KolumnePo sladoled od vanilije i halvu – u...

Po sladoled od vanilije i halvu – u Egipat

slasticarna-egipat-sarajevo1

Čuvena sarajevska slastičarna Egipat poznata je po svom sladoledu od vanilije, ali i odličnoj halvi.  Slastičarna u Sarajevu postoji 65 godina, a prije toga je radila u Puli, sve do 1949. godine, kada se porodica Ristovski preselila u Sarajevo. Porijeklom su iz Tetova u Makedoniji, a danas slastičarnu vodi dr. Ana Korač koja je karijeru ljekara ostavila kako bi nastavila porodičnu tradiciju i pravila kolače i sladoled.

Pripremio: Adnan Učambarlić

Na ideju čuvenog sladoleda od vanilije došao je Anin otac Dušan. On je u ponudu slastičarne uveo i halvu. Sladoled se priprema ručno, bez ikakvog mašinskog rada i hemijskih aditiva.

Sezona sladoleda u slastičarni počinje 15. maja, završava se krajem oktobra, a djelatnost se znatno proširila za 65 godina rada. Smatra se da svaki turista u Sarajevu, pored obilaska Baščaršije i jedenja ćevapa, treba i da proba vaniliju u Egiptu. Neobična smeđa boja ovog sladoleda nastala je kako bi podsjećala na piramide i saharski pijesak.

Gosti ove slastičarne bili su brojne slavne ličnosti, koje su tu dolazile od Olimpijade. Navraćali su Kirk Douglas, Jure Franko i Branko Mikulić, a i Penelope Cruz, Bill Clinton, Boris Trajkovski itd.

Za slastičarnu i njenog pokretača, Dušana, vezane su generacije i generacije Sarajlija, ali i stranaca i svi redovno navraćaju na sladoled.

Pored sladoleda, veoma je popularna i halva iz ove slastičarne, a izvozi se čak i u arapske zemlje. Specifična je po tome što se proizvodi od prirodnog susama i pogodna je i za dijabetičare. U ponudi su i kolači i kreme kuhani na pari, a sve je pravljeno isključivo od prirodnih i svježih namirnica.

Nakon rata u BiH, ponuda sladoleda u slastičarni proširena je i na lješnik, čokoladu i voće, po istoj osnovi i principu rada. Svi kolači prave se na pari, a priprema traje prilično dugo. Popularne su boem kocke i torte boem i havana.

U slastičarnu danas dolazi i veliki broj stranih turista, a slastičarna i sladoled se spominju u brojnim svjetskim turističkim vodičima kao nešto što se ne smije propustiti. Turistima se sladoled svidi jer je prilično sladak.

Natrpavanje kugli u „ravni” kornet i zamrljano lice djece mnoge su majke opravdavale ukoliko se radilo o sladoledu iz Egipta.

Ova slastičarna je već 65 godina jedan od najslađih simbola sladoleda, a današnji ljubitelji sladoleda, iako su prilično izgradili čulo okusa i uglavnom trče za popularnim svjetskim sladoledima, i dalje često navrate po nekoliko kugli iz Egipta, jednog od rijetkih simbola ovog grada koji su opstali kroz generacije.

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

drugi upravo čitaju