Bilo da se žurite na posao pa doručkujete u hodu ili želite nešto prigristi dok se vozite, nema potrebe da konzumirate brzu, nezdravu i nepraktičnu hranu. Ukusne obroke koji vam neće zadavati puno muke te hranu koja se neće raspadati, mrviti ni kapati po vama važno je samo dobro spremiti i zapakirati. Sve ostalo čisti je užitak!
Pripremila: Dragana Nižić
Gusti sok od celera i jabuke
Sastojci: ½ velike glavice celera, 3 mandarine, 1 limun, 1 kruška, 1 jabuka, stručak celerova lišća
Priprema: Ogulite celer i operite voće. Nasjeckajte ga na kockice. Ubacite u blender tako da su mekši sastojci dolje, bliže oštrici. Podlijte čašom vode i blendajte dok ne dobijete glatku ravnomjernu smjesu. Po želji tada dodajte još čašu vode i kratko miksajte. Količina je dostatna za litru, litru i pol gustog soka. Ono što ne popijete za doručak ponesite na posao.
Prosječna cijena: 2 KM
Gusto savjet: Sok spremite u praktične sportske boce sa poklopcem i slamkom, tako će podnijeti transport bez da se prolije.
Grisini s pršutom
Sastojci: 10 gotovih grisini štapića sa sezamom, 100 g sirnog namaza s povrćem (bijeli luk, peršun, vlasac), 100 g pršuta u šnitama
Priprema: Svaki grisini gotovo do pola obilno namažite sirnim namazom. Oko svakog namotajte šnitu pršuta pazeći da ga motate po dijelu na koji ste nanijeli namaz kako bi se što manje odvijale. Tako pripremljene štapiće spremite u papirnatu vrećicu koja će vam biti na dohvat ruke. Štapiće konzumirajte najdulje 1 sat nakon pripreme kako ne bi omekšali.
Prosječna cijena: 4 KM
Voćni jogurt
Sastojci: 200 g čvrstog jogurta, 2 kašike meda, 80 g miješanog šumskog voća, 4 kašike zobenih pahuljica s medom
Priprema: U blenderu izmiksajte jogurt sa šumskim voćem, dodajte med i lagano promiješajte. Zatim u staklenke stavite 2 kašike pahuljica, prelijte jogurtom i na kraju pospite sa preostale 2 kašike pahuljica. Zatvorite poklopcem i konzumirajte unutar 2 sata od pripreme.
Prosječna cijena: 3 KM
Gusto savjet: Ovako pripremljen voćni jogurt možete bez problema ponijeti na posao, važno je samo da ga spakirate u staklenke sa poklopcem. Ukoliko na poslu imate i hladnjak tamo ga možete čuvati do pauze.
Lisnato s hrenovkama
Sastojci: 400 g gotovog lisnatog tijesta, 100 g pilećih hrenovki, 1 žumance, prstohvat soli
Priprema: Na pobrašnjenoj podlozi tanko razvaljajte lisnato tijesto. Isjecite ga na trake. Hrenovke skuhajte, ocijedite i ohladite. Zatim ih narežite na manje komade one veličine koja odgovara jednom zalogaju. Po želji ih možete ostaviti i malo većima. Oko svakog komadića hrenovke namotajte trake lisnatog tijesta i složite ih na lim obložen papirom za pečenje. Lagano posolite i stavite peći u pećnicu zagrijanu na 220°C. Nakon 5 minuta, lim izvadite van, premažite tijesto razmućenim žumancem i vratite natrag u pećnicu. Pecite dok dobro ne porumeni. Izvadite van, malo prohladite i složite u papirnatu vrećicu.
Prosječna cijena: 5 KM
Salata od tune
Sastojci: 100 g tune u ulju, 1 veći paradajz, 1 krastavac, nekoliko listova svježe zelene salate, 1 kuhano jaje, malo maslinovog ulja, po potrebi soli
Priprema: Tunu ocijedite, a paradajze i krastavce narežite na manje komadiće. Zelenu salatu operite i posušite. Jaje ohladite i narežite na četvrtine. U plastičnu posudu sa poklopcem složite listove zelene salate. Po tome rasporedite dio paradajza i krastavaca. Dodajte komadiće jaja i usitnjenu tunu. Lagano posolite i promiješajte. Dodajte ostatak paradajza i krastavaca, prelijte s malo ulja i zatvorite.
