back to top

Mala pomoć u kuhinji

barbecue1

Višnje, pistacije, šparoge, vlasac i roštilj

Višnje:

Kupovina: Kupit ih možete svježe, zamrznute, sušene, kandirane, kao kompot te kao liker ili rakiju. Kod kupnje svježih odaberite višnje svježe i neoštećene kože, po mogućnosti sa stabljikom. Višnje su najbolje kada su svježe ubrane i kao takve čuvajte nekoliko dana na hladnom mjestu, a kada ih kupite najbolje ih je konzumirati ili pripremiti istog dana.

Čuvanje: Višnje možete sačuvati sušenjem na suncu ili u pećnici, stavljanjem u šećer ili rakiju, kandiranjem i glaziranjem u čokoladi te pripremom džemova. Od višanja svježih, sušenih i zamrznutih možete pripremiti kompot, ali i fine tople umake koji se kod posluživanja dodaju nabujcima, palačinkama, savijačama i kremastim kolačima.

Pistacije:

Kupovina: Pistacije se prodaju pečene slane ili sirove, očišćene i u ljusci, a pakirane mogu biti u celofanskoj vrećici, hermetično pakirane u limenci te vakumirane u aluminijsko najlonskoj vrećici. Na pakiranju treba biti istaknuto porijeklo sjemenki, način obrade, da li je pečena, slana, očišćena, nasjeckana, naputak da se čuva na hladnom i suhom mjestu, količina pistacije u pakiranju, te mjesec i godina do koje je važeći rok upotrebe. Ako je moguće kupite pistacije koje su u svojim ljuskama.

Čuvanje: Pistacije u hermetičkoj posudi možete u hladnjaku čuvati 3 mjeseca, a u zamrzivaču u ljusci 12 mjeseci.

Šparoge:

Kupovina: Divlje šparoge možete kupiti na tržnici u razdoblju od marta do juna, a kultivirane veći dio godine.

Priprema: Divlje šparoge režite ili lomite na dijelovima gdje počinju biti tvrđe. Kako bi se izgubila njihova prirodna gorčina, stavite ih u kipuću vodu kojoj ste dodali malo soli, šećera i maslaca te ih kuhajte 10-ak minuta. Ukoliko ih nećete odmah pripremati, odvežite ih i čuvajte u donjem dijelu hladnjaka namijenjenom za čuvanje povrća.

Vlasac:

Okus: Poput luka, no mnogo blaži i nježniji.

Upotreba: Svježe narezani vlasac dodajte jelima od jaja, salatama, osobito krompir salati, mekanim sirevima, juhama itd. Kod kuhanja dodajte ga na kraju, jer brzo gubi na aromi. Sitno sjeckani svježi vlasac odličan je u mesnim juhama, varivima i jelima od povrća, te umacima od jogurta ili jaja. Dobro se slaže s estragonom, krasuljicom i peršunom.

Roštilj:

Male tajne: Najbolji kuhari dobro iskoriste razlike u temperaturi plohe za pečenje. Da bi se dobio savršen odrezak, najprije ga zapeku na najtoplijem dijelu roštilja, zatim ga premjeste na dio umjerene temperature kako bi se okusi u mesu u potpunosti razvili. Također upotrebljavaju različite vrste ugljena za osebujne okuse koje daju hrani. Hrastov ugljen, naprimjer, hrani daje miris dima, što je najbolje za povrće i meso. Također, čim odrezak bude pečen prema vašem ukusu, sklonite ga s roštilja. Zatim uzmite malo maslaca, premažite ga i ostavite neka se rastopi. Meso će biti posebno sočno i ukusno.

Ugljen: Prije pečenja, na vruć ugljen pospite šaku ili dvije svježeg ili suhog začinskoga bilja, naprimjer ruzmarina, mravinca ili estragona. Miris će biti divan, a hrana će biti posebnog okusa.

Temperatura: Rešetku od roštilja ne stavljate prije nego što pripremite žar. Kada se dovoljno zagrije premaže sa kriškom slanine ili s malo ulja kako se meso ne bi lijepilo za rešetku. Optimalna temperatura za pečenje je ako se dlan može držati neposredno nad rešetkom do 3 sekunde.

drugi upravo čitaju