back to top

Čokolada i voće

omg-chocolate-cake-1

Svježe voće konačno se našlo na trpezama. Nakon isprobanih kombinacija i svježih voćnih salata, vrijeme je da se počastite savršenom kombinacijom – slasnog voća i nezamjenjive čokolade. U ovom broju Gusta donosimo vam 20 kombinacija, za svačiji ukus po nešto. Uživajte!

Pripremila: Dženana Hrlović

Čokoladni kuglof sa višnjama

Sastojci: 350 g višanja bez košpice, 200 g pšeničnog brašna, 2 pudinga od čokolade, 1 prašak za pecivo, 125 g šećera, 1 bourbon vanilin šećer, 5 jaja, 150 ml ulja, 125 ml jogurta, 50 g naribane mliječne čokolade, 50 g naribane tamne čokolade, vanilin šećer u prahu

Priprema: Malo višanja odvojite za ukrašavanje. Pomiješajte brašno, prašak za puding, te prašak za pecivo. Dodajte šećer, vanilin šećer, jaja, ulje i jogurt pa sve umutite mikserom s metlicama, da dobijete glatko tijesto. U smjesu pažljivo umješajte obje naribanu mliječnu i tamnu čokoladu, te ocijeđene višnje. Tijesto prespite u kalup za kuglof koji ste prethodno pomastili kako se tijesto ne bi lijepilo. Po želji na dno kalupa možete staviti papir za pečenje kako biste kolač lakše izvadili iz kalupa. Kalup stavite u pećnicu prethodno zagrijanu na 180°C i pecite oko 45 minuta. Gotov kuglof ostavite u kalupu da se ohladi na sobnoj temperaturi oko 15 minuta. Potom kolač izvadite iz kalupa na rešetku i ostavite da se potpuno ohladi. Ohlađeni kuglof od čokolade i višanja prije posluživanja pospite vanilin šećerom u prahu, te ukrasite višnjama.

Gusto extra savjet: Kuglof prelijte sa 100 g otopljene tamne čokolade tako da čokoladni preljev curi s kolača u obliku velikih suza. Također možete pripremiti i preliv od višanja tako da pomiješate 150 g šećera u prahu i 3 kašike soka od višanja.

Prosječna cijena jela: 10 KM

Čokoladna torta sa višnjama

Sastojci: Za koru: 50 ml ulja, 200 g čokolade za kuhanje, 150 g šećera, 6 bjelanaca, 150 g mljevenih oraha; Za fil: 350 g višanja, 200 g šećera, 6 žumanaca, 700 g kisele pavlake, 10 g želatine; Za glazuru: 125 ml slatkog vrhnja, 125 g čokolade za kuhanje, 1 jaje

Priprema: Operite višnje i izvadite im košpice. Ostavite nekoliko cijelih za dekoraciju. U dubokoj vatrostalnoj posudi očišćene višnje pomiješajte sa 100 g šećera, pa ostavite da puste sok oko 30 minuta. Zatim kuhajte 15-ak minuta uz povremeno miješanje na srednjoj temperaturi. Gotove višnje ostavite da se hlade i pripremite koru. Otopite čokoladu sa uljem na pari, a bjelanca mutite mikserom nekoliko minuta, potom dodajte šećer i umutite u čvrsti šlag. U pripremljeni šlag pažljivo miješajte otopljenu čokoladu, koju ste ostavili da se malo prohladi, pa dodajte mljevene orahe. Dno kalupa za tortu obložite papirom, a stranice namažite uljem i pospite brašnom. U kalup naspite pripremljenu masu i pecite 10 minuta na 200°C. Potom smanjite temperature, pa pecite još oko pola sata na 180°C. Gotovu koru izvadite iz kalupa i ostavite da se ohladi. Ohlađenu koru presijecite na dva jednaka dijela kako biste dobili dvije tanje kore. Za pripremu fila umutite mikserom žumanca sa 100 g šećera. Kuhajte ih na pari, uz stalno miješanje, oko 10 minuta da se zgusnu. Kada se žumanca malo ohlade umiješajte nekoliko kašika kisele pavlake. Želatin stavite u manju posudu, prelijte sa 4 kašike hladne vode. Kad želatin nabubri blago zagrijte da se zrnca otope. Pripremljenu želatinu dodajte u žumanca i izmiješajte. Zatim dodajte kiselu pavlaku i višnje, pa sve izmiješajte da dobijete jednoličan fil. Pripremljeni fil ostavite u frižideru dok ne počne blago da se steže. Tortu slažite tako da na tacnu stavite jednu koru, a oko nje obruč od kalupa, na koru dodajte fil i poklopite drugom korom. Pripremljenu tortu ostavite u frižider da se ohladi i stegne oko 12 sati. Nakon što je torta očvrsnula pripremite preliv, tako da na tihoj vatri otopite čokoladu i slatko vrhnje. Zatim, umiješajte jaje blago razmućeno, pa zajedno kuhajte vrlo kratko, miješajući, tek da se jaje zagrije ali da smjesa ostane rijetka. Ohlađenoj torti skinute obruč, te sipajte sav preliv. Preliv rasporedite po cijeloj površini, do ivica, pustiti da malo curi sa strane i ukrasite cijelim višnjama. Gotovu tortu ostavite još nekoliko sati da se hladi prije posluživanja.