Prosječna cijena: 4 KM
Gusto savjet: Plastične posude s poklopcem odlične su za transport hrane, a ovako pripremljena salata ukusna je užina na pauzi od posla. Važno je samo da je konzumirate sat vremena nakon pripreme, a ukoliko u uredu imate hladnjak, može i kasnije.
Mini sendviči
Sastojci: 2 manje zemičke, 100 g miješane salate (matovilac, rukola), nekoliko šnita dimljenog mesa (šunka, pršut), 4 kisela krastavca, 2 čajne kašike maslaca
Priprema: Zemičke prerežite na pola. Zatim ih premažite s kašikom maslaca. Na svaku polovicu složite malo miješane zelene salate, po tome rasporedite suhovinu i na šnite narezane kisele krastavce. Poklopite drugim dijelom peciva i zamotajte u papirnate vrećice. Povežite ih radi lakšeg transporta kako se ne bi raspali i tako ih čuvajte do konzumacije.
Prosječna cijena: 4 KM
Smoothie od borovnica
Sastojci: 100 ml hladnog mlijeka, 50 ml tečnog jogurta, 70 g borovnica, 1 kašika meda
Priprema: U blenderu izmiksajte mlijeko sa borovnicama. Dodajte jogurt i ponovo kratko izradite. Zatim zasladite medom i sve dobro promiješajte. Ovako pripremljen napitak spremite u plastične čaše sa poklopcem i slamkom.
Prosječna cijena: 3 KM
Gusto savjet: Prije nego smoothie zatvorite u čaše, dodajte mu nekoliko kockica leda kako bi što duže zadržao svježinu i ostao hladan.
Muffini od tikvica
Sastojci: 300 g brašna, ½ praška za pecivo, 250 g ribanog tvrdog sira, 50 g ribanog parmezana, 2 manje tikvice, 50 g konzerviranog kukuruza šećerca, 2 jaja, 2 kašike maslinovog ulja, 250 ml jogurta, so, začin od povrća
Priprema: U većoj zdjeli pomiješajte brašno, prašak za pecivo, so i ribane sireve. Dodajte naribane i ocijeđene tikvice, ocijeđeni kukuruz, razmućena jaja, ulje i jogurt. Smjesu sjednite i začinite. Zatim je kašikom prebacite u kalup za muffine u koji ste stavili papirnate košarice. Stavite peći u pećnicu zagrijanu na 220°C dok ne porumene, oko 25 minuta. Ohladite i spremite u papirnatu vrećicu do konzumacije.
Prosječna cijena: 7 KM
Gusto savjet: Muffine nakon hlađenja stavite u čiste paprinate košarice kako ne bi namastili vrećicu i kako bi vam ruke ostale čiste.
Zelene palačinke
Sastojci: 300 g špinata, 200 ml mlijeka, 200 ml vode, 350 g brašna, 1 jaje, 2 kašike ulja, so, začin od povrća, sirni namaz za nadjev, šunka za nadjev
Priprema: Špinat očistite, narežite na trake i prokuhajte. Dobro ga ocijedite i štapnim mikserom usitnite. Izmiješajte jaje sa soli, uljem, začinom od povrća i pola količine mlijeka. Dodajte pire od špinata, ujednačite smjesu i naizmjenice dodajte preostalo brašno i tekućine. Od napravljene smjese u tavi na malo ulja ispecite palačinke na uobičajen način. Ohladite ih. Zatim svaku palačinku premažite sirnim namazom i slažite jednu na drugu. Po želji ih možete nadjenuti i sa šnitama šunke. Slažući palačinke jednu na drugu svaki put ih pritisnite. Kada ste potrošili cijeli materijal, tortu od palačinki narežite na kocke veličine jednog zalogaja ili malo veće. Složite ih u posudu sa poklopcem u jednom sloju samo po dnu posude i tako čuvajte do konzumiranja.
Prosječna cijena: 5 KM