Za što se pripremiti krono večera bez kršenja i kršenja svih onih pravila kojih ste se pridržavali tijekom dana?

Krono večere ponešto se razlikuje ovisno o tome jeste li pod ograničenjem ili ne. Ovdje govorimo o jelovniku kada ovakva prehrana postane vaš način života. Neke recepte možete koristiti i ako ste u fazi restrikcije, ali budite oprezni.

Već smo rekli da u krono dijeti postoje određena pravila kojih se treba pridržavati, a to vrijedi i kada je u pitanju večera.

Ako se pridržavate vremenskog razmaka između obroka, a optimalno vrijeme bi bilo 5 sati, ni večera ne bi trebala biti nakon 20 sati.

Pokušajte uspostaviti takav ritam kada su u pitanju doručak i ručak kako biste večera u kronične dijete završio na vrijeme. Općenito, preporuča se da posljednji obrok pojedete nekoliko sati prije odlaska na spavanje, a ovo je pravilo još važnije kod kronične prehrane.

Ako krono večeru završite, recimo 3-4 sata prije odlaska na spavanje, tada će organizam preraditi unesenu hranu i nećete ići na spavanje punog želuca.

Pazite da ne večerate prerano jer u tom slučaju prije spavanja možete ogladnjeti, što može izazvati probleme.

Sastaviti

Što je to kada je u pitanju krono večera?

Za razliku od doručka i ručka, krono večera je možda najjednostavniji obrok u krono dijeti.

Već smo spomenuli da je neizostavan dio krono doručka kruh koji se koristi samo za prvi obrok u danu. Za preostala dva obroka zaboravite na kruh.

Ručak je obiman, a osnova mu je najčešće neka vrsta mesa, poput puretine, piletine, teletine ili ribe.

Hrono večera ima dosta sličnosti s ručkom, pa neke varijante koje pripremate za ručak možete kombinirati i za večeru.

Proteini

Prehrana u večernjim krono to uglavnom uključuje bjelančevine, a tu se prvenstveno misli na ribu. Naravno, ribu možete kombinirati i s drugim namirnicama, pogotovo ako ste izašli iz faze mršavljenja.

  Čisti udarac: sagorjevač masti

Namirnice životinjskog podrijetla koje možete uvrstiti u svoju prehranu za večeru također su jaja, ali samo bjelanjak.

Povrće

Kad je povrće u pitanju, ono se uvijek preporučuje, ali i tu postoje iznimke, pogotovo ako ste na restrikciji.

Preporučeno povrće koje možete jesti za krono večeru je celer, raštika, blitva, zelena salata, tikvice, kelj, luk i češnjak, brokula.

Iz toga se može zaključiti da se radi o zelenom i bijelom povrću, koje je primarno, pogotovo ako ste na restrikciji.

Nakon što izađete iz faze mršavljenja, pravila ne moraju biti tako rigorozna.

Osim povrća mogu se jesti i gljive, ali treba paziti da se ne miješaju s drugim proteinima.

Tekućina

Kao i u svakoj dijeti ili dijeti, voda je neizostavna. Pijte potrebne količine ove dragocjene tekućine, a uz nju možete popiti i limunadu.

Dopušteni su i biljni čajevi. Pazite da tekućina koju pijete navečer bude bez šećera ili dodatnih zaslađivača.

Recepti i jelovnik za krono večeru

U uvodu smo se upoznali s nekim osnovnim pravilima o krono večeri, kao i namirnicama koje možete jesti.

Možda vam izbor hrane za večeru nije najjasniji, pa ćemo se osvrnuti na specifične recepte u večernjem krono. Nakon toga slika će vam biti potpuno jasnija.

Da se razumijemo, ovo su samo ideje koje vam mogu poslužiti kao osnova za obrok. Oni će vam pomoći sve dok ne uspostavite svoj jelovnik za krono večeru i priprema obroka ne postane rutina.

Pa da vidimo što možete pripremiti u svojoj kuhinji za hrono večeru.

Piletina s brokulom

Potrebni sastojci:

  • 600 grama pilećih prsa
  • 400 grama brokule
  • 1 manja tikvica
  • 2 češnja češnjaka
  • Morska sol
  • Papar
  • Peršin
  • Dopušteno ulje za prženje

Priprema: Piletinu narežite na sitne kockice i kratko popržite na zagrijanom ulju. Tikvice također narežite na manje kockice, a brokulu odvojite na cvjetiće. Nasjeckajte češnjak.

