back to top

Termički obrađeni probiotici vrlo su učinkoviti

termicki-obradeni-probiotici-su-ucinkovitiji-od-svojih-zivih-ekvivalenata2

Termički obrađeni probiotici su učinkovitiji od svojih živih ekvivalenata

Naučnici kompanije Nestlé po prvi put su utvrdili kako termički obrađeni probiotici djeluju na stanice na način da pružaju bolju ravnotežu za imunološki sistem od njihovih živih ekvivalenata. Ovo otkriće moglo bi pomoći istraživačima u razvoju učinkovitijih probiotičkih proizvoda, kao što su hrana i pića za djecu s dužim rokom trajanja.

Probiotici su žive, dobre, bakterije koje se nalaze u nekim fermentiranim namirnicama te su neophodne za imunološko zdravlje ljudi, a u hrani se uobičajeno koriste u svom izvornom, neobrađenom obliku. Termička obrada probiotika uništava njihovu sposobnost razmnožavanja, a naučnici kompanije Nestlé željeli su utvrditi imaju li tako obrađeni probiotici i dalje poželjne zdravstvene vrijednosti.

Nova studija kompanije Nestlé objavljena u časopisu Journal of Allergy and Clinical Immunology istražuje kako živi i termički obrađeni oblici probiotika soja Lactobacillus paracasei utječu na stanice imunološkog sistema na epigenski način.

Naučnici su otkrili da oba oblika probiotika dovode do veće proizvodnje interleukina-10 (IL-10), proteina koji ima značajnu ulogu u imunološkom zdravlju, kao i da su termički obrađeni probiotici učinkovitiji. Tako bi termički obrađeni probiotici u budućnosti mogli biti dostupnije sirovine od njihovih živih ekvivalenta s obzirom na to da ne zahtijevaju uvjete koji ih održavaju stabilnima.

drugi upravo čitaju