back to top

Kako liječiti psorijazu kod kuće – 10 načina koji pomažu

Psorijaza počinje duboko u vašem tijelu u vašem imunološkom sustavu

Kako liječiti psorijazu? Prvo trebate upoznati ovu autoimunu bolest. Psorijaza je ponavljajući autoimuni poremećaj karakteriziran crvenim mrljama na koži. Iako utječe na vašu kožu, psorijaza zapravo počinje duboko u vašem tijelu u vašem imunološkom sustavu.

Dolazi iz T-stanica, vrste bijelih krvnih stanica. T stanice su dizajnirane za zaštitu tijela od infekcija i bolesti. Kada te stanice greškom postanu aktivne i pokreću druge imunološke reakcije, to može dovesti do simptoma psorijaze.

Iako ne postoji lijek, postoje mnogi tretmani koji mogu ublažiti simptome psorijaze. Evo 10 načina za upravljanje blagim simptomima iz udobnosti vlastitog doma.

Kako liječiti psorijazu
Kako liječiti psorijazu?

Dodaci prehrani

Dodaci prehrani mogu ublažiti simptome psorijaze iznutra.

Riblje ulje, vitamin D, aloe vera, vinova loza samo su neki od dodataka koji pomažu u ublažavanju blagih simptoma psorijaze.

Važno je da se posavjetujete sa svojim liječnikom prije uzimanja bilo kakvih dodataka prehrani kako biste bili sigurni da ne ometaju druga medicinska stanja koja imate ili lijekove koje uzimate.

Spriječiti isušivanje kože

Koristite ovlaživač zraka kako bi u kući bilo dovoljno vlage. To može spriječiti isušivanje kože.

Hidratantne kreme također su korisne za osjetljivu kožu i sprječavaju stvaranje plaka.

Izbjegavajte mirisati kožu

Većina sapuna i parfema sadrži brojne kemikalije koje mogu iritirati vašu kožu. Oni mogu učiniti da dobro mirišete, ali također mogu učiniti da vam se psorijaza razbukta.

Izbjegavajte takve proizvode što je više moguće ili odaberite one koji su jasno označeni za osjetljivu kožu.

Jedi zdravo

Prehrana može igrati ulogu u liječenju psorijaze.

Izbacivanje crvenog mesa, zasićenih masti, rafiniranih šećera, ugljikohidrata i alkohola može pomoći.

Riba, sjemenke, orašasti plodovi i omega-3 masne kiseline poznati su po svojoj sposobnosti smanjenja upale. To može biti od pomoći u upravljanju simptomima psorijaze.

Maslinovo ulje također može imati umirujuće učinke kada se nanese lokalno na kožu. Pokušajte umasirati nekoliko žlica ulja u vlasište kako biste ublažili problematične naslage dok se tuširate.

Tuširati se

Vruća kupka može iritirati vašu kožu. Ipak, mlaka voda s mineralnim uljem, mlijekom ili maslinovim uljem može ublažiti svrbež i ublažiti nelagodu.

Kako liječiti psorijazu
Savjeti za psorijazu

Izložiti tijelo svjetlu

Svjetlosna terapija uključuje izlaganje kože ultraljubičastom svjetlu pod nadzorom liječnika. Ultraljubičasto svjetlo može pomoći usporiti rast stanica kože izazvan psorijazom.

Ova vrsta terapije često zahtijeva stalne i česte sesije.

Treba napomenuti da solariji nisu mjesto gdje biste trebali tražiti svjetlosnu terapiju. Previše zraka može samo pogoršati situaciju.

Svjetlosnu terapiju uvijek treba provoditi pod nadzorom liječnika.

Smanjiti stres

Svako kronično stanje poput psorijaze može biti izvor stresa, što zauzvrat može pogoršati simptome psorijaze.

Uz smanjenje stresa kad god je to moguće, razmislite o uključivanju vježbi za smanjenje stresa kao što su joga i meditacija.

Alkohol

Alkohol je okidač za mnoge ljude koji imaju psorijazu. Studija od prije nekoliko godina otkrila je povećan rizik od psorijaze kod žena koje su pile pivo. Oni koji su pili najmanje pet piva tjedno imali su gotovo dvostruko veću vjerojatnost da će razviti psorijazu u usporedbi sa ženama koje nisu pile.

kako lijeciti psorijazu
Uz smanjenje stresa kad god je to moguće, razmislite o uključivanju vježbi za smanjenje stresa kao što su joga i meditacija.

Konzumirajte kurkumu

Biljke se koriste za liječenje mnogih stanja. Utvrđeno je da kurkuma pomaže smanjiti pojavu psorijaze. može se uzimati u obliku tableta ili dodataka te u hrani kao začin.

Ostavi cigarete

Izbjegavajte duhan. Pušenje može povećati rizik od psorijaze. Ako već imate psorijazu, pušenje može pogoršati vaše simptome.

Ne postoji jednoznačan odgovor kako se riješiti simptoma psorijaze. Ono što odgovara jednoj osobi ne mora odgovarati drugoj.

Neke mogućnosti liječenja mogu imati negativne nuspojave za postojeća stanja osim psorijaze.

Imajte na umu da, iako ovi kućni lijekovi i navike mogu ublažiti simptome psorijaze, kod težih slučajeva potrebno je liječenje od strane liječnika.

Preporuka

drugi upravo čitaju