SavjetiIzdvojeno iz Gusto

Izdvojeno iz Gusto

shutterstock_47734525

Fine ribe iz Jadrana:

list, šanpjer/kovač i zubatac

List (Solea vulgaris) spada u porodicu listovki koju dijeli sa ribama poput iverka ili romba. Moguće ju je naći u cijelom Jadranu, a obitava na muljevitom i pjeskovitom dnu. Na jadranskoj obali je listovima bogato more oko Novigrada u Istri, te područja oko ušća Cetine i Neretve. Razni su načini pripreme lista, od onih dobro poznatih poput grilanja na roštilju, do pečenja lista na naglo ili korištenje pri nekim umacima. Ovi zadnji se rijetko pripremaju jer je meso lista prefino kako bi se koristilo u umacima.

Šanpjer/kovač (Zeus faber) najskuplja je bijela riba i čest gost svečanih trpeza. Prepoznatljiva je po crnim mrljama s obje strane tijela. Ime je dobila po Svetom Petru – legenda kaže da je Sveti Petar uhvatio ribu rukom kako bi mu ona dala novčić, te da su mrlje u stvari otisci njegovih prstiju. Kovač ima jako delikatno meso koje se „topi”, te ga je najbolje kupovati cijelog i pripremati s kožom. Možete ga kuhati na pari, peći, pržiti na žaru ili u tavi. Ako se odlučite za prženje, prije toga ga uvaljajte u malo brašna. Služi se s povrćem blagog okusa i s blagim sosovima, te bijelim vinom i limunom.

Zubatac (Dentex dentex) nosi nadimak „cara među ribama”. Ime duguje velikim očnjacima koji se ističu na njegovom zubalu, otud i ime. Pripada obitelji ljuskavki i naraste čak do jednog metra dužine! Najviše se lovi ljeti i u jesen. Uz oradu i lubin najtraženija je riba Jadrana. Prilikom pripreme jako je važno odstraniti krljušti pod mlazom vode, odstraniti iznutrice i ostaviti na dasku da se osuši. Ima vrlo ukusno meso, te ga nije neophodno posebno obrađivati. Najčešće se peče na žaru. 100 g zubaca ima samo 77 kcal i odličan je izbor za dijabetičare.

  Zdravo! istraživanje: 71 posto djece obavezno doručkuje

Preporučujemo da probate:

Šanpjer na brudet neretvanski-brudet

Sastojci: 800 g manjih šanpjera, 1 glavica luka, 2-3 češnja bijelog luka, 2 svježa paradajza, 1 kašika paradajz pirea, 2 grančice peršuna, 0,5 dl vinskog sirćeta, 1 dl maslinovog ulja, so, biber, mirisne trave po želj

Priprema: Šanpjere očistite i ostavite ih cijele. U posudi na ulju zapržite sitno narezan luk dok ne postane staklast. Tome dodajte na komade izrezan i oguljen paradajz, paradajz pire, te isjeckani bijeli luk. Kuhajte dok luk ne omekša. Po potrebi dodajite malo vode. Kada luk omekša ulijte vinsko sirće, stavite ribu i dolijte toliko vode da riba bude pokrivena, posolite, pobiberite i začinite mirisnim travama po ukusu. Kuhajte na laganoj vatri dok riba ne omekša. Izbjegavajte miješanje kako se riba ne bi raspala. Dovoljno je samo lagano protresati posudu. Na samom kraju pospite sjeckanim peršunom. Poslužite s purom, rezanom na kocke.

Pročitajte više u novom broju Gusta, avgust/kolovoz, br. 84

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

druge upravo čitaju