Prosječna cijena jela: 10 KM

Torta od malina

Sastojci: Za koru: 5 jaja, 6 kašika smeđeg šećera, 5 kašika oštrog brašna, 1 kašika gustina, 3 kašike kakaa, 1 prašak za pecivo, 180 ml ulja, ½ kašičice soli, 100 g čokolade; Za kremu: 1 bjelance, 1 kašika šećera, 2 kašike jogurta, 200 g malina; Za ukras: 250 ml vrhnja za šlag, 100 g malina
Priprema: Za pripremu kore, odvojite bjelanca od žumanaca. Zatim pomiješajte bjelanca i so pa umutite mikserom u čvrstu pjenu. Šećer i žumanca pomiješajte i također umutite u čvrstu pjenu, a zatim dodajte ulje i sve skupa umutite. Potom dodajte brašno, gustin, kakao i prašak za pecivo. Smjesu dobro izmiješajte mikserom dok ne postane gusta i jednolična. Čvrstu pjenu od bjelanaca lagano umiješajte u pripremljenu smjesu kašikom da pjena ne bi izgubila volumen. Kalup za kolače obložite papirom za pečenje i ravnomjerno rasporedite smjesu. Prvih 10 minuta pecite na 160°C, a zatim pojačajte temperaturu na 180°C i pecite još oko 15 minuta. Maline pospite s malo šećera i ostavite neko vrijeme na sobnoj temperaturi da puste sok. Umutite šećer i bjelanca da dobijete čvrstu pjenu, a zatim umiješajte jogurt. Bjelancima dodajte maline i lagano promiješajte kašikom. Ohlađeni biskvit ravnomjerno premažite kremom i pospite čokoladnim mrvicama. Vrh kolača premažite šlagom. Ukrasite ga ostatkom šlaga i malinama.

Prosječna cijena jela: 12 KM

Kolač od narandže i čokolade

Sastojci: Za koru: prstohvat soli, kašičica praška za pecivo, 2 jaja, šoljica brašna, ½ šoljice šećera, 50 g maslaca, 2 kašike kakaa, 50 g čokolade za kuhanje; Za fil: sok ½ limuna, 7 narandži, ½ šoljice šećera, malo soli, 5 kašika džema od narandže, 50 g čokoladnih mrvica
Priprema: Operite narandže i sitno naribajte koru jedne. Ovu koru ćete kasnije dodati u tijesto. Istu narandžu zatim prerežite i iscijedite sok Ostale izrežite na kolutiće. Ispecite ih brzo u mikrovalnoj pećnici na najjačem intenzitetu. Ispečene kriške stavite u vatrostalnu posudu, pa dodajte sok od narandže i limuna. Zatim dodajte šećer, te malo soli i pustite da kuha nekoliko minuta. Kada kora omekša možete izvaditi kolutiće, a sok ostavite da se kuha još neko vrijeme. Kuhanje je gotovo kada ostane oko 100 ml soka. Umutite mikserom pjenasto maslac i šećer, te dobro umutite jedno jaje. Potom dodajte i drugo jaje, te i njega dobro umutite. Umiješajte naribanu koricu narandže, kakao i ribanu čokoladu. U odvojenoj posudi pomiješajte prašak za pecivo, so i brašno, a zatim dodajte pripremljenoj smjesi i miješajte da dobijete kompaktnu masu. Lim za kolače premažite maslacem pa  rasporedite smjesu. Koru pecite u pećnici zagrijanoj na 200°C oko 45 minuta. Koru prelijte pripremljenim sokom od limuna i narandže dok je još vruća, te ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi. Zatim kolač premažite džemom od narandže, te dodajte kolutiće i ostavite da se ohladi. Ohlađen kolač isijecite na kocke i ukrasite čokoladnim mrvicama. Po želji možete dodati i kandirane višnje.

