back to top

„Sretne“ namirnice za Sretnu Novu godinu

happy-new-year-2016

Bez obzira da li Novu godinu dočekujete u ponoć ili poput stanovnika Fužina u Hrvatskoj čaše u zdravlje podižete u podne, nije svejedno koje će delicije pronaći mjesto na svečanoj trpezi. Tradicionalno se priremaju hladne plate sa više vrsta sireva, pečenicama, čajnim kobasicama, sudžukama, dimljenim lososom, svečanim salatama sa dodatkom majoneze i obavezno pečenje – naravno sve po vlastitom ukusu.

Pripremila: Dženana Hrlović

Pored ovih osnovnih sastojaka na trpezu se redaju i različite namirnice koje će prema vjerovanjima donijeti blagostanje u narednoj godini. Naravno, sve je u znaku novca, pa mjesto treba pronaći za zeleno lisnato povrće (koje usput rečeno podsjeća na papirnate novčanice), ali i leću (kovanice). Simbolom bogatstva smatra se i šipak, kojeg u Turskoj tradicionalno jedu za Novu godinu, a dvanaest zrna grožđa  pojedenih u ponoć u zemljama špansko-portugalskog govornog područja „proriču” kakav će biti koji mjesec naredne godine, pa se svi nadaju da će ih zaobići koje kiselo zrno. Za dug i zdrav život Japanci kažu da treba jesti rezance, vjerovatno što duže to bolje. Na Siciliji će u ponoć poslužiti lazanje, dok je u drugim dijelovima Italije Nova godina nezamisliva bez ribe i morskih plodova. Nijemci smatraju da (gle li čuda!) kupus treba jesti na Novu godinu kako bi se osiguralo blagostanje svih dvanaest mjeseci. Kobasice u kupusu su također obavezne, jedino nije baš jasno da li se treba jesti samo kiseli kupus ili će pak i slatki poslužiti svrsi. Za svaki slučaj u ovom broju Gusta odabrali smo svečane recepte sa „sretnim” namirnicama i tako vam na naš način poželjeli puno sreće i blagostanja u novoj 2016. godini!

Novogodišnja trpeza

Zrnasta salata sa lososom shutterstock_33750187_opt

Sastojci: po 1 konzerva bijelog, smeđeg i šarenog graha, 150 g kuhane leće, 1 konzerva slanutka, 150 g kuhanog kukuruza, ½ glavice crvenog luka, ekstra djevičansko maslinovo ulje, balzamico sirće, so, biber, malo svježeg peršuna, 2 filea dimljenog lososa

Priprema: Grah i slanutak isperite pod mlazom vode, pa dobro ocijedite. U dubljoj posudi pomiješajte tri vrste graha, slanutak, te kuhane leću i kukuruz. Dimljeni losos nasjeckajte na sitne kockice pa dodajte  povrću. Luk sitno isjeckajte pa umiješajte sa povrćem. Posolite, pobiberite, pa pospite balzamico sirćetom i maslinovim uljem. Salatu dobro promiješajte i servirajte u manje posude. Ukrasite listićima peršuna.

Prosječna cijena pripreme: 15 KM

Gusto savjet: Zrnasta salata bogata je složenim ugljikohidratima i izuzetno osvježavajuća pa je dobar izbor i za ručak prvog dana nove godine. Na stolu nemojte držati cijelu količinu, već radije vadite malo po malo kako bi se što duže očuvala svježina. Po želji u salatu možete dodati i komadiće feta ili travničkog sira.

tuna-pasteta_opt Pašteta od tunjevine

Sastojci: 150 g ocijeđene tune iz konzerve, 3 šolje sredine hljeba, 3 kašike balsamico sirćeta, 2 kašike kapara, 1 tvrdo kuhano jaje sitno isjeckano, ¼ šolje sitno isjeckanih kiselih krastavaca i kopra, sok od ½ limuna, 1 kašika ekstra djevičanskog maslinovog ulja, so, biber

Priprema: U multipraktik stavite tunjevinu, hljeb, sirće, kapare, jaja, kisele krastavce, kopar i sok od limuna. Miksajte dok ne dobijete glatku smjesu, a zatim dodajte ulje i ponovite postupak. Na kraju stavite malo bibera i soli po ukusu. Poslužite na krekerima ili tostiranim kriškicama francuskog hljeba.