Kada meso dobije rumenu boju dodajte povrće. Neprekidno miješajući dok povrće ne omekša i ne ispari višak tekućine.

Posolite, popaprite i na kraju pospite nasjeckanim šećerom. Uživati!

Punjene paprike sa tunjevinom

Potrebni sastojci:

  • 6 crvenih paprika
  • 360 grama tunjevine iz konzerve
  • 2 češnja češnjaka
  • Jedan luk
  • Morska sol
  • Papar
  • Limun
  • Maslinovo ulje
  • Sjeckano bilje poput peršina i bosiljka

Priprema: Paprike ispecite u pećnici (možete ih i zamotati u foliju), a kada su gotove izvadite ih i ostavite da malo odstoje.

Zatim paprike očistite od peteljki i mahuna, ogulite im koru i odrežite im širi kraj. Tunu ocijedite od ulja i pomiješajte s lukom. Začinite ga limunovim sokom i crnim paprom.

Pripremljenom smjesom napunite paprike i servirajte ih na tanjur. Pospite maslinovim uljem i nasjeckanim peršinom i bosiljkom kako biste svojoj večeri dali dodatnu notu.

  Dijete

Losos s cvjetačom

Potrebni sastojci:

  • 8 odrezaka lososa (ili po potrebi)
  • Mala cvjetača
  • Prstohvat kurkume
  • 1 jaje
  • 1 mali češnjak
  • 1 dl strojnog ulja
  • Malo peršina
  • 1 limun
  • Morska sol
  • Papar
  • Dopušteno ulje

Priprema: Cvjetaču razdijelite na cvjetove i skuhajte u slanoj vodi. Zatim otresite tekućinu, nasjeckajte cvjetaču i dodajte kurkumu, jaje i jednu žlicu sitno nasjeckanog peršina.

Posoliti po ukusu i dobro promiješati.

Tepsiju obložiti paprikom i preliti uljem. Od pripremljene smjese oblikujte kuglice i stavljajte ih na papir. Peći u prethodno zagrijanoj pećnici na 200 stupnjeva dok ne poprime boju.

Odreske lososa začinite po želji i pecite s obje strane na ulju do kraja.

Za preljev nasjeckajte češnjak i pomiješajte sa nasjeckanim peršinom, limunovim sokom i maslinovim uljem. Pripremljenim preljevom premažite prženu ribu i poslužite s okruglicama od cvjetače.

Gljive s porilukom

Potrebni sastojci:

  • 1 kg šampinjona
  • 2 luka
  • 1 poriluk
  • Tako
  • Papar

Priprema: Šampinjone oprati i očistiti. Isto učiniti s lukom i porilukom. Zagrijte tavu i na maslacu popržite gljive i luk.

Dodajte poriluk i zajedno pržite nekoliko minuta. Gljive posolite i popaprite po ukusu i na kraju pospite nasjeckanim peršinom. Vrlo jednostavna večera koju možete za kratko vrijeme pripremiti u svojoj kuhinji.

Svinjski kotleti sa gljivama za hrono večeru

Prethodni recept je bio sa gljivama i povrćem, a da vidimo kako možete složiti gljive i meso.

Potrebni sastojci:

  • 2 komada svinjskih kotleta
  • 10 komada manjih šampinjona
  • 1 češanj češnjaka
  • 3 žlice nemasnog kiselog vrhnja
  • 1 žlica nasjeckanog peršina
  • 1 žlica maslinovog ulja
  • Sol i papar
  • Maslac na vrhu žlice

Priprema: Šampinjone narežite na komade, a češnjak sitno nasjeckajte. U tavu dodajte malo maslinovog ulja i popržite češnjak. Zatim dodajte gljive i pržite na jakoj vatri.

Kad procijenite da su gljive pržene dodajte peršin, sol i papar te promiješajte. Izvaditi iz posude.

U istoj tavi rastopite maslac i popržite svinjske kotlete. Kad su gotovi, izvadite ih iz posude i stavite na tanjure za posluživanje.

U tepsiju ulijte vrhnje i dobro promiješajte pa dodajte gljive i prelijte preko kotleta.