Prosječna cijena jela: 10 KM

Čokoladna bobica

Sastojci: 250 g crne čokolade, 6 jaja, 250 g šećera, 200 g ribizli, kašika ruma; Za preliv: 100 g crne čokolade, 50 g maslaca, ribizle za ukrašavanje

Priprema: Čokoladu izlomite na kockice pa rastopite na pari, uz stalno miješanje. Sklonite sa pare i ostavite da se malo ohladi. Mikserom mutite žumanca sa šećerom dok smjesa ne postane potpuno gusta. Zatim dodajte rastopljenu čokoladu, te ribizle koje ste prethodno oprali i odstranili im grančice. Umiješajte i čvrsto umućenu pjenu od bjelanca, obavezno kašikom da pjena ne bi izgubila volumen. Pripremljeno tijesto stavite u kalupe za kolače obložene papirom za pečenje i pecite 50 minuta na 190°C. Gotov kolač ostavite u kalupu da se ohladi. Za preliv dobro istopite čokoladu i maslac, te svaki kolačić prelijte smjesom i ukrasite grančicom ribizli, te ostavite u frižider da se ohladi.

Prosječna cijena jela: 10 KM

Čoko rolat sa jagodama

Sastojci: Za biskvit: 100 g tamne čokolade za kuhanje, 100 g kakaa, 100 g maslaca, 120 g brašna, 5 jaja, 100 g  šećera, malo soli; Za fil: 1 kesica želatine, 80 g šećera, 300 ml slatkog vrhnja, 1 kesica vanilin šećera, 300 g jagoda; Za ukrašavanje: 50 g čokolade, 100 g jagoda

Priprema: Mikserom pjenasto umutite maslac u koji ste dodali malo soli. Čokoladu istopite na pari, te postepeno dodajte u maslac uz neprestano miješanje mikserom. Odvojite žumanca i bjelance, te žumanca postepeno dodajte u smjesu, uz miješanje. U drugoj posudi umutite pjenasto bjelanca sa šećerom, te ih sa brašnom i kakaom dodajte u smjesu maslaca i čokolade. Pripremljeno tijesto stavite u pleh obložen papirom i pecite oko 15 minuta u pećnici ugrijanoj na 200ºC. Pečeni biskvit prebacite na kuhinjsku krpu i smotajte. Za pripremu fila pjenasto umutite slatko vrhnje u koje ste dodali vanilin šećer, te umiješate želatinu, prethodno pripremljenu prema uputama na pakovanju. Biskvit razmotajte na providnoj foliji, te premažite pripremljenim filom. Zatim na fil dodajte jagode koje ste ranije isjeckali na kockice. Smotajte rolat pomoću folije i hladite oko sat vremena. Nožem naribajte malo veće komade čokolade za dekoraciju, a ostatak istopite na pari. Otopljenu čokoladu razmažite po rolatu, koji se blago ohladio, dekorišite cijelim jagodama i komadićima čokolade, te ostavite da se hladi još oko sat vremena.

Prosječna cijena jela: 10 KM

Lagana tortica sa jagodama i čokoladom

Sastojci: 100 g mljevenog keksa, 50 g šećera, 50 g maslaca, 300 g čokolade za kuhanje, 150 ml slatkog vrhnja, 300 g jagoda; Za ukrašavanje: 50 ml slatkog vrhnja, 30 g čokolade za kuhanje, 10 jagoda
Priprema: U vatrostalnoj posudi otopite maslac, a zatim pomiješajte sa mljevenim keksom i šećerom. Smjesu stavite na dno lima za pečenje. Pecite 5 minuta u pećnici koju ste prethodno zagrijali na 180°C, te izvadite koru i ostavite da se ohladi. Potom na laganoj vatri zagrijte slatko vrhnje. Kada proključa sklonite sa vatre i dodajte izlomljenu čokoladu. Miješajte dok se čokolada ne otopi. Kada se kora ohladi, stavite tanko narezane jagode ravnomjerno na koru. Prelijte čokoladnu smjesu preko jagoda. Slatko vrhnje miksajte dok ne nastane čvrsta pjena. Prelijte preko čokoladne kreme i malo razmažite nožem. Stavite u frižider najmanje 30 minuta prije posluživanja. Ukrasite sa cijelim jagodama i malo topljene čokolade.

