back to top

Zdravi prehrambeni trendovi u 2024: Što trebate znati

Zdravi prehrambeni trendovi u 2024. godini nastavljaju evoluirati s fokusom na održivost, personalizaciju i integraciju tehnologije u prehranu.

Svjesnost o važnosti prehrane za zdravlje i dobrobit sve je izraženija, te potrošači sve više traže opcije koje podržavaju ne samo osobno zdravlje, već i zdravlje planeta.

U tom kontekstu, nekoliko ključnih tema dominira razgovorima o zdravoj prehrani u tekućoj godini.

Biljna prehrana

Prvi značajan trend je naglasak na biljnoj prehrani. Vegetarijanstvo i veganstvo nisu novi koncepti, ali interes za biljnu prehranu raste ne samo među onima koji se odriču mesa iz etičkih razloga, već i među onima koji teže smanjenju unosa mesa zbog zdravstvenih i ekoloških koristi.

Biljna prehrana, bogata voćem, povrćem, mahunarkama, orašastim plodovima i sjemenkama, povezana je s nižim rizikom od mnogih kroničnih bolesti te se smatra ključnom za održavanje zdravlja srca, smanjenje upala i podršku zdravoj težini.

Zdravi prehrambeni trendovi u 2024: Što trebate znati
Zdravi prehrambeni trendovi u 2024: Što trebate znati

Održivi izvor hrane

Drugi trend koji dobiva na značaju jest fokus na održive izvore hrane. Potrošači su sve svjesniji utjecaja svojih prehrambenih navika na okoliš te se stoga češće odlučuju za proizvode koji su dobiveni na ekološki odgovoran način.

To uključuje preferiranje lokalno uzgojene hrane, što smanjuje emisiju ugljika povezanu s transportom hrane, kao i potražnju za proizvodima iz ribolova i poljoprivrede koji se prakticiraju na način koji ne šteti ekosustavima.

Također, raste popularnost pakiranja koje se može reciklirati ili kompostirati, što je odgovor na rastuću zabrinutost zbog otpada od plastike.

Aplikacije za praćenje prehrane

Tehnologija također igra sve važniju ulogu u prehrambenim trendovima.

Aplikacije za praćenje prehrane koje omogućavaju korisnicima da prate svoj unos nutrijenata i kalorija sve su naprednije, a neke od njih sadrže algoritme koji mogu predlagati personalizirane planove prehrane i recepte temeljene na individualnim zdravstvenim potrebama i ciljevima korisnika.

Osim toga, razvoj hrane kreirane pomoću znanstvenih i tehnoloških metoda, kao što su laboratorijski uzgojeno meso i genetski modificirana hrana, nastavlja privlačiti pažnju zbog potencijala smanjenja utjecaja prehrambene industrije na okoliš.

Najbolje aplikacije za praćenje prehrane

MyFitnessPal

Jedna od najpopularnijih aplikacija za praćenje prehrane, MyFitnessPal nudi opsežnu bazu podataka o hrani s preko 11 milijuna namirnica, uključujući mnoge internacionalne stavke.

Korisnici mogu lako pratiti unos kalorija i nutrijenata, postavljati ciljeve za mršavljenje, održavanje težine ili dobivanje mišićne mase te pratiti svoj napredak.

Zdravi prehrambeni trendovi u 2024: Što trebate znati
Zdravi prehrambeni trendovi u 2024: Što trebate znati

Cronometer

Ova aplikacija je posebno cijenjena zbog svoje sposobnosti da prati ne samo kalorije već i detaljne informacije o nutrijentima, uključujući vitamine, minerale i makronutrijente.

Cronometer je idealan za one koji žele dublje razumjeti svoju prehranu i osigurati da zadovoljavaju sve svoje nutritivne potrebe.

Yazio

Yazio nudi prilagođeni pristup praćenju prehrane i fitnessa, s opcijama za specifične dijete poput keto, paleo ili posta.

Aplikacija također uključuje izazove, recepte i savjete za zdrav život, što korisnicima pomaže da ostanu motivirani i angažirani u svojim zdravstvenim ciljevima.

Lose It!

Fokusiran na gubitak težine, Lose It! pomaže korisnicima da postave cilj težine i planiraju kako ga postići na temelju njihovih prehrambenih navika i prethodne povijesti težine.

Aplikacija koristi podatke o hrani i aktivnostima kako bi stvorila personalizirani plan prehrane i vježbanja.

