back to top

Hit mjeseca maja iz Sarine kuhinje

rostilj-za-dvoje

Dražesne majske pupoljke najljepše je doživjeti u prirodi na pikniku, pa dekicu u ruke, hladnjak i roštiljčić u gepek i pravac u – proljeće uživo!

Rezač vrškova meko kuhanih jaja – Ovo je jedna simpa alatka za ljubitelje meko kuhanih jaja. Bez po muke odreže vršak jajeta koji potom lako odignete prstima ili nožem, bez da vam ostanu komadići ljuske na sve strane. Postavite alatku na vrh jajeta, povučete ručkicu i zatim je pustite – mehanizam na principu federa potom oštro presiječe vrh jajeta. Najbolje su od starog njemačkog proizvođača kuhinjskih alatki (koji posluju još od 1903.!), marke Rösle, od nehrđajućeg čelika.

Roštiljčić za dvoje — Maj je mjesec i možemo svečano otvoriti sezonu piknika! Ako želite negdje pobjeći samo u dvoje, daleko od gužve popularnih izletišta, a ipak biste rado pregrizli nešto fino sa roštilja, evo super rješenja – uprtite sa sobom fini, mali roštilj za dvoje! Nije težak ni velik za nositi ili spremiti u gepek, a stane na njega taman dovoljno hrane za romantični ručak al fresco. Bon appetit, golupčići! (Samo ne zaboravite sve lijepo pokupiti i počistiti za sobom…)

Retro hladnjak za pića – Iskusnim piknikašima stvar je ponosa biti viđen sa dobrom piknik opremom, a jedan ovakav retro hladnjak za pića je toliko cool, da vrijedi poći na piknik samo da bi ga svi vidjeli! Ovaj konkretni žuti je moderne izrade, sa ugrađenim otvaračem za boce, ali ko zna šta sve možete pronaći ako zavirite na tavan ili u podrum vaših roditelja/djedova/nana/baka, možda otkrijete i neki autentični retro komad ili makar finu kariranu dekicu!

Piknik ručak: Šiš kebab sa svježim povrćem

Pravo jelo za piknik u dvoje, šiš kebab ćete spremiti lako i brzo, samo je potrebno 24 sata prije pripreme da marinirate meso.

Sastojci (za 8 komada): oko 800 g teletine bez kosti, narezane na kocke od 2,5 cm, ½ šolje maslinovog ulja, 1 kašika bijelog sirćeta, 1 kašičica kumina, ½ kašičice korijandera, ½ kašičice crvene paprike, 1 kašičica zgnječenog bijelog luka
Priprema: Marinadu pripremite dan ranije tako što ćete pomiješati maslinovo ulje, sirće, kumin, korijander i bijeli luk. Dobro promiješajte pa ulijte u vrećice za zamrzavanje te dodajte kockice teletine. Ostavite da prenoći u frižideru. Na pikniku, premažite (ili popršćite) štapiće za ražnjiće uljem, pa nabodite kocke mesa. Pecite na zagrijanom roštilju 5-7 minuta sa svake strane ili duže ako volite pečenije. Idealno bi bilo da ste unaprijed pripremili i rižu pa je poslužite sa šiš kebabom, uz svježe povrće i pita hljeb ili somun koji također možete malo zapeći na roštilju.

Prosječna cijena za 2 osobe: 10 KM

Sarina napomena: Da se kebab ne bi lijepio u toku pečenja, roštilj također popršćite uljem za kuhanje. Povrće vedrih boja poput paradajza i mladog luka ići će idealno uz ovo sočno, tamno meso.

drugi upravo čitaju