Upotreba ostataka hrane za neka nova jela odlična je metoda da uštedite pri kuhanju i maksimalno iskoristite namirnice koje se ne trebaju bacati. Ovaj put izabrali smo tople i hladne sendviče kao jednostavan način da se ostaci hrane nađu u novom i ukusnom ruhu.
Pripremila: Dragana Nižić
Sendviči s mesnim okruglicama
Sastojci: nekoliko mesnih okruglica, 1 kruh francuz, 150 ml pasiranog paradajza, začin od povrća, origano, majoneza
Priprema: Kruhu odrežite krajeve, pa ga narežite na nekoliko dijelova. Prepolovite ih. Pomiješajte pasirani paradajz sa začinom od povrća i origanom pa premažite jednu stranu kruha. Po tome poslažite ostatke mesnih okruglica, pospite s još malo origana i zagrijte u pećnici na nekoliko minuta. Izvadite, dodajte majonezu i odmah poslužite.
Prosječna cijena: 5 KM
Sendvič sa gljivama
Sastojci: po mogućnosti jedan cijeli pečeni odrezak, 2 kifle, 1 zelena paprika, 4 kriške tost sira, 100 g šampinjona, začin od povrća, peršun, nekoliko kapi maslinovog ulja
Priprema: Odrezak ili njegove ostatke narežite na manje komadiće. Kifle prepolovite. Na malo ulja popecite sitno rezane gljive. Začinite. Papriku očistite i narežite na kolutiće. Na svaku kiflu složite komadiće odreska i narezanu papriku, po tome rasporedite gljive pa prekrijte sirom u listićima. Pokapajte maslinovim uljem. File zajedno sa gornjim i donjim dijelovima zapecite na 10 minuta u pećnici zagrijanoj na 250°C i odmah poslužite.
Prosječna cijena: 5 KM
Sendviči sa tunom
Sastojci: ostaci konzerviranih fileta tune, nekoliko kriški tost kruha, 1 glavica zelene salate, 2 paradajza, 1 ljubičasti luk, 3 kašike tartar umaka
Priprema: Zelenu salatu operite, posušite i natrgajte na komadiće. Paradajz narežite na kriške, a luk usitnite. Svaku krišku kruha tostirajte da dobro porumeni. Zatim slažite zelenu salatu, paradajz, filete tune, sjeckani luk i završite sa salatom. Pokapajte tartar umakom i poklopite drugom kriškom tosta. Poslužite odmah.
Prosječna cijena: 4 KM
Sendvič s piletinom
Sastojci: nekoliko komada kuhanog pilećeg mesa ili ostaci od pečenih fileta, so, začin od povrća, sjeckani peršun, prstohvat mljevene crvene paprike, 2 kašike ulja, sok od jednog limuna, majoneza, peciva po izboru
Priprema: Ukoliko za sendvič koristite ostatke pečene piletine koja je već bila začinjena nije potrebno dodatno je aromatizirati. No, ako koristite ostatke kuhanog mesa narežite ga na komadiće, stavite u posudu, dodajte limunov sok, ulje i začine, promiješajte i pustite da odstoji u hladnjaku sat vremena. Zatim komadiće mesa nabodite na drvene štapiće i popecite ih na roštilju ili grill tavi sa svake strane. Tako pripremljene ražnjiće stavite u pecivo koje ste prethodno prepolovili i tostirali. Dodajte majonezu i poslužite toplo.
Prosječna cijena: 3 KM
Sendvič s jajima
Sastojci: 2-3 neiskorištena kuhana jaja, so, biber, 2 kašike majoneze, 2 kašike kiselog vrhnja, 1 vezica sjeckanog začinskog bilja, 1 krastavac, tost kruh
Priprema: Jaja nasjeckajte na kockice, dodajte im so, biber i začinsko bilje. Zatim dodajte očišćen krastavac kojeg ste nasjeckali nasitno. Dodajte majonezu i kiselo vrhnje pa sve dobro promiješajte. Kruhu odstranite koricu ako je pretvrda i prerežite sredinu na trokutiće. Ohlađen nadjev nanesite na kruh, poklopite i poslužite.