Prosječna cijena pripreme: 9 KM

Gusto savjet: Ovako pripremljena pašteta od tunjevine jedno je od rijetkih zdravih jela na novogodišnjoj trpezi. Ne sadrži štetne masti, pa se obavezno počastite kojim zalogajem.

Smorgastarta* sa morskim plodovima shutterstock_179974793_opt

Sastojci: 2-3 pakovanja tost hljeba izrezanog na kriške, 500 ml pavlake, 200 ml majoneze, so; Za fil: 250 g tunjevine, 6 kuhanih jaja, 10 kiselih krastavaca, 200 g feta sira; Za ukrašavanje: 100 ml majoneze, 200 ml pavlake; I još: kiseli krastavci, kozice, dimljeni losos, crne masline, svježa zelena salata

Priprema: Od svake kriške hljeba pažljivo odrežite koru. Na pladanj poredajte 6-8 kriški zavisno od veličine pladnja, ali pazite da vam između kriški ne ostanu šupljine. U posudi pomiješajte majonezu i pavlaku, pa dodajte so. Po ukusu možete dodati i malo kiseline iz kiselih krastavaca. Smjesu podijelite na dva dijela. U jedan dio dodajte tunjevinu, tri usitnjena kuhana jaja, a u drugu polovinu smjese dodajte naribanu fetu, preostala tri jaja i sitno isjeckane krastavce. Složene kriške hljeba najprije premažite prvom smjesom, potom po površini poredajte na kolitiće isjeckane masline i kuhane kozice. Dio kozica i maslina ostavite za ukrašavanje. Potom složite još jedan red  hljeba, pa premažite drugom smjesom. Završite kriškama hljeba pa pustite da malo odstoji dok pripremate glazuru. Za vanjski premaz izmiksajte majonezu i pavlaku, sa malo soli, pa pažljivo premažite tortu. Ukrasite kozicama, komadićima dimljenog lososa, maslinama, zelenom salatom i kiselim krastavcima. Tortu obavezno ostavite da se stegne u frižideru prije posluživanja.

* Smorgastarta na švedskom znači sendvič torta

Prosječna cijena pripreme: 25 KM

shutterstock_66128716_opt Tartar biftek

Sastojci: 400 g telećeg bifteka, 2 kašike majoneze, limun, so, biber, senf, tabasco sos, slani inćuni, feferoni, mljevena crvena paprika, worchester sos, kiseli krastavci, crveni luk, kapari, francuski konjak, kečap, pecivo po izboru, maslac

Priprema: Očišćeni luk, kisele krastavce, kapare i slane inćune usitnite u multipraktiku. Meso očistite od žilica i masnoće, polako stružite viljuškom ili isjeckajte najsitnije moguće uz pomoć oštrog noža. Meso mora biti jako sitno narezano kako bi se lako mazalo, ali ipak ne smije biti kašasto poput paštete. Potomga začinite solju, biberom, tabascom, mljevenom paprikom, te umiješajte i usitnjenu mješavinu luka, malo kečapa, worchester sosa, te konjaka. Sve pažljivo promiješajte da se sastojci lijepo rasporede pa probajte i po potrebi dodajte još začina. Umiješajte majonezu, kako bi se smjesa povezala, pa pokrijte folijom i ostavite u frižider. Pecivo izrežite na tanke kriške, tostirajte, pa stavite na njega komadiće maslaca. Na svaku krišku stavite malo pripremljene smjese. Prije posluživanja ukrasite listovima peršuna.

Prosječna cijena pripreme: 15 KM

Gusto savjet: S obzirom da se tartar biftek ne obrađuje termički, izuzetno je važno da meso od kojeg ga pripremate bude svježe. Umjesto majoneze u receptu se koriste žumanca, ali zbog velike kvarljivosti gotovo jednako dobar efekt se postiže i majonezom. Biftek poslužite neposredno prije konzumiranja, jer ovo nije jelo koje može stajati na trpezi.

Gurmanski bakalar shutterstock_193274348_opt

Sastojci: maslinovo ulje, luk, struk celera, 3 režnja bijelog luka, prstohvat čilija, 2 paradajza, 125 ml bijelog vina, 400 ml povrtnog temeljca, 50 g kus-kusa, 250 g fileta bakalara, malo nasjeckanog vlasca

Priprema: Zagrijte kašiku ulja u tavi pa dodajte luk, celer, bijeli luk i čili. Začinite i pržite 10-ak minuta. Dodajte paradajz pa pustite da se dinsta još nekoliko minuta. Potom dospite vino i pustite da proključa, pa kuhajte još dvije minute. Dodajte kus-kus i temeljac. Smanjite vatru i dodajte ribu, poklopite. Kuhajte ribu pet do sedam minuta, pa poslužite odmah posuto najseckanim vlascem.