Prosječna cijena jela: 8 KM

Čoko kupine

Sastojci: Za kore: 6 bjelanaca, 6 kašika šećera, 3 žumanca, 5 kašika brašna, 3 kašika mljevene kafe, 1 kesica praška za pecivo, 50 g kupina; Za fil: 350 g mljevenog keksa, 50 ml čokoladnog mlijeka, 150 g čokolade za kuhanje, 150 g margarina, 150 g šećera u prahu; Za dekoraciju: 200 g miješanog šumskog voća

Priprema: Umutite bjelanaca u čvrstu pjenu, a zatim uz neprestano miješanje mikserom postepeno dodajte šećer. Potom dodajte jedno po jedno žumance uz miješanje. Umiješajte i mljevenu kafu, brašno i prašak za pecivo. U posudi viljuškom usitnite kupine i odvojite sok koji ćete koristiti da omekšate kore. Usitnjene kupine kašikom umiješajte u smjesu. Okrugli kalup za tortu obložite papirom za pečenje pa u njega sipajte pripremljenu smjesu. Tijesto pecite u pećnici zagrijanoj na 200˚C oko 20 minuta. Gotovu koru prerežite na dvije tanje kore, poprskajte ih sokom od kupina i ostavite da se ohlade. Za pripremu fila čokoladno mlijeko sjedinite sa mljevenim keksom i otopljenom čokoladom, te ostavite da keks omekša. Posebno umutite omekšali margarin sa šećerom u prahu i pomiješajte sa smjesom od mljevenog keksa. Na kalup za torte stavite prvu koru i premažite filom te poklopite drugom korom. Na vrh kolača stavite miješano šumsko voće i ostavite u frižider da se hladi oko tri sata prije posluživanja.

Prosječna cijena jela: 10 KM

Kolač od crne ribizle

Sastojci: Za biskvit: 1 šolja mljevenog keksa, 3 kašike šećera, 40 g maslaca; Za kremu: 150 g bijele čokolade, 50 ml slatkog vrhnja, 750 g kremastog sira, 5 kašika šećera, 3 bjelanca, 1 kašičica ekstrakta vanilije; Za dekoraciju: 150 g crnih ribizli, 1 kašika šećera

Priprema: Biskvit napravite tako da u zdjeli pomiješajte mljeveni keks sa šećerom i otopljenim maslacem. Mješavinu utisnite u manji kalup za kolače. Na pari otopite bijelu čokoladu pomiješanu sa slatkim vrhnjem. Izmiksajte kremasti sir sa šećerom dok smjesa ne postane glatka. Dodajte jedno po jedno bjelance, a zatim vanilin ekstrakt i otopljenu bijelu čokoladu. Smjesu prelijte preko podloge od keksa. Pecite oko 15 minuta na temperaturi od 170ºC. Gotov kolač ostavite da se hladi na sobnoj temperaturi, a u međuvremenu operite crne ribizle i pospite šećerom da puste sok. Ohlađeni kolač pospite ribizlama sa sokom koji su pustile i ostavite u frižider da se hladi nekoliko sati.

Prosječna cijena jela: 8 KM

Čoko-muffini sa višnjama

Sastojci: 175 g crne čokolade, 175 g maslaca, 125 g kristal šećera, 80 g brašna, 4 jaja, 300 g kompota od višanja, 50 vrhnja za šlag

Priprema: Čokoladu i maslac otopite na pari uz neprestano miješanje da se sjedine, pa ostavite da se ohlade. U drugoj posudi umutite četiri bjelanca, pa dodajte šećer. Nastavite mutiti, pa dodajte i žumanca. Kada se masa sjedini i dobije svijetlu boju u nju dodajte brašno i topljenu čokoladu s maslacem. Ovako pripremljenu smjesu sipajte u kalup za mafine do pola, zatim dodajte nekoliko višanja iz kompota i prekrijte sa još malo smjese. Pripremljene muffine pecite oko 15 minuta u pećnici zagrijanoj na 180°C. Dok se muffini hlade umutite vrhnje za šlag. Šlagom ukrasite muffine, pa na vrh stavite kompot od višanja zajedno s višnjama.

