back to top

Dom Ledići: Idealno mjesto za odmor uz zdravu i prirodnu hranu

2013-09-21-4

Kada iz Sarajeva krenete ka Bjelašnici i Igmanu, pa skrenete ka Trnovu, Dejčićima, i Pendičićima, vijugavom asfaltiranom cestom stići ćete do Dejčića i makadamskog puta za Lediće. Odatle makadamski put vodi kroz park prirode Husremovac, pored Ledićkog vodopada, pa sve do sela Ledići, u kojem je trebalo biti izgrađeno etno selo.
Piše: A. U.
Foto: L. P.

Samo 30 km od gradske gužve i zagađenja nalaze se Husremovac i Ledići. Pripadaju mjesnoj zajednici Dejčići, općina Trnovo. Do Ledića se stiže kroz livada i pašnjaka, a nalaze se na visini od nekih hiljadu metara nadmorske visine.

Prostor je ispresjecan brojnim manjim rijekama, potocima, izvorima i vodopadima, poznatim po čistoj, pitkoj i ljekovitoj vodi. Put vodi pored Senabota, prirodnog izvora okruženog mostićima i potočićima koji pristižu sa svih strana. Turisti ga nazivaju i “malim vrelom Bosne”.

Tu su i Husrembegova vrela, međusobno udaljena samo sedam metara, a razlika u temperaturi vode je 5ºC. Jedan je ljekovit, drugi nije. Na brdu iznad njih nalazi se nekropola stećaka.

Područje obiluje raznolikom vegetacijom, a mogu se pronaći različite vrste ljekovitog, aromatičnog i vitaminskog bilja te gljiva.

2013-09-21-1

Selo Ledići je prilično pusto, ali planinarski dom pruža odličnu okrepu putnicima namjernicima. Dom nudi mogućnost spavanja te specijalitete domaće kuhinje, od kojih vrijedi izdvojiti uštipke od heljde te odličan domaći sok od drenjka.  Sva hrana i piće se prave isključivo od prirodnih i svježih domaćih namirnica.

Također, domaćini su više nego gostoljubivi i ljubazni prema gostima.

drugi upravo čitaju