back to top

Proljetni ukrasi

Proljetni ukrasi
Proljetni ukrasi

U proljeće priroda se budi. Ovo čarobno doba godine inspirira nas da osvježimo svoje interijere i unesemo radosne akcente u naš dom. Prenesite se u svijet suptilnih i jednostavnih proljetnih ukrasa koji će učiniti da vaša okolina pršti životom. Vrijeme je za male (ili velike) promjene!

Proljetne boje u vašem stanu

Proljeće asocira na nježnost i svježinu, a pastelne nijanse poput mente zelene, nježno ružičaste ili plave savršeno odražavaju njen karakter. Prenesite ove boje na zidove kako biste osjetili proljetnu atmosferu. Svaka soba može imati drugačiji pastelni akcenat. Zamislite svoju spavaću sobu u nijansi suptilne lavande. Svako jutro je kao buđenje u bašti punoj cvijeća. Neka dnevna soba bude ispunjena pastelno ružičastim i nježnim sivim bojama, koje će stvoriti toplu i elegantnu atmosferu.

Ne morate prefarbati svoju unutrašnjost da biste se osjećali kao proljeće. Sobe možete upotpuniti jednostavnim dodacima u pastelnim nijansama. Suptilne boje se savršeno spajaju jedna s drugom, pa stvorite skladnu paletu boja koja će odražavati atmosferu proljetnog vrta. Pastelne boje djeluju umirujuće i opuštajuće, ali i podstiču kreativnost. Promjena boja interijera nije samo estetski postupak, već i način dodavanja pozitivne energije i radosti.

Cvjetni akcenti

Šta bi bio proljetni dom bez cvjetnih motiva? Neka cvijeće, simbol ponovnog rođenja i novog života, ispuni vaš interijer. Najlakši način da unesete proljetnu svježinu u svoj stan je da dodate nekoliko novih cvjetova u saksiji. Postavite šarene tulipane, nježne ljubičice ili sočne orhideje na prozorsku klupu u kuhinji. Da biste naglasili proljetnu atmosferu, postavite biljke u saksijama sa suptilnim cvjetnim motivom.

Ovo nije kraj idejama, jer prolećno cveće može da se pojavi svuda u stanu – na slikama, jastucima i prostirkama. Dovoljna je samo jedna mala slika cvjetnog buketa da okačite u dnevnoj sobi, a unutrašnjost će odmah poprimiti proljetni ugođaj. Osjećajte se dobro u svom prostoru okružujući se biljkama i ukrasima s cvjetnim uzorcima.

Proljetni ukrasi
Proljetni ukrasi

Bašte u kući

U proljeće je divno gledati kako priroda oživljava. Gledajte kako drveće raste i divite se rascvjetanom cvijeću. Neko bi želeo da ovu magiju donese kući. A to je upravo ono što možete učiniti! Napravite svoj  zeleni kutak u koji možete postaviti razno cvijeće koje cvjeta u različito vrijeme. Ako nemate puno prostora, jedan od zidova u dnevnoj sobi ili kuhinji posvetite vertikalnom vrtu. Okačite saksije sa visećim cvijećem na plafonske kuke ili posebne ljestve. Ovo je sjajno riješenje za manje prostore! Birajte biljke u saksiji kao što su biljke zmija, aloja, obični bršljan ili paprati, koje imaju sposobnost pročišćavanja zraka i djeluju kao prirodni filter. Oni apsorbiraju štetne tvari i stoga mogu poboljšati vaše blagostanje.

Kako drugačije možete unijeti proljetnu atmosferu u svoj dom? Svježe cvijeće možete postaviti na elegantnom vazni stoliću za kafu ili noćnonm ormariću ili napraviti mini baštu začinskog bilja na prozorskoj klupi. Bosiljak, menta i peršun nisu samo aromatični dodaci jelima, već i dašak proljetne svježine u kuhinji.

Proljetni ukrasi za oživljavanje prostora

Proljetni ukrasi
Proljetni ukrasi

Kada prolećno sunce stidljivo zaviri u vaš dom, vreme je za dodatke koji će prostor učiniti živahnim i radosnim. Čak i mali proljetni ukrasi dovoljni su da proslavite proljeće u udobnosti svog doma. Zdjele voća, svijeće od soje sa suptilnim cvjetnim mirisima i nježne zavjese. To je ono što vam je potrebno da oživite svoj interijer. Stavite svijeće u ukrasne lampione i osvijetlite svoju dnevnu ili spavaću sobu uveče. Neka vas njihov miris odvede na cvjetnu livadu, brzi potok ili šumske staze. Osjettite se blaženo i lagano. Zanimljiv dekorativni element može biti i činija punjena raznim vrstama voća. Možete ga staviti na sto ili na kuhinjski pult, a prostoriji će dodati svježinu i energiju.

Koji će još proljetni ukrasi unijeti osvježavajuću atmosferu u interijer? Zamijenite teške zimske zavjese laganim tkaninama sa suptilnim bojama i uzorcima. Odaberite zavjese koje propuštaju sunčevu svjetlost kako bi što više prirodnog svjetla ušlo u vaše prostorije. Takođe bi moglo biti korisno malo preurediti namještaj kako bi se otkrili prozori i pustili suncu da obasja dnevnu sobu. Okačite ogledalo nasuprot prozoru, koje će reflektovati sunčeve zrake i još bolje osvijetliti cijelu prostoriju. Ogledalo čini unutrašnjost svjetlijom i optički većom. Osim toga, dodaju eleganciju i jedinstven karakter sobama.

Proljeće inspiriše promjene i podstiče na akciju. Nema šta čekati! Dovoljno je samo nekoliko proljetnih ukrasa da vaša kuća nakon zime bude svježa i puna energije i života. Ako je bojenje zidova preveliki poduhvat za vas, počnite sa malim akcentima. Stavite rascvjetalo cvijeće na prozorsku dasku, a rezano cvijeće na stolić za kafu. Na sofu postavite lagani pamučni pokrivač sa cvjetnim motivom i jastuke u pastelnim nijansama. Možete dočekati proljeće!

drugi upravo čitaju