back to top

Djeci za užinu dajte jabuku, ne grickalice

napunite-tanjir-vitaminima

Sezonsko voće i povrće pomaže u smanjenju gojaznosti i održavanju zdrave tjelesne težine, sprečava brojne bolesti, te osigurava pravilan razvoj djece

Sarajevo, 19. maja – Naučnici smatraju da svaki dan treba pojesti pet porcija voća i povrća kako bi čovjek bio zdrav, a to je posebno bitno kod djece. Kako biste ih potaknuli na zdravu prehranu, jako je bitno da i sami konzumirate svježe voće i povrće i budete njima uzor.

„Povrće se može jesti u bilo kojem obroku i u bilo koje doba dana, a može se pripremati na način na koji god želite – prženo, pečeno, na žaru, dinstano, kuhano ili pasirano, i, naravno, sirovo. Nažalost, hranjive tvari se gube kuhanjem, pa je zbog toga važno konzumirati što više svježeg voća i povrća kako bi iskoristili što više vitamina. Pored toga, mnogi vitamini i hranjive tvari nalaze se neposredno ispod kore koju je potrebno jesti u svakoj prilici u kojoj je to moguće”, naglasila je Amela Ivković O’Reilly, nutricionistica.

Prema njenim riječima, konzumiranje više voća i povrća dobar je primjer i djeci koja će imati zdravije navike ako im umjesto kolačića kao popodnevni međuobrok date jabuku ili neko drugo voće iz kategorije orašastih plodova.

„Raznovrsna ishrana koja uključuje voće i povrće u što većim količinama osnov je za pravilan razvoj djece. Nažalost, djeca često ne jedu dovoljne količine voća i povrća, prije svega zbog navika njihovih roditelja koja svojim mališanima kupuju gricklalice i brzu hranu. Također, djeca često odbijaju da jedu voće i povrće, pa je stoga važno da roditelji promijene svoje navike prema njima, ali i da ih privole da jedu voće i povrće. Budite kreativni, u pripremu hrane uključite i vašu djecu, dozvolite im da se igraju. Konzumirajte voće i povrće pred njima. To će vašu djecu zainteresirati pa će ga i oni jesti s vama”, naglasila je dr. Jasminka Smlatić-Muhadžić, pedijatrica.

Proljeće je vrijeme u kojem svojoj prehrani možete udahnuti novi život, obogaćujući ga svježim i zdravim voćem i povrćem koje je nutritivno mnogo kvalitetnije od zamrznutog. Kao dio uravnotežene prehrane i aktivnog života, vježe voće i povrće pomaže u smanjenju gojaznosti i održavanju zdrave tjelesne težine, ali i sprečavanju brojnih bolesti.

Konzum BiH brine o zdravim navikama svojih kupaca, pa se trudi da u svojoj ponudi ima najveći izbor zdravog, svježeg i domaćeg sezonskog voća i povrća koje zadovoljava sve standarde kvalitete usklađene sa strogim propisima svoga poslovanja.

«Svakodnevno težimo svojim kupcima ponuditi najbolji omjer kvalitete i cijene, a posebno smo ponosni na činjenicu da se na našim policama nalazi veliki izbor domaćeg, sezonskog voća i povrća izuzetne kvalitete», poručila je Zvezdana Stojaković, PR menadžerica Konzuma BiH.

drugi upravo čitaju