Prosječna cijena jela: 8 KM

Čoko torta sa mandarinama i višnjama

Sastojci: Za koru: 3 jaja, 10 ml vode, 20 g kakaa, 100 g šećera, 1 kesica vanilin šećera, ½ kesice praška za pecivo, 80 g brašna, 40 g gustina; Za kremu: 500 g maskarpone sira, 200 ml slatkog vrhnja, 100 g šećera u prahu, 400 g višanja, 4 mandarine, 20 g želatine; Za glazuru: 100 g čokolade za kuhanje, sok od višnje, instant želatina, voće za ukrašavanje

Priprema: Umutite mikserom žumanca sa tri kašike tople vode, šećerom i vanilin šećerom. Zatim dodajte oštro brašno, gustin, prašak za pecivo i kakao pa sve dobro umutite. Umutite bjelanca u čvrstu pjenu i spojite ove dvije mase. Kalup lagano pomastite, stavite tijesto i pecite je 20 minuta u pećnici zagrijanoj na 180ºC. Gotovu koru ostavite da se ohladi, pa je presijecite da dobijete dvije kore. Operite i očistite višnje i mandarine. Malo voća odvojite za ukrašavanje. Višnje izgnječite, a mandarine sitno isjeckajte i pospite šećerom u prahu. Rastopite želatin po uputstvu sa kesice i dodajte ga voću. Umutite slatko vrhnje u čvrstu pjenu, dodajte maskarpone, te voće pa dobro promiješajte da se fil ujednači. Složite tortu u kalup, tako da stavite prvu polovinu kore, premažete je sa pola krema od voća i maskarpone sira, zatim stavite drugu koru pa preko nje nanesete ostatak kreme. Ostavite tortu da se dobro ohladi oko tri sata. Pripremite instant želatinu sa sokom od višnje. U dublju posudu stavite sok i postepeno dodajte instant-želatinu uz neprekidno miješanje mikserom do željene čvrstoće. Sklonite ivice kalupa i ukrasite tortu želatinom. Čokoladu naribajte, pa ukrasite stranice torte. Po vrhu poredajte svježe voće.

Prosječna cijena jela: 15 KM

Bijela torta sa čokoladom i malinama

Sastojci: Za biskvit: 4 bjelanca, 4 kašike šećera, 2 kašičice vanilin šećera, 3 kašike brašna, 3 kašike kakaa, 1 kašičica praška za pecivo, 50 g tamne čokolade, 4 kašike milerama; Za kremu od bijele čokolade: 4 žumanca, 200 g bijele čokolade, 400 ml slatkog vrhnja, 1 kašičice ekstrakta vanilije, 2 kašike milerama; Za kremu od malina: 200 g malina, 3 kašike šećera, 40 g gustina, vode po potrebi

Priprema: Pomiješajte brašno, prašak za pecivo i kakao. Bjelanca sa šećerom umutite mikserom u čvrstu pjenu. Dodajte vanilin šećer i mješavinu s brašnom, te miješajte mikserom dok se masa ne sjedini. Dodajte otopljenu čokoladu uz miješanje i na kraju mileram. Smjesu prebacite u kalup za tortu obložen papirom za pečenje. Pecite oko 20 minuta u pećnici zagrijanoj na 180°C. Gotov biskvit ostavite desetak minuta u kalupu pa ga preokrenite na posudu za serviranje i odvojite od papira za pečenje. Oko biskvita postavite čisti obruč za tortu, jer se biskvit hlađenjem stisne. Kremu od malina napravite tako da najprije maline usitnite u blenderu, pa protisnete kroz sito kako biste uklonili košpice. Odmjerite 300 ml vode. Gustin dobro pomiješajte sa 100 ml kaše da se ne stvore grudice. U ostatak kaše dodajte šećer i zagrijte do ključanja. U tankom mlazu dodajte smjesu s gustinom i uz neprekidno miješanje pjenjačom kuhajte nekoliko minuta dok se ne zgusne. Ohladite na sobnoj temperaturi. Zatim kremu rasporedite na biskvit i prekrijte folijom da se ne napravi korica. Za kremu od bijele čokolade žumanca pomiješajte sa slatkim vrhnjem i kuhajte na pari uz neprestano miješanje pjenjačom dok se ne zgusnu. Sklonite posudu s pare i dodajte bijelu čokoladu izlomljenu na komade. Miješajte dok se čokolada ne otopi. Ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi, a potom i u frižideru. Izmiksajte preostalo slatko vrhnje u šlag. Postepeno dodajte šlag u ohlađena žumanca uz neprestano miješanje. Na kraju dodajte aromu vanilije i mileram. Gotovu kremu od bijele čokolade rasporedite preko kreme od malina. Prije dekorisanja tortu ostavite najmanje sat vremena u frižideru.

