja je danas neuobičajeno kušati u objektima restoransko-aščijskog tipa. Također, pokušavaju se oživjeti i neke nepravedno zanemarene namirnice, te se u ponudi tako nalaze i jela sa žarom, peciva od prosa, sokovi od planinskog bilja, kompoti, bestilji i mnoge druge domaće delicije. Ponuda pića obuhvata i odabrana domaća vina i rakije.
Posebno mjesto u ponudi zauzimaju jela ispod sača i jela iz krušne peći. Tako su gostima na raspolaganju razne vrste pečenja, paprike punjene krompirom, slagane pite, pravi pekarski krompir te jela sa sadžaka koja se u zemljanim posudama krčkaju dobar dio dana. U ponudu su uvršteni i specijaliteti internacionalnih kuhinja. Zbog onih koji žive malo bržim tempom, u ponudu su uvrštene i pizze i lazanje te topli sendviči u domaćem pecivu, kao i posebno koncipirani prilozi.

9-table-setup-1

Cijene: Prosječna cijena obroka je 6 KM, a cijene se kreću od 1 KM (za kuhano jaje), pa do najviše 10 KM (za pizzu Mediteran). Strani turisti najviše naručuju aščijska jela, čak i po nekoliko slijedova, kako bi ih što više probali.

Utisak: Sve u svemu, Žara iz duvara je idealno mjesto za sve one koji žele da probaju nešto zdravo i drugačije, a da pri tome ne potroše puno novca i odmore se u ugodnom ambijentu.

drugi upravo čitaju