ReceptiFine dolme za ramazanske večeri

Fine dolme za ramazanske večeri

Dolme su, prema tradiciji naših krajeva, sastavni dio ljetnih dana i ramazanskih večeri.

Obično su u jednom sahanu zastupljene sve vrste dolmi koje su domaćini pripremili: sogan dolma (punjeni luk), patlidžan dolma, dolma od tikvica, kromipir dolma, punjene paprike.

Dolmom (od tur. dolmak – puniti) se nazivaju jela od punjenog povrća, odnosno jela od povrća s nekim nadjevom. Nadjev je najčešće od mesa i riže. Kada se isti nadjev koristi za raznovrsno povrće i zajedno se kuha, onda je riječ o tzv. šarenoj dolmi.

Međutim, kako bi se što više sačuvali posebni okusi povrća, dolme se mogu kuhati i odvojeno, pa se na kraju zajedno malo zapeći u vatrostalnoj tepsiji, u pećnici. Preporučujemo da probate:

Dolme sa tikvicama

Fine dolme za ramazanske večeri
Fine dolme za ramazanske večeri

Sastojci: 

250 g faširanog mesa, 80 g riže, 150 g masnoće, 100 g crnog luka, 1 kg tikvica, 50 g brašna, 20 g aleve paprika, 1 jaje, 5 g bijelog luka, 5 g bibera, 15 g soli, 2 dcl kiselog mlijeka, malo kopra


Priprema: 

Mlade tikvice očistite, operite, presijecite po sredini i kašičicom izvadite sjemenke. Tikvice stavite u hladnu vodu.

Faširano meso posolite, dodajte biber, kopar, malo aleve paprike, malo sitno isjeckanog bijelog luka, malo isjeckanog i uprženog crvenog luka, jaje i očišćenu i opranu rižu. Punite tikvice ovom smjesom.

U posudi zagrijte masnoću, ubacite ostatak isjeckanog crnog luka i kada luk dobije zlatnožutu boju dodajte brašno i još malo pržite. Dodajte ostatak isjeckanog bijelog luka, alevu papriku, promiješajte i zalijte vodom ili supom od kostiju. Posolite.

U prokuhani sos poredajte tikvice, posudu poklopite i kuhajte dok tikvice ne omekšaju. Prilikom serviranja tikvice se mogu posuti kiselim mlijekom.

  Izdvojeno iz Gusto br. 82, juni 2015.

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

druge upravo čitaju