Za večeru pire od korabice

Potrebni sastojci:

  • Dvije srednje korabice
  • 1 mladi luk
  • 1 režanj češnjaka
  • Sol, papar i začini po ukusu
  • Maslinovo ulje

Priprema: Kelerabu sitno nasjeckajte i kuhajte u slanoj vodi dok ne omekša. Pred kraj kuhanja dodajte češnjak da malo omekša.

Dodati vodu, dodati začine i maslinovo ulje i dobro izmiksati mikserom ili u blenderu. Pospite nasjeckanim lukom i paprom.

Juha od poriluka i pilećih prsa (zelena i bijela juha)

Vrijeme je da za hrono večeru pojedete nešto na žlicu. Probajte s ovom juhom.

Potrebni sastojci:

  • 1 žlica maslinovog ulja
  • 1 luk
  • Pola poriluka
  • 300 grama pilećih prsa
  • 750 ml vode
  • Sol, zeleni papar u zrnu, kopar, zelene ljute papričice

Priprema: Luk sitno nasjeckajte i popržite na maslinovom ulju uz dolijevanje vode. Kad luk omekša dodati poriluk i još kratko miješati pa dodati pileća prsa, ostatak vode, sol i papar. Kuhajte dok piletina ne omekša ili dok se meso ne počne odvajati.

  Nutrivix Kapsule – Mršavljenje na prirodan način

Kad je juha gotova dodajte nasjeckani kopar i po želji ljutu papričicu.

Kremna hrono juha od tikvica

Potrebni sastojci:

  • 2 tikvice
  • 150 g brokule
  • Pola glavice luka
  • Tako
  • Papar

Priprema: Luk očistiti i popržiti na malo maslinovog ulja uz povremeno dolijevanje vode. Kada luk postane proziran, dodati tikvice prethodno narezane na kockice, dodati malo vode i nastaviti kuhati oko 15 minuta.

Blanširajte cvjetiće brokule. Stavite sve u blender i dobro izmiksajte. Zatim vratite na vatru i kuhajte još 5 minuta. Po želji začinite solju ili paprom i ostalim začinima.

Hrono večera od bjelanjaka s povrćem i salatom

Ovaj recept je vrlo jednostavan kako biste vidjeli da možete napraviti ukusan i zdrav obrok za kratko vrijeme.

Bjelanjke posoliti i malo umutiti vilicom. Izlijte u silikonske kalupe i pecite u zagrijanoj pećnici na 210 stupnjeva dok ne porumene. Uz ovako pripremljene bjelanjke možete jesti zeleno povrće ili samo salatu.

Brza salata

Potrebni sastojci:

  • Pola zelene salate
  • 1 konzerva tunjevine
  • Malo rikule
  • Preljev: limunov sok i maslinovo ulje

Priprema: U zdjeli pomiješajte nasjeckane listove salate, komadiće tune, masline, narezanu rukolu i pokapajte sokom od limuna i maslinovim uljem. Vrlo jednostavna priprema salate koja će vam pružiti hranjiv i jednostavan obrok.

Proteinska pita

Potrebni sastojci:

  • 5 bjelanjaka
  • Tikvice ili poriluk
  • Sol i kopar
  • Ulje

priprema:

Na tavi napravite dva omleta od 4 bjelanjka. Stavite ih na tanjur, au istu tavu narežite tikvice. Maknite s vatre i ostavite da odstoji nekoliko minuta pa dodajte snijeg od preostalih bjelanjaka, sol, papar i kopar.

U manju zdjelu prvo stavite omlet, zatim sloj povrća sa jajetom i drugi omlet te stavite u zagrijanu pećnicu. Pecite do kraja, oko 10 minuta.

Ovdje smo predstavili neke od njih recepti za krono večeru. Kao što vidite, namirnice uključene u ovaj obrok slične su onima za ručak, ali u manjoj mjeri. Ako vam ostane od ručka, možete ga kombinirati sa salatom za večeru.

Imajte na umu da ne smijete jesti najmanje 2 sata prije spavanja. Stoga pravilno rasporedite obroke tijekom dana, kako bi večera bila gotova u najbolje vrijeme.

Nadamo se da vam je ovaj jelovnik za krono večeru bio od pomoći. Ovi specijaliteti vam mogu poslužiti za početak, dok se ne naviknete, a nakon toga ćete već znati što i kako pripremiti.