back to top

Štefanijino šetalište vas čeka

pivnica1

Nakon nekog vremena, evo nas opet, obilazimo, uživamo i istražujemo mjesta koja vrijedi posjetiti, a sve to kako bi vam naše preporuke pomogle u gastro odabiru zbog kojeg nećete požaliti. Ja sam se u društvu dobrih prijatelja prošetala Mostarom, a Mostar k’o Mostar, uvijek zanimljiv i šarmantan.

Istražila: Dragana Nižić

Foto: www.stefanija.info

Pivnica Štefanijino šetalište

Povijest: Pivnica Štefanijino šetalište u Mostaru je sve samo ne obična pivnica. Mjesto je to na kojem se isprepliću prošlost i sadašnjost, nostalgične priče o princezi, čaše finog vina, hrana koju možete grickati s nogu, skladno osmišljen jelovnik i ambijent u kojem se vrijedi zadržati. Priča kaže kako je za vladavine Austrougarske nakon izgradnje mosta na Musali probijen put od Velike Gimnazije do Balinovca. U čast dolaska prijestolonasljednika princa Rudolfa i njegove supruge princeze Stephanie mostarska Općina je 1889. godine uz put zasadila dva reda platana, te je nastala aleja koja je dobila ime po princezi – Štefanijino šetalište. Novosagrađene secesijske vile dale su šetalištu poseban šarm, pa tako danas „među stoljetnim platanima prkosi vremenu, svjedoči prošlost, daje pečat sadašnjosti i ponosno čeka budućnost -Vila (sagrađena 1900. god.) u kojoj se nalazi pivnica Štefanijino šetalište.”

Opis: Pivnica se sastoji iz 4 dijela: vinoteka (12 pax, nepušačka zona), velika pivnica (20 pax), mala pivnica (16 pax) i lounge bar sa visokim stolovima u kojem se isključivo služe pivski snackovi.

Ponuda: Jelovnik se mijenja svakih nekoliko dana, a temelji se na svježe dostupnim namirnicama koje se nabavljaju na dnevnoj razini. Naglasak je na sezonskim i lokalnim namirnicama, uz moderan-europski štih, po uzoru na britanske gastro pubove i pariške braserije. Iako se jelovnik mijenja, među hit jelima stalno su prisutni Gourmet Burger, Fish & Chips, a pored toga, jako je popularan goulash od bifteka i Chiantija koji je na svakodnevnoj ponudi za vrijeme ručka.

Šta odabrati: Ono što najčešće naručujem su svakako panirani pileći štapići sa sezamom, domaćim čipsom i odlično začinjenim umakom, pa ih toplo preporučujem. Ustvari, rijetko se desi da mi se svidi sve što probam, ali ovdje je to zaista bilo tako; od finih brusketa do perfektno aromatičnog kolača od lješnika sa kuglom sladoleda koji je kao stvoren za hladne zimske dane.

Napomena: Sve prostorije se mogu rezervirati za privatne funkcije i jelovnik se adaptira po potrebi i željama gostiju uz prethodan dogovor. Privatan parking je zadovoljavajućih kapaciteta ako se uzme u obzir sam položaj Pivnice, a vaše vozilo je sigurno 24h dnevno jer parking ima svog stražara.

Cjelokupan dojam: Odlična atmosfera, ugodno osoblje i ukusna hrana koja se ne servira na tanjire tek tako, nego ima svoju priču.

Info:

Kneza Branimira 11, Mostar, tel.: 036/319-319, www.stefanija.info

drugi upravo čitaju