back to top

U šumarku skrivenom, gdje vukovi konače…

konak

Gusta četinarska šuma na obroncima sarajevskog Ozrena skriva pravi ugostiteljski biser. Samo 17 kilometara od Baščaršije i gradske verve krije se Vukov konak, jedinstven ugostiteljski objekt koji privlači svojom autentičnošču, tradicionalnom i organskom kuhinjom te brojnim mogućnostima za bijeg od gradske svakodnevnice – poput biciklizma, planinarenja, branja ljekovitog bilja i gljiva te izleta.
Piše i foto: Adnan Učambarlić

Lokacija: Vukov konak nalazi se u Vučjoj Luci, naselju sjeveroistočno od Sarajeva, čiji rubovi, ispresijecani brojnim stazama i putevima, predstavljaju savršenu destinaciju za izletnike, rekreativce i bicikliste koji vole sebi priuštiti lijepu cjelodnevnu turu. Do Vučje Luke najlakše je stići putem od Vijećnice ka Hreši, uz rijeku Mošćanicu. Na svakoj raskrsnici se nalaze table sa putokazima, tako da je nemoguće zalutati.

Opis: Vlasnik objekta je Jasmin Šahinpašić, filmski scenograf, koji se u BiH vratio sa svojom suprugom Finkinjom Nepu, kako bi nastavio majčin posao vođenja objekta. I kuća u kojoj se Vukov konak nalazi je priča za sebe. Radi se o autentičnoj bosanskoj planinskoj kući, staroj više od stotinu godina, a baš poput daleko poznatije Inat kuće, i ona se nalazila na sasvim drugoj lokaciji i u dijelovima je preseljena na današnju, na visini od 1.300 metara nadmorske visine. Zeleni proplanci koji je okružuju, prekriveni raznobojnim mirisima, mijenjaju percepciju koju ljudi sa asfalta ponesu sa sobom, a gotovo netaknuta priroda ostavlja bez daha.

“Kada me deda dovodio ovdje kao dijete, nikada ne bih pomislio da ću jednog dana tu dočekivati turiste. Ovo je bilo moje sklonište i volio sam reći da je to mjesto gdje čujete tišinu. Ovo mjesto je idealno za sve one koji žele pobjeći od gradske vreve i uživati u zdravoj hrani, svježem zraku i tišini”, kaže Šahinpašić.

Gostima društvo prave psi, magarci i koze te veoma prijateljski nastrojeni mačak, koji je udomljen nakon teških povreda u motoru automobila. Vukov konak je jedno od rijetkih mjesta gdje su gosti dobrodošli sa svojim psima (naravno, ukoliko se ponašaju pristojno). Naša ekipa je u posjetu Vukovom konaku došla sa četiri psa i niko nije imao ništa protiv. Jasmin i Nepu čak pomažu u udomljavanju naših uličnih pasa u inostranstvu, a i sami su udomili neke od njih.

Ponuda: Vukov konak u restoranskom prostoru, sa ogromnim i savršeno dizajniranim kaminom, može smjestiti 10 do 12 osoba, a tu su i gostinjske sobe. Cijena noćenja sa doručkom iznosi 30 KM. Što se cijena hrane i pića tiče, u odnosu na druge restorane i planinarske domove su više nego niske. Kuhinja je tradicionalna, a sve namirnice su domaće i organske. Preporučujemo savršenu salatu od ukiseljenih gljiva sa bijelim lukom te polovine krompira.

Dakle, ukoliko želite da pobjegnete od gradske gužve i zaista se odmorite “slušajući tišinu”, a pri tome ne želite da putujete suviše daleko, Vukov konak je savršeno mjesto za vas. Nevjerovatni pejzaž, pjesma ptica i šum povjetarca koji miluje šumu napunit će vam baterije za narednih mjesec dana, a tome će pomoći i savršena kuhinja, ugodan ambijent restorana kao i nevjerovatno srdačni domaćini, osoblje i njihovi četveronožni prijatelji.

Gusto napomena: U trenutku naše posjete u pripremi je bila i sauna koja će još više pomoći u opuštanju od stresa i gradske svakodnevnice.

drugi upravo čitaju