Prosječna cijena pripreme: 17 KM

shutterstock_204661945_opt Mesni rolat

Sastojci: oko 1 kg mljevenog mesa, 200 g blitve ili špinata, 300 g gljiva, 80 g luka, 1 kašika maslaca, 1 kašika ulja, 1 kašika naribanog tvrdog sira, so, biber, mješavina začina, 3 jaja, malo sredine hljeba

Priprema: Na zagrijanom maslacu kratko prodinstajte nasjeckani luk, dodajte nasjeckane gljive i dinstajte dok sav sok ne ispari. Umiješajte sitno isjeckanu blitvu (špinat), dodajte mješavinu začina i sve još malo izdinstajte. Nakvasite sredinu hljeba, te je pomiješajte sa mljevenim mesom, jajima i začinima, dok ne dobijete jednoličnu smjesu. Smjesu razvaljajte na tvrdoj podlozi, te na sredinu rasporedite dinstane gljive i blitvu. Rolat savijte i zamotajte u aluminijsku foliju, te stavite u pomašćenu posudu za pečenje. Naspite malo vode ili temeljca ako imate, te pecite u zagrijanoj pećnici, na 200°C oko 30 minuta. Kada je rolat pečen odmotajte ga, pa pospite naribanim sirom i vratite u pećnicu dok se sir ne istopi.

Prosječna cijena pripreme: 19 KM

Zapečena janjeća rebarca shutterstock_162868034_opt

Sastojci: 1,5 kg janjećih rebara, 4 režnja bijelog luka, biber u zrnu, 1 kašika nasjeckane limunove korice, 3 kašike senfa, 100 ml ulja, so, 1 glavica luka, 2 lovorova lista, 1 grančica ruzmarina, 300-500 ml piva, 100 ml vrhnja

Priprema: Meso na više mjesta zarežite unakrst. Očišćena 2 režnja bijelog luka zgnječite, a biber usitnite. Tome dodajte nasjeckanu limunovu koricu, so, senf, dvije kašike vode i sve dobro izmiješajte. Ovom mješavinom premažite janjeća rebra i ostavite neka odstoje oko 12 sati. U dobro zagrijanu pećnicu stavite pleh s uljem da se zagrije. Meso stavite na vrelo ulje i zapecite ga sa svih strana, pa potom nastavite da ga pečete na 200°C oko 30 minuta. U međuvremenu luk i ostatak bijelog luka sitno nasjeckajte, pa s lovorom i ruzmarinom stavite u sok od pečenja. Prelijte sa malo piva i pustite neka se peče na laganoj vatri uz povremeno posipanje pivom. Prije piva rebarca obavezno pospite sa sokom od pečenja u kome se nalaze začini. Rebarca su spremna kada se meso počne lagano odvajati od kostiju. Pečena rebra narežite i prelijte umakom u kojem su se pekla prije posluživanja.

Prosječna cijena pripreme: 22 KM

Gusto savjet: Ukoliko Novu godinu dočekujete u vlastitom domu, janjeća rebra je najbolje staviti odmah na početku okupljanja, a potom polako peći. Taman kada svi ogladne, nešto iza ponoći, bit će mirisna, i spremna za jelo.

Prvojanuarski ručak

simple-delectable-toma_opt Supa od paradajza

Sastojci: 1 manja glavica luka, 1 kašika brašna, 200 ml soka od paradajza (najbolje domaćeg), 400 ml vode, biber, bosiljak, majčina dušica, peršun, malo maslaca

Priprema: Izdinstajte nasjeckani luk na maslacu, pa dodajte brašno i kratko promiješajte. Polako, uz neprestano miješanje dodajte paradajz i vodu. Začinite po ukusu, pa pustite da se kuha 15-20 minuta. Ukraste svježim začinima prije posluživanja.

Prosječna cijena pripreme: 5 KM

Gusto savjet: Supa od paradajza idealan je izbor za oporavak nakon neprospavane noći. Ukoliko ste konzumirali alkohol u većim količinama, podsjećamo da je paradajz idealna namirnica za liječenje mamurluka, pa obavezno pojedite supicu.