Prosječna cijena jela: 10 KM

Torta sa šumskim voćem

Sastojci: Za biskvit: 300 g mliječne čokolade, 300 g čokolade za kuhanje, 250 g maslaca, 6 jaja, 2 kašike šećera, 2 kašike brašna, 2 vanilina šećera; Za preliv: Preljev od voća: 300 g šumskog voća, 100 ml vode, 4 kašike šećera, 1 puding od vanilije, 200 g ribane čokolade za ukras

Piprema: Čokolade i maslac otopite zajedno na pari. Umutite žumanca sa šećerom i brašnom te vanilin šećerom. Dodajte otopljeni maslac i čokoladu pa još malo miksajte. Na kraju, kuhačom dodajte pjenasto umućena bjelanca. Gotov biskvit prebacite u kalup, stavite u toplu pećnicu, te pecite pola sata na 160°C. U međuvremenu pripremite preliv od voća. Šumsko voće i šećer stavite u vodu da proključa. Dodajte puding koji se prije toga dobro umutili sa malo hladne vode, te kuhajte nekoliko minuta dok se smjesa ne zgusne. Na ohlađenu tortu dodajte preliv od šumskog voća, pa ostavite da se hladi. Obilato pospite naribanom čokoladom, te ukrasite gotovim ukrasima po želji.

Prosječna cijena jela: 18 KM

Krem torta sa bobičastim voćem

Sastojci: Za biskvit: 4 jaja, 250 ml jogurta, 1 čaša (250 ml) šećera, 2 čaše brašna, 100 ml mlijeka,  prašak za pecivo, vanilin šećer, kašika kakaa, 250 g ribane čokolade za kuhanje, 300 g očišćenih višanja; Za kremu: 500 g bijelog kravljeg sira, 500 ml vrhnja za šlag, 4 vanilin šećera, 5 kašika šećera, 1 preliv za torte, 300 ml soka od višanja, malo bobičastog voća po želji za ukras

Prirema: Umutite žumanca sa šećerom i jogurtom dok ne postanu pjenasta. Potom postepeno umiješajte ostale sastojke i na kraju čvrsto istučena bjelanca. Pola smjese rasporedite po limu koji ste prethodno pomastili i posuli brašnom, pa pecite u zagrijanoj pećnici oko tri minute. U međuvremenu u ostatak smjese umiješajte kakao  ribanu čokoladu. Izvadite lim iz pećnice, rasporedite očišćene višnje te prelijte ostatkom smjese za biskvit. Poravnajte kuhačom i nastavite peći oko pola sata. Pečeni biskvit lagano poprskajte sokom od višanja. U međuvremenu pripremite kremu. Posebno mikserom istucite vrhnje za šlag, a posebno sir sa šećerom i vanilijom. Pomiješate dvije smjese u jednoličnu kremu. Ohlađeni biskvit premažite kremom te prelijte preljevom za tortu pripremljen prema uputstvu na kesici uz dodatak soka od višanja. Ukrasite voćem.

Prosječna cijena jela: 16,50 KM

Čokoladna torta sa kupinama

Priprema: Za koru: 5 jaja, 200 g šećera, 50 g brašna, 5 kašika kakaa, 1 prašak za pecivo, mlijeko po potrebi; Za fil: 200 g čokolade, 500 ml slatkog vrhnja, 400 g kupina, 15 ml konjaka; Za glazuru: 150 g čokolade, 3 kašike ulja

Priprema: Umutiti bjelanca pjenasto, pa dodajte žumanca, brašno, kakao i prašak za pecivo. Masu dobro izmiksajte, dodajte mlijeko i ujednačite. Smjesu prebacite u prethodno pomašćen kalup i pecite u pećnici zagrijanoj na 200°C oko 20 minuta. Ohladite koru i presijecite je na pola. U posudi zagrijte vrhnje, stavite čokoladu i konjak, a zatim kuhajte na tihoj vatri dok se čokolada na otopi. Prohladite kremu i dobro umutite mikserom. Dodajte ocijeđene kupine, lagano promiješajte i premažite prvu koru. Preklopite drugom korom. Pripremite glazuru tako da rastopite čokoladu na pari sa uljem i premažite cijelu tortu. Ukrasite kupinama.

