Sarma

sarma-u-kupusu

Sarma = (turski: sarmak) motati ili umotavati

Piše: Ivana Jokić

Hladne zimske dane u Bosni i Hercegovini teško je zamisliti bez sarme na trpezi, ona je na neki način simbol novogodišnjih praznika.

Nota kiselosti, težine, lakoće i prozračnosti

Radi se o tradicionalnom turskom jelu koje je veoma popularno na cijelom Balkanu. Sarma se pravi od miješanog mljevenog ili sjeckanog mesa i najčešće riže umotanih u list ukiseljena kupusa, svježeg kupusa ili lišća vinove loze. U Bugarskoj se sarma tradicionalno pravi sa svježim bijelim kupusom, grčke sarmice pripremaju se sa lišćem vinove loze, dok se kod nas sarma sprema sa kiselim kupusom. Postoje i vegetarijanske sarme koje se pripremaju sa sejtanom ili nekom od žitarica. Okus sarme ima notu kiselosti, naravno, od kupusa, notu težine od dinstanog luka i mesa, a lakoće i prozračnosti od riže te bezbroj varijacija koje daju lični pečat, u ovisnosti od izabranih dodataka onoga ko je priprema.

Kako zamotati sarmu

Pažljivo odvojite jedan po jedan list kupusa. Odvojene listove stavite u veliku zdjelu koju ste napunili mlakom vodom - tako će im se ublažiti pretjerana kiselost a i listovi će malo omekšati. Za sarmu je najbolje birati najveće listove kiselog kupusa, a ukoliko imaju jako zadebljan korijen, odrežite taj komad ili ga stanjite nožem. Polegnite list na jedan veliki plitki tanjir, velikom kašikom stavite nadjev na sredinu lista, preklopite je donjim dijelom lista, zatim preklopite bočne strane listova i smotajte sve skupa prema vrhu lista.

U potrazi za idealnim receptom

Na našim prostorima nema nikoga ko je nije probao ili nema svoj najbolji recept za sarmu. Jedni  sarmu motaju ovako, drugi onako, jedni dinstaju meso i ostale sastojke, dok drugi motaju sve sirovo. Ima i onih koji po svom tajnom receptu „tutnu” i malo paradajza da se zarumeni umak. Nerijetko se čuje i  savjet da se ubaci sirovo jaje kako bi se sve to skupa bolje držalo. Različitih sistema i recepata ima u izobilju. S obzirom da je sarma simbol  praznika, kada se ide od jedne do druge kuće, nose se pokloni i iskrene želje i čestitke, tako je red da se kod svakog domaćina proba najbolja sarma na svijetu u koju je domaćica uložila mnogo truda. Mora se priznati, sve sarme su uglavnom dobre, neke su jako dobre, dok su neke nezaboravne i neponovljive. Iako ne sumnjamo da sve domaćice imaju svoj način pripreme ovog ukusnog tradicionalnog jela, ipak  smo izabrali nekoliko izvrsnih recepata za sve one koji ove godine požele isprobati još koju varijantu.

Gusto zanimljivost: U Dejtonu postoji restoran čija vlasnica tvrdi da kuha najbolje sarme na svijetu!

Gusto recepti za sarmu:

Klasična sarma

Sastojci: ½ kg svinjetine, 250 g goveđeg mesa, 200 g svinjskih rebara, 200 g suhe slanine, 50 g riže, 1-2 glavice kiselog kupusa, 1 glavica luka, 1 jaje, 1 kašičica crvene paprike, 1 kašičica brašna, so, lovorov list

Priprema: Pripremite listove kiselog kupusa u koje ćete savijati sarme. Pažljivo ih skidajte sa glavice da se listovi ne potrgaju. Odvojene listove ostavite da stoje u hladnoj vodi da se iz njih ispere suvišna so. Prije savijanja sa svakog lista odsijecite zadebljanje. Sitno nasjeckajte luk i popržite na malo masnoće, a zatim luku dodajte mljeveno meso i još malo sve zajedno pržite. Meso posolite, pobiberite, dodajte rižu i dobro izmiješajte, odmaknite sa vatre a zatim umiješajte jaje. Na dno dublje posude najprije stavite one dijelove kupusa koje ne možete upotrijebiti za uvijanje sarmi. Za savijanje sarmi koristite listove srednje veličine, u svaki list stavite po kašičicu nadjeva od mesa i zavijte. Slažite sarme u krug tako da na sredini ostane mala rupa kroz koju ćete poslije dodati zapršku. Slaninu i suho meso izrežite na komade i stavite između sarmi. Kad savijete sve sarme dodajte lovorov list i nekoliko zrna bibera te pokrijte sarmu preostalim listovima. Nalijte hladnu vodu i kuhajte na laganoj vatri oko 3h. Od brašna i crvene paprike napravite zapršku, prelijte preko sarme i nastavite kuhati još pola sata.

Bakina sarma

Sastojci: 2-3 glavice luka, 500 g mljevenog mesa (½ junećeg, ½ svinjskog), kafena šoljica riže, so, biber, začin za povrće, začin paprika, suha rebra ili dimljena slanina, kašika masti

Priprema: Luk sitno isjeckajte, popržite do zlatno žute boje, dodajte meso i pržite zajedno sa lukom pa kada je skoro gotovo dodajte očišćenu i opranu rižu. Malo sve zajedno propržite, dodajte so, začin za povrće, biber i na kraju papriku. Sklonite sa vatre, umotajte sarme i složite u posudu čije ste dno prekrili listovima od kupusa. U sredinu i sa strane poredajte suha rebra. Sarme također prekrijte listovima kupusa. Nalijte vodom i pustite da se krčka na tihoj vatri 1-2 sata. Napravite zapršku od jedne kašike masti i 1 kašičice paprike pa time zapržite sarmu. Još malo pustite da se krčka, a zatim stavite u rernu i pecite oko 2 sata.

Bugarska sarma

Sastojci: 1 glavica kiselog kupusa, 1 kg svinjskog buta u komadu, 5 glavica crnog luka, 3 kašike ulja, biber u zrnu, tucana paprika

Priprema: Meso isijecite na parčiće dužine malog prsta. Ispržite u tavi tako da požuti. Očišćen i opran luk sitno isjeckajte i izdinstajte na ulju. Na list kupusa stavite parče mesa, malo izdinstanog luka i 1-2 zrna bibera, pa uvijte u sarmu. Napravite toliko sarmi koliko ima parčadi mesa. U lonac sipajte malo ulja i stavite nekoliko listova kupusa da prekriju dno. Na njih poredajte sarme, pa ih pospite tucanom paprikom ljutom ili slatkom i sve pokrijte listovima kiselog kupusa. Prelijte sa toliko vode da pokrije sarme. Pecite u zagrijanoj rerni u poklopljenoj posudi na 180°C oko 90 minuta. Sarmu ne solite jer je kupus već slan.

Podijeli:
  • Facebook
  • Digg
  • Google
  • E-mail this story to a friend!
  • Technorati

Ostavi komentar

Morate biti prijavljeni da ostavite komentar.

Gusto TV

Newsletter

Upišite se u naš Newsletter i budite uvijek obaviješteni o novim aktuelnostima na vrijeme!

Oglasi

Oglasi

  • Oglasavajte se