Prezentiran uređaj za testiranje kvaliteta hrane

kvalitet

Uređaj za testiranje kvaliteta hrane i detekciju i analizu rezidua životinjskog porijekla u namirnicama prezentiran je u Sarajevu, a njegova osnovna namjena je da osigura lakši pristup bh. proizvoda tržištima Evropske unije.

Pripremio: Adnan Učambarlić

Uređaj je dodijeljen Veterinarskom fakultetu, a još jedan ovakav nalazi se u Mostaru. Međutim, broj uređaja ne znači ništa ukoliko se oni ne upotrebljavaju, mišljenja je voditelj projekta “Lanci vrijednosti za zapošljavanje” pri UNDP-u Ismir Ćeremida.

Vrijednost uređaja je 300 hiljada eura, ali je potrebno mnogo drugih faktora da bi uređaj bio iskorišten. Ćeremida kaže da je važno imati i obučene ljude za nove tehnologije, dok proizvođači sami mogu zatražiti kontrolu svog proizvoda.

Voditelj klastera za ruralni i regionalni razvoj pri UNDP-u Seid Turković kazao je da je za smanjenje siromaštva bitno povećati plasman domaće robe na unutarnjem i stranom tržištu, a da bi se to postiglo potrebna je kvaliteta koja se garantira ispunjavanjem EU standarda.

Dodaje da najveći dio bh. prehrambene industrije još nema pristup tržištu Evropske unije zbog neispunjenja traženih uvjeta.

Neispunjenje standarda EU je opasno za bh. privredu jer se zna da će Hrvatska, zemlja s kojom BiH ima najveću razmjenu, uskoro i sama postati dio EU tako da bi se to tržište moglo zatvoriti za bh. proizvođače, a slična sudbina bi se mogla dogoditi i s tržištima drugih zemalja u regionu koje se kreću ka EU brže od BiH.

“Da bi se to spriječilo bitno je da bh. Institut za akreditiranje potpiše multilateralni sporazum da bi domaće laboratorije lakše i jeftinije ispunile tražene standarde i tako bile priznate na prostoru EU, kao i da BiH u potpunosti uskladi odgovarajuću legislativu na nivou države i entiteta, a samim tim i rad odgovornih tijela za kontrolu na svim nivoima”, kazao je Turković.

Izrazio je nadu da će ova donacija biti poticaj za brže uklanjanje prepreka za izvoz kroz bržu reformu legislative i priznanju domaćih laboratorija od EU, ali da će podršku tom procesu dati i sami proizvođači, tj. oni koji imaju direktnu korist od uspjeha ovog procesa, a koji su do sada nedovoljno lobirali na ovom polju.

Uređaj (LC MS MS) osigurava bolju kontrolu lokalno proizvedenih i uvezenih namirnica u BiH, kao što su mesni proizvodi, mliječni proizvodi, proizvodi od voća i povrća itd.

UNDP-ov projekt “Stvaranje lanca vrijednosti za zapošljavanje” finansira vlada Kraljevine Holandije od 2.103.601 USD, a zamjenica ambasadora Holandije u BiH Riny Bus istaknula je važnost ovog uređaja, naglašavajući da je cilj prije svega pomoći malim proizvođačima.

Podijeli:
  • Facebook
  • Digg
  • Google
  • E-mail this story to a friend!
  • Technorati

Ostavi komentar

Morate biti prijavljeni da ostavite komentar.

Gusto TV

Newsletter

Upišite se u naš Newsletter i budite uvijek obaviješteni o novim aktuelnostima na vrijeme!

Oglasi

Oglasi

  • Oglasavajte se