Prosječna cijena jela: 13 KM

Čoko kocke sa trešnjama

Sastojci: Za tijesto: 250 g šećera u prahu,  250 g brašna, 250 ml mlijeka, 1 jaje, 50 g mljevenih oraha, 30 g kakaa, 50 g grožđica, prašak za pecivo, mast i brašno za kalup; Ostalo: 500 g očišćenih trešanja, 200 g čokolade za kuhanje, 4 kašike ulja

Priprema: Od svih sastojaka umiješajte tijesto. Ispecite ga u namazanom i pobrašnjenom četvrtastom kalupu. Pečeno tijesto prerežite poprijeko na pola, pa između kora poredajte trešnje. Malo pritisnite rukama odozgo da se trešnje utisnu u tijesto, ali pazite da ne pretjerate, kako se kolač ne bi slijepio. Pripremljen kolač isjecite na kocke, pa ostavite da se ohladi. U međuvremenu pripremite preliv, tako da rastopite čokoladu na pari uz dodatak ulja. Ohlađene kocke umočite u rastopljenu čokoladu, pa slažite na pladanj da se čokolada malo stegne. Služite ohlađeno.

Prosječna cijena pripreme: 14 KM

Kolač od keksa sa višnjama

Sastojci: 600 g mljevenog keksa, 250 g margarina, 600 ml mlijeka, 120 g šećera u prahu, 3 kašike kristal šećera, 100 g čokolade za kuhanje, 100 g mljevenih oraha, 50 g grožđica, 200 g višanja bez košpica, 1-2 kašike griza, 200 ml vrhnja za šlag, 100 g čokolade za kuhanje za preliv

Priprema: Umutite omekšali margarin sa šećerom u prahu, dodajte otopljenu čokoladu, mljeveni keks, mljevene orahe, mlijeko i na kraju grožđice.Sve sjedinite rukama i oblikujte dvije kore  na četvrtastom limu. U posudu stavite višnje sa kristal šećerom, pa dodajte oko 100 ml vode i pustite da proključa. Procijedite višnje i u preostali sok dodajte griz. Kuhajte griz 3-4 minute, pa vratite višnje i sve dobro izmiješajte. Pustite da se ohladi pa umiješajte i umućeno vrhnje. Fil ravnomjerno rasporedite po kori od keksa. Preko stavite drugu koru i kolač prelijte rastopljenom čokoladom za kuhanje. Ostavite da se dobro ohladi u frižideru.

Prosječna cijena pripreme: 13 KM

Kremasti kolač sa višnjama i čokoladom

Sastojci: Za koru: 200 g mljevenog keksa, sok od borovnice; Za kremu: 500 ml mlijeka, 500 ml slatkog vrhnja, 12 kašika gustina, 1 vanilin šećer, 100 g tamne čokolade za kuhanje, 100 g bijele čokolade za kuhanje, 4 kašike šećera; Za bijeli fil: 200 ml vrhnja za šlag, višnje, 1 crveni preliv za kolače

Priprema: Sok polako dodajte keksu da dobijete kompaktnu masu. Ovako pripremljenu koru rukama rastanjite u kalupu za torte. Pomiješajte mlijeko i vrhnje, pa odvojite 200 ml. Ostatak stavite da proključa. U 200 ml koje ste odvojili dodajte šećer i gustin, pa ovu smjesu dodajte u mlijeko koje ključa i skuhajte kao puding. Kremu odmah podijelite na dva dijela. U jedan dio dodajte bijelu čokoladu, a u drugi tamnu. Kašikom promiješajte da se čokolade otope. Kada se kreme ohlade prvo tamnu kremu nanesite na podlogu, pa na tamnu kremu nanesite bijelu. Umutite vrhnje za šlag, malo ostavite za ukras, a ostatak nanesite na bijelu kremu. Ne smeta ako se kreme prilikom nanošenja malo pomiješaju, kolač će izgledati ljepše. Preko vrhnja poredajte višnje. Napravite preliv za kolače po uputi na kesici i nanesite na voće.

