back to top

Hit mjeseca aprila iz Sarine kuhinje

thumb_45b5478b9e3e3564668effd71a23f24b

April obilježava zelena boja, pa zato predlažem recept sa špinatom, a pronašla sam i recept za pizzu bez tijesta koji je apsolutni hit – počastite se, nećete pogriješiti!

Pizza od mesa – jelo koje djeca vole – Ako bi se za jelo moglo reći da je zabavno, onda je to ovo! Izgleda kao pizza, ali baza mu je umjesto od tijesta napravljena od smjese za mesne okruglice, brzo se priprema, a rezultat je super ukusno jelo koje se svima sviđa, djeci ponajviše! Hit mjeseca!

Meatzza – pizza od mesa (bez tijesta)

Sastojci (za 4-6 osoba): 1 češanj bijelog luka, 500 g mljevenog mesa, 3 kašike ribanog parmezana, 3 kašike prezle, 3 kašike svježeg nasjeckanog peršuna, 2 blago razmućena jaja, malo putera, biber, so, 1 konzerva sjeckanih paradajz pelata (400 g), 1 kašika ulja sa bijelim lukom, 1 kašičica suhog origana, 125 g svježe mozzarelle narezane na kriške, nekoliko listića svježeg bosiljka

Priprema: Zagrijte pećnicu na 220°C. U većoj zdjeli rukama umijesite meso, parmezan, prezlu, peršun i jaja. Dodajte zgnječeni bijeli luk, malo soli i bibera. Nemojte previše mijesiti da smjesa ne postane tvrda. Okruglu posudu za pečenje (28 cm) premažite puterom, pa prebacite mesnu smjesu te lagano pritišćite prstima da ravnomjesrno pokrije dno, kao da je tijesto. Iz konzerve pelata iscijedite što više možete tekućinu, pa pomiješajte paradajz sa uljem sa bijelim lukom, origanom, soli i biberom, pa lagano premažite preko mesne smjese. Poredajte kriške mozzarelle po vrhu i stavite peći 20-25 minuta, tj. dok se meso ne skuha do kraja, a sir ne otopi. Izvadite iz rerne i pustite da stane 5 minuta. Zatim ukrasite sa listićima bosiljka te poslužite na sto u posudi u kojoj se peklo, a potom režite na trokutove kao pizzu i servirajte.

Mladi špinat – Zeleno, volim te! – moja je lična proljetna mantra, pa su tako sve mlade, zelene lisnate biljke dobrodošle u mojoj kuhinji. Ipak, od svih njih najdraži mi je mladi špinat jer se s njim može napraviti toliko različitih jela, a njegov blagi okus odlično paše i kao prilog u salatama.

Zapečeni špinat sa ricotta sirom i muškatnim oraščićem

Sastojci (za 2 osobe, kao prilog glavnom jelu): 1 češanj bijelog luka, malo putera, malo maslinovog ulja, 300 g mladog špinata, opranog i osušenog, malo bijelog vina ili vermuta (2 x 15 ml kašike), 3 kašike ribanog parmezana, 2 kašike ricotta sira, svježe mljeveni biber, so, 2 razmućena jaja, svježe naribani muškatni oraščić.

Priprema: Zagrijte pećnicu na 200°C. Manji lim za pečenje (može i ovalnog oblika) premažite puterom. U woku ili dubljoj tavi sa debelim dnom zagrijte maslinovo ulje sa češnjom bijelog luka dok luk ne pozlatni. Na niskoj vatri umiješajte špinat – može vam djelovati da neće sve stati u početku, ali kuhani špinat brzo smanji svoj volumen. Pojačajte vatru, dodajte vino ili vermut i nježno protresite dok špinat malo ne svene, što je jako brzo. Skinite sa vatre pa umiješajte parmezan i ricotta sir, začinite po želji i dodajte ribani muškat. Umutite jaja u smjesu sa špinatom pa sve prebacite u premazani lim za pečenje. Pecite u pećnici 10 minuta, potom izvadite i ostavite da odstoji barem 5 minuta, ali ne više 15 minuta prije posluživanja.

Sarin savjet: Fini mladi špinat pripremljen na ovaj način izvrsno će upotpuniti dobar steak ili pečenu piletinu, ali može se jesti i sam ovakav kakav jeste jer je super ukusan. Ovo je otprilike talijanska verzija našeg ćušpajza.

drugi upravo čitaju