Podvarak od kiselog kupusa shutterstock_85997899_opt

Sastojci: 1 glavica kiselog kupusa, 400 g svinjskog ili telećeg mesa, 200 g suhog mesa, 2 kašika masnoće, 1 kašika tucane paprike

Priprema: Glavicu kupusa dobro operite, pa sitno isjeckajte. Suho meso malo prokuhajte. Dvije kašike masnoće zagrijte i u njoj malo propržite meso. Potom dodajte isjeckan kupus, te suho meso. Sve zajedno dinstajte na tihoj vatri uz povremeno dodavanje vode. Kad svi sastojci omekšaju stavite tucanu papriku i dospite toliko vode da pokrije kupus. Nastavite kuhati na tihoj vatri dok polovina vode ne ispari. Ovako pripremljen podvarak pecite u pećnici na 200°C oko 30 minuta.

Prosječna cijena pripreme: 22 KM

Gusto savjet: Podvarak nije potrebno soliti jer su kupus i suho meso dovoljno slani. Po želji možete staviti lovorov list, ali ga obavezno uklonite nakon kuhanja. Podvarak će poslužiti kao dobra zamjena za tradicionalnu sarmu, a želite li mu dati nešto neobičniju, zapadnjačku notu, umjesto mesa poslužite pržene kobasice.

shutterstock_149882867_opt Restovani krompir

Sastojci: 500 g krompira isjeckanog na kockice, 2 glavice sitno isjeckanog luka, 1 kašičica mljevene paprike, 4 kašike ulja, so, biber

Priprema: Stavite krompir da se kuha u slanoj vodi. Kada bude skoro skuhan procijedite ga i ostavite sa strane. Zagrijte ulje i prodinstajte luk. Kada dobije zlatnu boju, sklonite sa vatre i dodajte mljevenu papriku, pa promiješajte. Potom dodajte krompir i dobro promiješajte. Vratite na vatru i sve zajedno dinstajte još nekoliko minuta, da kockice krompira postanu hrskave. Stalno miješajte da ne zagori. Poslužite uz natur šnicle.

Prosječna cijena pripreme: 3 KM

Teleći cordon bleu shutterstock_93113941_opt

Sastojci: 1 kg telećih šnicli, 150 g kriški Edamera, 150 g kriški šunke, 4 jaja, brašno, prezla, so, biber, ulje

Priprema: Šnicle lagano istucite batom za meso i začinite. Zagrijte ulje. U međuvremenu na polovinu svakog odreska stavite po jednu krišku sira i šunke, pazeći da budu odmaknuti od ruba šnicle, preklopite drugom polovicom, te odozgo dlanom pritisnite meso. Pripremljene šnilce uvaljajte u brašno, umućena jaja i prezlu, te pržite na laganoj vatri s obje strane dok ne dobiju lijepu zlatnosmeđu boju. Vadite ih na kuhinjski papir kako bi se ocijedio višak masnoće i odmah poslužite.

Prosječna cijena pripreme: 22 KM

Gusto savjet: Rubove odreska najlakše je slijepiti batom za meso, ali ako vam to ne pođe za rukom onda ih pričvrstite čačkalicama koje ćete ukloniti prije posluživanja.

shutterstock_106911524_opt Oslić u sosu od gljiva

Sastojci: 600-700 g fileta oslića, so, biber, 50 ml mlijeka, 50 g brašna, 100 g maslaca, 50 ml bijelog vina, ½  glavice sitno isjeckanog crnog luka, 1 režanj sitno isjeckanog bijelog luka, 25 ml vrhnja za kuhanje, 150 g svježih šampinjona, sok od ½ limuna

Priprema: Filete oslića pažljivo pregledajte, pa uklonite koščice ukoliko ih ima, a potom posolite i pobiberite. Umočite ih u mlijeko, uvaljajte u brašno i ispržite na maslacu. Pržene filete oslića poredajte u posudu za služenje, pokrijte masnim papirom i držite na toplom mjestu. U preostali maslac u posudi dospite vino, dodajte crni i bijeli luk i kuhajte nekoliko minuta, potom dodajte vrhnje, isjeckane gljive i limunov sok pa dinstajte dok gljivene omekšaju, a sos se zgusne. Gotovim sosom prelijte ribe i ukrasite kriškama limuna i peršunom.

Prosječna cijena pripreme: 16 KM

drugi upravo čitaju