FatSecret

FatSecret je sveobuhvatna aplikacija za praćenje prehrane koja korisnicima omogućuje jednostavno praćenje njihove prehrane, vježbanja i tjelesne težine.

Aplikacija nudi alate poput kalendarskog pregleda prehrane, dnevnika za prehranu i vježbanje, te integraciju s drugim fitness aplikacijama.

Zdravi prehrambeni trendovi u 2024: Što trebate znati
Zdravi prehrambeni trendovi u 2024: Što trebate znati

SparkPeople

Osim što nudi alate za praćenje kalorija i aktivnosti, SparkPeople pruža ogromnu količinu sadržaja vezanog uz zdravlje i fitness, uključujući video vježbe, recepte i članke.

Također ima vrlo aktivnu zajednicu korisnika gdje se može razmjenjivati savjete i podrška.

Svaka od ovih aplikacija ima svoje jedinstvene značajke koje mogu odgovarati različitim potrebama i preferencijama.

Važno je odabrati aplikaciju koja najbolje odgovara vašem stilu života, ciljevima i načinu na koji preferirate pratiti svoje prehrambene navike.

Aplikacije za praćenje prehrane obično funkcionišu tako što korisnici unosom ili skeniranjem hrane koju konzumiraju mogu vidjeti koliko kalorija i hranjivih tvari unose tijekom dana. Osim što pomažu u praćenju unosa kalorija, mnoge od tih aplikacija pružaju i uvid u makronutrijente poput proteina, ugljikohidrata i masti, kao i mikronutrijente poput vitamina i minerala. Ova funkcionalnost omogućuje korisnicima da prilagode svoju prehranu prema osobnim zdravstvenim potrebama i ciljevima, bilo da je riječ o gubitku težine, povećanju mišićne mase ili jednostavno održavanju zdrave prehrane.

Većina aplikacija za praćenje prehrane također uključuje funkcije koje korisnicima omogućuju da postavljaju specifične ciljeve, prate svoj napredak i dobivaju personalizirane preporuke.

Na primjer, korisnik koji želi smanjiti tjelesnu masu može postaviti cilj za dnevni unos kalorija, a aplikacija će mu pomoći da prati koliko kalorija je unio i koliko još može unijeti taj dan.

Ove aplikacije često sadrže i baze podataka s velikim brojem namirnica, što olakšava točno bilježenje unosa hrane.

Osim praćenja prehrane, mnoge od ovih aplikacija pružaju i dodatne funkcije poput savjeta za prehranu, recepata prilagođenih dijetama, praćenja hidratacije, pa čak i integracije s fitness uređajima kako bi se pratila potrošnja kalorija kroz fizičku aktivnost.

Ova sveobuhvatna pristupa omogućuju korisnicima da dobiju jasnu sliku o tome kako njihova prehrana i aktivnost utječu na njihovo zdravlje i dobrobit.

Dijete sa niskim unosom ugljikohidrata

Još jedan zanimljiv aspekt su dijete koje promoviraju povremeni post ili reducirani unos ugljikohidrata. Dokazano je da takve metode mogu pomoći u regulaciji tjelesne težine i poboljšanju metaboličkog zdravlja. Međutim, stručnjaci naglašavaju važnost pristupa temeljenog na znanosti i individualizaciji takvih dijeta, jer ono što odgovara jednoj osobi ne mora nužno biti najbolje za drugu.

Uz sve to, sve je izraženiji trend povratka tradicionalnim, nenamirnicama bogatim hranjivim tvarima.

Fermentirana hrana kao što su kefir, kombucha i kiseli kupus, koja je poznata po probiotičkim svojstvima, sve je popularnija zbog svojih potencijalnih dobrobiti za crijevno zdravlje i imunološki sustav.

Također, potrošači se sve više okreću cjelovitim žitaricama, starinskim sortama voća i povrća te drevnim sjemenkama koje su bile zapostavljene u modernoj prehrani.

Zdravi prehrambeni trendovi u 2024. odražavaju rastuću potrebu za pristupima prehrani koji su istovremeno korisni za osobno zdravlje, društveno odgovorni i ekološki održivi.

Razumijevanje i integracija ovih trendova mogu pomoći pojedincima da naprave informirane izbore koji će podržati ne samo njihovo zdravlje već i zdravlje planeta.

Preporuka

drugi upravo čitaju