4 najlepša tradicionalna vojvođanska jela od kojih će vam poći voda na usta

Tradicioalna vojvođanska kuhinja dobro je poznata u hedonističkim krugovima, u kojoj, za razliku od ostatka Srbije, dominiraju pretežno srednjevropski uticaji.

To nije slučajno, pošto je Vojvodina vekovima bila pod vlašću Autrougarske monarhije, koja je pored kulturnog i arhitektonskog, ostavila i snažan gastronomski pečat.

U ovom regionu dominiraju pre svega različite vrste čorbastih jela, poput paprikaša, gulaša i perkelta, jela od testa, rečne ribe, živine i svinjskog mesa, prelivena vrhunskim sosevima.

Takođe, u Vojvodini možete uživati u vrhunskim suhomesnatim proizvodima i odličnim sirevima, koje možete zaliti bokalom prvoklasnog domaćeg vina, ili fićokom fantastične voćne rakije.

Potrudili smo se izdvojimo neka od “klasičnih” jela koje krase ovo podneblje, a izbor je pao na 4 specijaliteta, sa kojima nikako nećete pogrešiti, ako ih naručite u bilo kojoj dobroj kafani ili restoranu.

Gomboce – vojvođanska slatka klasika

Gomboce, ili knedle sa šljivama, kako ih zovu oni neiskusniji, su klasičan slatkiš koji se konzumira širom Balkana, a posebno u Srbiji i Hrvatskoj.

Nije potrebno puno sastojaka za pripremu testa – samo krompir, jaja i brašno. Krompir je obično kuva u sopstvenoj ljusci, pa se naknadno oljušti i izgnjači, pre nego što se sjedini sa drugim sastojcima.

Kada se dobro umeša, testo se razvalja i podeli na kvadrate, u sredinu svakog se stavljaju šljive, a zatim vešte ruke kuvara od tih “kvadrata” prave knedle.

Knedle se potom ubacuju u vrelu vodu i kuvaju, da bi se uvaljale u kombinaciju prezle, kristal šećera i (opciono) putera, za najbolji gurmanski doživljaj.

U letnjoj sezoni, najpopularnija je varijanta sa kajsijama, kao zamena za šljive.

Perkelt – mesno savršenstvo “na kašiku”

Perkelt je vrsta tradicionalnog mađarskog paprikaša, a ime ovog jela potiče od mađarske reči pörkölni, što u slobodnom prevodu znači pečenje.

Priprema se od junetine, jagnjetine, svinjetine ili piletine, koja se dinsta u crvenom sosu sa puno luka, belog luka i mlevene začinske crvene paprike.

Tradicionalno se služi uz knedle, kuvani krompir ili testeninu, a odlično “ide” uz crveno vino ili voćnu rakiju.

Istorija ovog specijaliteta je usko povezana sa tradicionalnim mađarskim gulašom. Oba jela su potekla sa sela, u kojima se u velikoj meri koristila mlevena paprika, a najveća razlika je u količini tečnosti, jer kod perkelta treba skoro skroz da ukuva, dok je gulaš dosta ređi.

Inače, salaši u Subotici su čuveni po najbojem perkeltu koji možete probati u Vojvodini, bilo da se opredelite za juneću ili varijantu od somovine, a u đakonijama ćete uživati u autentičnom seoskom ambijentu, uz zvuke tamburaša. 

Fiš paprikaš – gastro magija iz kotlića

Fiš paprikaš je tradicionalna gusta čorba, koja se kuva u velikom kotliću, obavezno na otvorenoj vatri. Ovaj začinjeni riblji specijalitet tradicionalno se sprema od raznih slatkovodnih, tj. rečnih riba kao što su som, kečiga, štuka i šaran.

Paprikaš ima snažnu aromu, koji mu daje velika količina glavnog proizvoda sa severa Vojvodine – mlevena crvena paprika. Može biti blaga i slatkasta, ali i veoma ljuta, a jedna od najboljih je ona bezdanska

Fiš paprikaš se često služi sa domaćim rezancima, neretko poešanim sa sirom i prepečenom slaninicom, koji su poznati pod imenom turoš čusa.

Jelo je toliko popularno širom regiona, da se tokom čitave godine organizuju brojna takmičenja u kuvanju ribe na ovaj način.

Rezanci sa makom – neizostavni sastojak svakog domaćinskog ručka

Rezanci sa makom je vrlo jednostavno tradicionalno jelo, koje se sastoji od široke, tanke pšenične testenine, prelivene obilnim količinama rastopljenog putera, a zatim posute makom i šećerom.

Nekada se smatralo bogatim i ukusnim obrokom, a danas predstavlja štedljivo, ali sito i slasno jelo. Jede se i kao glavni obrok, ili kao desert na kraju obilne gozbe.

Obično se vezuje za Češku, mada tačno poreklo nije zvanično utvrđeno. Slične varijacije ovog jela možete pronaći u brojnim državama centralne i istočne Evrope, pod različitim nazivima.

Na primer, austrijska verzija ovog vojvođanskog jela poznata je kao mohnnudeln, a priprema se sa kratkim i debelim rezancima od krompira.

drugi upravo čitaju