back to top

Koju čokoladu za kuhanje odabrati

shutterstock_99559331_opt

Čokolade za jelo i kuhanje često znaju dovesti ljude u situaciju da ne znaju koju da kupe. Cijene i sastojci su im gotovo isti, kao i okus. Pomoć smo zatražili od naših sugrađana i pitali ih za mišljenje.
Istražio: Adnan Učambarlić

U jednom od sarajevskih supermarketa popisali smo ponudu čokolada za jelo i kuhanje različitih proizvođača: Mercator, Choco Club, Kandit, Konzum Zvečevo, Dorina, Nika i Nestle. Cijene čokolada kretale su se od 1,25 do 1,35 KM za čokoladu od 100 grama te 2,3 do 4,7 KM za one veće, od 200 grama. Po svom sastavu gotovo su jednake što često dovodi do nedoumice koju kupiti. Zbog toga smo i zatražili pomoć od naših sugrađana.
Raska (43): Kupim prvu na koju naiđem, Kandit ili Dorinu, one su najčešće.

Ismet (38): Budući da rijetko išta kuham, a čokoladu koristim za pripremanje toplih napitaka, onda biram ove malo bolje. Obično Nestle.

Zehra (44): Svejedno mi je. Ako bih morala birati, izabrala bih Dorinu. Nekako mi je najljepša.

Džejla (28): Kad pravim nešto, onda pravim da valja i naravno da ću odabrati samo najbolje i najukusnije čokolade. Dorinu ili Nestle.

Emela (37): Ma koju god. Nika mi ima fine mliječne čokolade, pa bih i ovaj put odabrala nju.

Ajla (30): Zar ima razlike među ovim čokoladama, pogotovo kad se istope? Uzmem prvu sa police, naprimjer Dorinu, nje ima svugdje.

Dejan (32): Da budem iskren, nisam nikada u životu došao u situaciju da kupujem čokoladu za kuhanje. A ako bih kupovao, uzeo bih neku bolju. Možda Nestle.

Samira (35): Ne znam, svaki put uzmem drugu. Ionako se u kolačima baš i ne osjeti razlika. Možda Kandit.

Enes (34): Kupim onu koju žena kaže, a uvijek traži Dorinu. Ne znam zašto.

Džana (43): Dorinu. Fino izgleda, ukusna je, a nije ni skupa.

Gustometar:

Dorina – najpopularniji izbor: U izboru čokolada za jelo i kuhanje našim sugrađanima najmanje uticaja su imali cijena i okus. Dorina je definitivni pobjednik sa šest od mogućih 10 glasova, i to zato što je svuda dostupna, lijepo izgleda, kvalitetna je, ukusna i nije skupa.

Nestle – dobar kvalitet: Što se ostalih čokolada tiče, građani su izdvojili Nestle kao kvalitetniju i premium čokoladu, za koju su sigurni da je dobra. Nestle je dobio tri glasa.

Kandit – solidan odabir: Kandit je dobio dva glasa, kao prvi izbor sa police kod građana kojima je potrebna bilo koja čokolada za kuhanje.

Nika – jedan glas: Nika je dobila jedan glas zahvaljujući dobrom uspjehu svojih drugih čokolada.

Sastav čokolada nije imao pretjeranu ulogu u izboru čokolada. Istina, među ispitanicima nismo imali nijednog vegana, koji bi sigurno tražio čokoladu bez mlijeka u prahu.

drugi upravo čitaju