Prosječna cijena pripreme: 12 KM

Kolač sa čokoladom i narandžama

Sastojci: 3 narandže, 100 g krupno mljevenih oraha, 3 žumanca, 100 g smeđeg šećera, 150 g maslaca, 25 g kakaa, ½, kašičice korijandera, 1 kašičica cimeta, 150 g badema, 250 g glatkog brašna, 1 kašičica praška za pecivo, 3 bjelanca, 100 g čokolade

Priprema: Oguljene i na komade narezane narandže, koje ste prethodno pošećerili, ubacite

u posudu s vodom i kratko prokuhajte kako bi omekšale. Kada prokuhaju usitnite ih u blenderu. U posudi izmiksajte žumanca sa šećerom. Neprestano miksajući dodajte redom najprije maslac otopljen na sobnoj temperaturi, a zatim kakao, korijander i cimet. Na kraju dodajte mljevene bademe, orahe i brašno u koje ste umiješali prašak za pecivo. U smjesu umiješajte i usitnjene narandže koje ste prethodno pripremili, a zatim polako i snijeg od bjelanaca. Smjesu zatim prelijte u četvrtasti kalup čije ste dno obložili papirom za pečenje i pecite u pećnici 20 do 25 minuta na 180°C. Kolač ukrasite rastopljenom čokoladom, kolutićima narandže i servirajte.

Prosječna cijena jela: 11 KM

Švicarski rolat sa višnjama

Sastojci: Za tijesto: 12 bjelanaca, 12 kašika šećera, 3 kašike kakaa, 6 žumanaca, 3 kašike brašna; Za fil: 6 žumanaca, 10 kašika šećera, 150 g čokolade za kuhanje, 1 šolja mlijeka, 1 kašika gustina, 200 ml slatkog vrhnja, 500 g očišćenih višanja

Priprema: Istucite bjelanca sa šećerom u čvrst snijeg, dodajte žumanca i na kraju brašno i kakao. Tijesto pecite na umjerenoj vatri dok se ne počne odvajati od pleha, te ga potom omotajte u krpu posutu šećerom, zarolajte i ostavite da se hladi. Žumanca istucite sa šećerom i kuhajte na pari, dodajte mlijeko i čokoladu. Na kraju dodajte gustin razmućen u malo mlijeka i kuhajte još desetak minuta. U ohlađenu smjesu dodajte šlag od slatkog vrhnja, te očišćene višnje, pa sve skupa sjedinite. Odmotajte ohlađeno tijesto te ga nafilujte i ponovo zarolajte. Gotov rolat možete ukrasiti rastopljenom čokoladom i šećerom u prahu.

Prosječna cijena jela: 15 KM

Karamel torta od narandže

Sastojci: Za koru: 6 jaja, 200 g šećera, 1 kesica vanilin šećera, 70 g gustina, 150 g brašna, 1 kesica praška za pecivo, 1,5 l soka od narandže, 200 g tamne čokolade; Za fil: 2 kesice pudinga od narandže, 1 l svježe iscjeđenog soka od narandže, 100 g šećera, 500 ml vrhnja za šlag; Za preliv: 100 g čokolade, 1-2 kašike ulja, 1 narandža, 50 g oraha

Priprema: Odvojite žumanca i bjelanca, pa bjelance umutite u čvrsu pjenu, a žumanca dobro umutite sa šećerom i vanilin šećerom. Umiješajte istopljenu čokoladu koju ste ostavili da se ohladi na sobnoj temperaturi. Pažljivo pomiješajte obje smjese, pa dodajte gustin, prašak za pecivo pomiješan sa malo brašna, te ostatak brašna dodajite postepeno, dok ne dobijete glatku smjesu. Lim za pečenje premažite uljem, pa smjesu prespite u njega i pecite oko 20 minuta na 180°C. Gotovu koru pospite sokom od narandže i ostavite da se hladi. U međuvremenu pripremite fil, tako da puding skuhate u soku od narandže, u koji ste umiješali 50 g šećera. Kada se puding zgusne, razmažite ga po kori, pa stavite da se hladi. U međuvremenu umutite vrhnje za šlag kome ste dodali preostali šećer i rasporedite po pudingu. Ostavite tortu da se ohladi. Pripremite glazuru od čokolade i ulja. Prohlađenu glazuru pospite po torti, pa ukrasite kolutićima narandže i krupno mljevenim orasima.

drugi upravo čitaju