Prosječna cijena: 3 KM
Sendvič s roštilja
Sastojci: oko 200 g sitno sjeckanog mesa pečenog na roštilju, nekoliko okruglih peciva, kečap, 100 g ribanog kupusa, 1 ribana mrkva, biber, so, 3 kašike kiselog vrhnja, 1 kašika majoneze, sok od pečenja mesa
Priprema: Ribani kupus i mrkvu sjednite, dodajte so, biber, vrhnje i majonezu pa sve dobro promiješajte. Ostavite u hladnjak. Meso sa roštilja sitno nasjeckajte. Stavite ga u posudu i prelijte sokom od pečenja. Pustite da odstoji 30 minuta. Zatim prerežite peciva, na svaki donji dio stavite kašiku salate od kupusa, po tome rasporedite sjeckano meso, po želji dodajte malo kečapa i poslužite kao hladno predjelo.
Prosječna cijena: 6 KM
Sendvič s mljevenim mesom
Sastojci: 2 peciva (ciabatte), oko 150 g ostataka dinstanog mljevnog mesa (na ulju, sa začinima, mrkvom, lukom ili samostalno), 100 g mozzarelle, 2 paradajza, 1 čajna kašika sjeckanih listića začinskog bilja (origano, bosiljak, peršun), maslinovo ulje
Priprema: Peciva prerežite na pola. Po donjim dijelovima rasporedite dobro izdinstano mljeveno meso. Ukoliko je potrebno začinite ga. Zatim ga pospite sjeckanim začinima. Po njemu rasporedite paradajz narezan na tanke ploške. Dodajte mozzarellu narezanu na tanko i pokapajte uljem. Posložite na lim obložen papirom za pečenje. Zapecite u pećnici zagrijanoj na 220° C dok se sir potpuno ne otopi. Poslužite odmah.
Prosječna cijena: 7 KM
Sendvič od pohane piletine
Sastojci: 1-2 pohana fileta piletine (hladna), 1 žuta paprika, 2 paradajza, ½ ljubičastog luka, sjeckani peršun, 3 kašike majoneze, 1 kašika kiselog vrhnja, 1 kašika sirno ribanih krastavaca, 1 čajna kašika bijelog vina, so, biber, zelena salata po izboru, 2-3 gotove tortilje
Priprema: Pileće filete narežite na prutiće. Papriku, paradajz i luk očistite pa narežite na kriške. Majonezu pomiješajte sa kiselim vrhnjem, dodajte peršun, ribane krastavce, so, biber i bijelo vino. Dobro sjedinite. Zelenu salatu očistite, operite i natrgajte na komade. U svaku tortilju složite nekoliko listova salate, po tome rasporedite prutiće od piletine i prelijte pripremljenim umakom. Posložite paradajz, papriku, luk i još nekoliko listova salate pa zamotajte. Poslužite hladno.
Prosječna cijena: 7 KM
Sendvič sa sirom i gljivama
Sastojci: nekoliko debljih kriški integralnog kruha, oko 150 g šampinjona pečenih na roštilju, 100 g tvrdog sira, 1 sitno sjeckani luk, začin od povrća, 1 češanj bijelog luka, maslinovo ulje, svježe začinsko bilje
Priprema: Na malo ulja popecite sitno sjeckani luk i bijeli luk. Začinite ih. Šampinjone narežite na kriške, a sok kojeg puste sačuvajte. Odmah ga pokapajte po šnitama kruha i poslažite gljive. Po tome rasporedite smjesu od luka. Dodajte sir kojeg ste narezali na kockice. Pokapajte maslinovim uljem i stavite na lim obložen papirom za pečenje. Zapecite u pećnici na nekoliko minuta. Ukrasite svježim začinskim biljem i poslužite toplo.
Prosječna cijena: 4 KM
Gusto napomena: U cijene jela okvirno su uračunati i ostaci namirnica.