Veggae, Sarajevo

veggae

Spoj reggae muzike i vegetarijanske hrane

u centru grada

Istražio: Adnan Učambarlić

Opis: Veggae je prvi sarajevski vegetarijanski i veganski fast food restoran. Nalazi se u samom centru Sarajeva, u ulici Čekaluša 64. Gostima su na raspolaganju tri visoka barska stola te mjesta za šankom, odakle mogu posmatrati kako se priprema hrana u kuhinji. Prostor restorana nije prevelik, ali je zato veoma ugodno i zanimljivo uređen. Kako je i samo ime restorana igra riječi i asocira na reggae, tako je i sam restoran uređen u stilu reggaea, Boba Marleya i jamajčanske i rastafarijanske kulture.

Ponuda: Na meniju su uglavnom tradicionalna, svima dobro poznata jela, u aranžmanu vrhunskog kulinarskog stručnjaka s višedecenijskim iskustvom u najprestižnijim sarajevskim restoranima. Popularni istočnjački falafel i humus, originalne italijanske paste s veganskim parmezanom i pizze, meksički burrito i tortilje, kao i brojna rižota sa basmati rižom te sendviči sa tofuom i seitanom (pšenični gluten), samo su dio raznovrsne ponude.
Šta odabrati: Onima dosljednim klasičnom fast foodu, preporučujemo soja burgere, pizzu, pomfrit, grilovano povrće, palačinke s domaćim džemom od šipuraka i orasima. Mi smo probali hummus u pita hljebu i izvrsni domaći sok od ruže i bili smo više nego oduševljeni. Cijene su, s obzirom na način pripreme i potrebne namirnice, više nego niske, a variraju od 3 do 10 KM.

U pripremi jela koriste se najkvalitetniji sastojci, od ekstra djevičanskog maslinovog ulja, svježeg voća i povrća, mahunarki i žitarica poznatog i provjerenog porijekla, GMO Free i uglavnom organske soje, do domaćih sokova i džemova.

“Razlog za pokretanjem ovog projekta je popularizacija vegetarijanskog (veganskog) koncepta prehrane, koji se kroz relevantna naučna istraživanja uporno pokazuje i dokazuje kao najbolja prevencija najtežih bolesti današnjice. Cilj projekta također je i promocija vrijednosti rastafari pokreta”, objasnio je Adnan Balić, jedan od pokretača Veggae fast fooda.

Osim vegetarijanaca i vegana, koji su oduševljeni pojavom ovakvog restorana u Sarajevu, sve je veći broj gostiju koji dolaze iz čiste radoznalosti, kako bi probali malo drugačiju vrstu hrane. Falafel, burito, rižoto s gljivama i soja burgeri su im najtraženija jela sa menija.

Napomena: Besplatna kućna dostava je predviđena za područje čitavog grada, ukoliko objektivne okolnosti dozvoljavaju. Radno vrijeme je od 8 do 20 sati, od ponedjeljka do subote. Nedjelja je neradni dan.

drugi upravo čitaju