back to top

Novembar, vrijeme je za…

gusto-novembar

Završetak jesenjih radova, berba kupusa, zaštita od zečeva, pripreme za travnjak

Novembar brzo otkucava kraj jesenjih radova, pa treba još jednom snažno prionuti da se preostali radovi završe čim prije. To se prije svega odnosi na branje kupusnjača, ali i zaštitu mladih voćki od štetočina, u prvom redu zečeva.

Pripremila: Dženana Hrlović

Završetak jesenjih radova i berba kupusa gardening-cabbage-424777

„Jedino zemljoradnik koji vjerno posije sjeme u proljeće može u jesen požnjeti plodove.” B. C. Forbes

Nakon dugotrajnih ljetnih kiša, nije sačuvano mnogo toga u polju. Ipak svi koji su uspjeli uzgojiti barem kasno jesenje povrće, imaju pune ruke posla u novembru. Vrijeme je za berbu kasnih usjeva poput kasnog kupusa i kelja, ali i da se izvadi i ozima rotkva, cvekla, rotkvica, pastrnjak, mrkva i peršun. Sudeći po stručnim tekstovima na stranicama poljoprivredaiselo.com, te agroinfotel.net novembar je krajnje vrijeme da se pripremi zemljište i posiju ozime kulture. Također nemojte zaboraviti herbicide i fungicide kako biste na vrijeme sačuvali prve proljetne plodove. Oko berbe kupusa treba biti posebno pažljiv. Kupus se bere kada su glavice čvrste i zrele. Čekanje od svega nekoliko dana može dovesti do pucanja i povećanja nastanka bolesti. Ipak, kupus koji nije sazrio osim smanjenja prinosa ima i mekane glavice koje su suviše mekane i neotporne na povrede tokom rukovanja, pa se kraće mogu sačuvati.

173171-276x297-rabbit-outside-rabbit-proof-fence-sm Zaštita od zečeva

„Da se zec ne uzda u noge, ne bi silazio u polje.” Narodna izreka

Baš kao što narodna izreka kaže, zeca je jako teško uhvatiti, a može napraviti ozbiljnu štetu mladim voćkama. U stručnim tekstovima na stranicama znanjenapoklon.rs i agroklub.com navodi se da divlji zečevi nanose velike štete mladim sadnicama svih voćnih vrsta, a naročito jabukama. U zimskom periodu, kada padnu veliki snjegovi, zec lako dohvati i više grane te ih znatno oštećuje. Stoga je neophodno na vrijeme zaštiti voćnjak od ulaska divljači. Najsigurniji ali i najskuplji način zaštite je ograđivanje žičanom mrežom. Jedan od načina je i da stabla zaštitite omotavanjem žičane mreže, plastičnih perforiranih traka, slame, kukuruzovine ili vrbovog pruća, ali ovaj način zaštite privlači voluharice. Za zaštitu jabuka koriste se i sredstva koja svojim neugodnim mirisom odbijaju nepoželjne posjetioce. Od pomoći može biti i tradicionalni način zaštite – krečenjem u ranu jesen, s tim da postupak treba ponoviti tokom toplijih zimskih dana. Ipak, najsigurniju zaštitu od zečeva pruža omotavanje sadnica vodootpornim papirom ili drugim pogodnim materijalima.

Pripreme za travnjak tips-to-prepare-your-lawn-for-autumn-season-600x330

Njega travnjaka u ovom periodu zaista nije zahtjevna, pa ćete uz malo truda na proljeće imati divne zelene rezultate. Travu prilikom košnje treba ostaviti nešto dužu, barem 10-ak centimetara. Ukoliko ima mahovine treba je očistiti prije dolaska zime, kao i opalo lišće. Gnojidba je također veoma važna, a najbolje je koristiti gnojiva na bazi fosfora i kalija. Ukoliko je ovo pak prva godina da ste se opredijelili za uzgajanje divne zelene površine, onda je jesen pravo vrijeme za to. Priprema tla prije sjetve koja podrazumijeva rahljenje, čišćenje, finu obradu, gnojidbu i valjanje, ima izuzetno važnu ulogu u postizanju konačnog uspjeha. Tek nakon pripreme treba početi sjetvu. Odaberite ono sjeme koje je najpogodnije s obzirom na to da li je površina sunčana ili pak u hladu, a svakako obratite pažnju i na visinu do koje izabrano sjeme raste.

drugi upravo čitaju