6 tradicionalnih biljaka za mušku plodnost koje su izdržale test vremena

Biljke za mušku plodnost koje su izdržale test vremena

Kroz istoriju je oduvek vladalo mišljenje da je problem neplodnosti mnogo veći kod žena nego muškaraca, ali muški faktor u ovoj problematici doprinosi kod gotovo polovine parova koji ne mogu da se ostvare u ulozi roditelja.

Za one kojima je ovo prvi susret sa ovom problematikom, koristilo bi da se objasni šta se za sterilitet kod muškaraca.

Svetska zdravstvena organizacija neplodnost definiše kao „bolest muškog ili ženskog reproduktivnog sistema koja je definisana nemogućnošću postizanja trudnoće nakon 12 ili više meseci redovnih nezaštićenih seksualnih odnosa“.

Dok kod žena utvrđivanje potencijalne neplodnosti može biti komplikovano, kod muškaraca je to relativno lako utvrditi. Kod muškaraca, tri su pitanja na koje treba pronaći odgovor:

Da li ima zdravu spermu, ima li je u dovoljnim količinama i koncentraciji, kao i kolika je njena pokretljivost i može li “doplivati” i oploditi jajnu ćeliju?

Takođe, na spermu mogu uticati brojni faktori:

  • Genetika
  • Hemikalije i toksini iz životne sredine
  • Infekcije kao što su klamidija, gonoreja, zauške ili HIV
  • Medicinska stanja, poput dijabetesa
  • Rak ili tretmani poput hemoterapija
  • Disbalans hormona – androgeni, testosteron, estrogen
  • Stanje poznato kao varikokela, koje karakterišu uvećane vene testisa, što može uticati na oblik ili broj spermatozoida
  • Lekovi kao što su nesteroidni antiinflamatorni lekovi, terapija za zamenu testosterona, anabolički steroidi, lekovi za krvni pritisak, neki antifungalni i antibiotski lekovi, opioidi, antidepresivi, pa čak i neki lekovi za čir
  • Faktori načina života kao što su uzimanje droga, alkohola, pušenje ili gojaznost
  • Povreda ili trauma testisa

Procenjuje se da neplodnost pogađa između 8 i 12 odsto parova u svetu, a iako nema jedinstvene recepture za prevazilaženje ovakve prepreke parovi se uglavnom okreću preporukama i tretmanima koje propisuje zvanična medicina.

Biljke za mušku plodnost uz tradicionalne recepture

Ipak, postoje i neke tradicionalne biljke čije dejstvo se kroz vekove prepričavalo kao magično, odnosno čudotvorno po pitanju seksualne energije, potentnosti i plodnosti. Uglavnom su ovakve biljke koristili muškarci, a u današnje vreme čini se da su te razlike izbrisane tako da i žene sve češće koriste blagodeti tradicionalnih receptura.

1. Ašvaganda

Ašvaganda je biljka koja prvenstveno pomaže u suzbijanju stresa, podržavajući endokrini sistem i održavajući hormone u balansu. Ašvaganda takođe poboljšava izdržljivost, podiže ukupnu, a samim tim i seksualnu energiju.

Sve navedeno je važno u procesu razvoja, brojnosti i pokretljivosti spermatozoida.

Kod muškaraca sa niskim ili lošim kvalitetom sperme, koji su konzumirali ašvagandu, pokazalo se povećanje koncentracije sperme, zapremine ejakulata i broja pokretnih spermatozoida, kao i povećanje nivoa testosterona.

2. Gokšura

Ova biljka korišćena je za lečenje seksualnih i erektilnih disfunkcija u tradicionalnoj medicini. Dokazano poseduje brojne aktivne fitokemikalije koje stimulišu proizvodnju hormona koji su zaduženi za proizvodnju testosterona.

Gokšura utiče i na povećanu proizvodnju spermatozoida kao i njihovu pokretljivost, ali i na celokupni seksualni nagon.

3. Šatavari

Koristi se u tradicionalnoj medicini za ublažavanje posledica umora, stresa, anskioznosti, upala, za podizanje energije i neutralisanje kiselosti organizma.

Šatavari se još naziva muškim tonikom, a koristi se i za povećanje broja i poboljšanje pokretljivosti spermatozoida te je ova biljka korisna u cilju lečenja muške neplodnosti.

4. Maka

Drevna peruanska biljka koju su iscelitelji i šamani vekovima koristili za podizanje ukupne vitalnosti i lečenje neplodnosti kod muškaraca i žena.

Malo je poznato da postoji više različitih sorti make, koje se razlikuju na osnovu boje korena.

Postoje žuta, crvena i crna, a upravo se crna maka smatra najefikasnijom za muškarce.

Ona podiže proizvodnju i pokretljivost spermatozoida, a takođe povećava izdržljivost, energiju i snagu mišića.

5. Kordiceps pečurke

Najviše se koriste u tradicionalnoj kineskoj medicini za poboljšanje energije, izdržljivosti i imunološkog sistema. Ove gljive štite jetru i efikasno utiču na poboljšanu funkciju pluća.

Takođe, poboljšava libido i koristi se za lečenje seksualne disfunkcije i problema povezanim sa plodnošću.

6. Mukuna

Mukuna je popularna indijska lekovita biljka koja se još od drevnih dana koristila kao moćan afrodizijak.

Ova biljka podiže broj spermatozoida i nivo njihove pokretljivosti pa se koristi u lečenju neplodnih muškaraca. Osim što pomaže da se podigne kvalitet sperme, mukuna utiče i na smanjenje stresa.

drugi upravo čitaju