Ishrana po krvnim grupama

krvne-grupe

 Jeste li mesojed, biljojed ili svejed?

Začetnik ideje o prehrani po krvnim grupama je američki holistički liječnik Peter J. D’Adamo, prema kojem one utječu na povezivanje kvalitetnih sastojaka iz hrane kao i na ishod procesa probave, a svaka od njih se razlikuje po namirnicama koje joj odgovaraju ili škode, te sadrži i genetsku poruku predaka o načinu prehrane i ponašanju.

Piše: Dragana Nižić

Krvna grupa 0 o-krvna-grupa

Prema spomenutoj teoriji, ovo je najstarija krvna grupa na svijetu (lovci i skupljači), a meso joj je osnovna hrana. Kada je riječ o probavnom sistemu, vjeruje se kako on loše podnosi proizvode od žitarica i mlijeka. Stoga se preporučuju divljač, govedina, iznutrice, janjetina, teletina, dok se guska, slanina, svinjetina i šunka drže nepoželjnim. Dobri su i bakalar, losos, list, oslić, pastrva, skuša, dok treba izbjegavati hobotnicu, kavijar, morske puževe i soma. Budući da mlijeko i mliječne proizvode treba izbjegavati, ovdje nema poželjnih već samo neutralnih namirnica poput jaja, maslaca i sojinog mlijeka. Žitarice, voće i povrće imaju velik prag tolerancije naspram poželjnog mesa i nepoželjnog mlijeka.

Krvna grupa A a-krvna-grupa

Ovo je krvna grupa prvih predaka sa stalnim boravištem, poljoprivrednika čiji je probavni sistem osjetljiv pa teško razgrađuje bjelančevine životinjskog porijekla i masti. S druge strane, dobro podnosi povrće, tofu, ribu, plodove mora, žitarice, mahunarke i voće, pa se preporučuje što više svježih namirnica, prirodno čiste hrane i bjelančevine biljnog porijekla. Od mesa su jedino korisne piletina i puretina, riba se preporučuje dva puta tjedno i to samo losos, bakalar i sardina, od mliječnih proizvoda jedino proizvodi od soje, dok su mahunarke poput crnog graha i leće idealna hrana. Od žitarica su dobre heljda i riža, dok se povrće i voće smatra optimalnom hranom: artičoke, blitva, brokula, bundeva, češnjak, luk, mrkva, peršun, poriluk i špinat, ananas, borovnice, grožđice, kupine, limun, smokve, šljive i višnje.

Krvna grupa B b-krvna-grupa

Od svih ovo je najzahvalnija krvna grupa jakog probavnog i imunološkog sistema, jer odlično reagira na kombiniranje namirnica, a kao porijeklo joj se navode nomadi i stanovnici stepa. Idealnom hranom se smatra meso divljači, janjetina, ovčetina, bakalar, losos, list, jaja, jogurt, obrano mlijeko, grah, proso, riža, zob, zeleno lisnato povrće, te ananas, banane, papaja i brusnice. Ipak, potrebno je izbjegavati piletinu, svinjetinu, jegulje, kozice, suncokretovo ulje, crni grah i leću, heljdu, kukuruz, artičoke, masline, rajčicu i šipak.

Krvna grupa AB ab-krvna-grupa1

Dozvoljene su sve vrste hrane, ali uz pažljivo kombiniranje jer u većini slučajeva ove osobe imaju osjetljiv probavni sistem. Porijeklo im je od stanovnika Kavkaza i Mongola, a preporučuje se meso, riba, proizvodi od mlijeka, mahunarke, žitarice, voće i povrće u uravnoteženom obliku. Korisnim se smatraju janjetina, puretina, ovčetina, bakalar, oslić, jogurt, kefir, kiselo vrhnje, svježi kravlji sir, maslinovo ulje, crveni grah, soja u zrnu, proso, pšenica, raž, riža, zob, cikla, češnjak, kupus, patlidžan, paprika, grožđe, kivi i grejp. Potrebno je izbjegavati divljač, piletinu, jegulje, maslac, parmezan, suncokretovo ulje, slanutak, heljdu, kukuruz, masline, rotkvice, banane i narandže.

 *Više o teoriji prehrane koja za sada ima samo savjetodavni karakter možete pročitati u knjizi Prehrana u skladu s krvnom grupom Anite Hessmann-Kosaris u izdanju Mozaik knjige, koja je dostupna na našem tržištu po cijeni od 30,00 KM.

Podijeli:
  • Facebook
  • Digg
  • Google
  • E-mail this story to a friend!
  • Technorati

Jedan komentar na “Ishrana po krvnim grupama”

  1. sahry

    Krvna grupa 0 o-krvna-grupa

    Prema spomenutoj teoriji, ovo je najstarija krvna grupa na svijetu (lovci i skupljači), a meso joj je osnovna hrana. Kada je riječ o probavnom sistemu, vjeruje se kako on loše podnosi proizvode od žitarica i mlijeka. Stoga se preporučuju divljač, govedina, iznutrice, janjetina, teletina, dok se guska, slanina, svinjetina i šunka drže nepoželjnim. Dobri su i bakalar, losos, list, oslić, pastrva, skuša, dok treba izbjegavati hobotnicu, kavijar, morske puževe i soma. Budući da mlijeko i mliječne proizvode treba izbjegavati, ovdje nema poželjnih već samo neutralnih namirnica poput jaja, maslaca i sojinog mlijeka. Žitarice, voće i povrće imaju velik prag tolerancije naspram poželjnog mesa i nepoželjnog mlijeka.
    OVO JE KAO DA STE MENE OPISALI ..SVE ONO STA JA VOLIM

Ostavi komentar

Morate biti prijavljeni da ostavite komentar.

Gusto TV

Newsletter

Upišite se u naš Newsletter i budite uvijek obaviješteni o novim aktuelnostima na vrijeme!

Oglasi

Oglasi

  • Oglasavajte se