Suša ugrozila proizvodnju kaspijskog kavijara

caviar

Kavijar koji se dobija iz ikre čuvene kaspijske jesetre, jedan od najcjenjenijih na svijetu, mogao bi da postane žrtva velike suše u Rusiji, upozorili su naučnici iz Irana, Njemačke i Britanije.

Pripremio: Adnan Učambarlić

Očekuje se da nivo vode u Kaspijskom moru opadne za tri metra ovih mjeseci, kao posljedica smanjenog priliva iz bazena Volge, jednog od najvažnijih slivova tog mora, omeđenog kopnom.

To će loše uticati na jesetru koja je u divljini već blizu istrebljenja zbog dugogodišnjeg pretjeranog ulova i zagađenja, objavio je Financial Times.

Rusija je tokom nekoliko godina zabranjivala prodaju kaspijskog kavijara poslije potonuća fonda jesetri, ali je u julu Konvencija o međunarodnoj trgovini ugroženim vrstama divlje flore i faune ponovo nastavila s određivanjem kvote za izvoz kavijara iz Kaspijskog mora.

Kompanije koje prodaju kavijar su po otvaranju legalnog tržišta očekivale povećanje prodaje, ali su sada zabrinute zbog smanjenja rezervi jesetre i nivoa ilegalnog ulova.

Trgovina kaspijskim kavijarom na crnom tržištu i dalje cvjeta. Taj kavijar se smatra najvećim delikatesom i njegova cijena na crnom tržištu dostiže 10.000 dolara za kilogram.

Podijeli:
  • Facebook
  • Digg
  • Google
  • E-mail this story to a friend!
  • Technorati

Ostavi komentar

Morate biti prijavljeni da ostavite komentar.

Gusto TV

Newsletter

Upišite se u naš Newsletter i budite uvijek obaviješteni o novim aktuelnostima na vrijeme!

Oglasi

Oglasi

  • Oglasavajte se