SavjetiTabasco sos: čuveni ljuti sos sa otoka...

Tabasco sos: čuveni ljuti sos sa otoka Avery

tabasco-sos

Tabasco papričica sa američkog otoka Avery već više od stotinu godina osnovni je sastojak planetarno poznatog ljutog sosa – Tabasco. Svega nekoliko kapi sosa nekad pakovanog u prazne bočice parfema dovoljno je da i najobičnijem jelu da ljuti šmek i zagrije tokom hladnih zimskih mjeseci.

Pripremila: Dženana Hrlović

Tradicija porodice McIlhenny

Tabasco sos prvi put je napravio bankar, gurman i strastveni vrtlar Edmund McIlhenny davne 1868. godine od sorte ljutih papričica po imenu tabasco (podvrsta Capsicum frutescens). Tabasco je ime dobila po istoimenoj meksičkoj regiji, što nedvojbeno govori o tome kakav okus jelu ovaj začin daje. Da bi začinio monotonu kuhinju Luisiane McIlhenny je odabrao najcrvenije papričice iz svog vrta kojem se posvetio početkom građanskog rata u SAD-u. Te papričice je izgnječio sa domaćom solju koja se također proizvodila na Avery otoku. Ovaj ljuti pire pustio bi da sazrijeva nekih 30 dana u teglama i buradima, a potom mu dodavao sirće, te pustio da sazrijeva još najmanje mjesec dana. McIlhenny je očigledno imao itekako dobar smisao za biznis. Najprije je sos pakovao u prazne bočice parfema i dijelio prijateljima i članovima šire porodice, međutim potražnja je postala sve veća, tako da je krajem 60-ih godina 19. vijeka, počela komercijalna prodaja. Tada je bočica koštala jedan dolar, a zanimljivo je spomenuti da se cijena manje-više zadržala do danas, pa se bočica tabasco sosa, barem u američkim prodavnicama, može kupiti za nekih dolar i deset centi. Tabasco imperija nastala je na jednostavnim temeljima i zahvaljujući dosljednosti originalnoj recepturi zadržala se do dan-danas.

Gusto zanimljivost: Nekada su se sve papričice potrebne za proizvodnju tabasco sosa uzgajale na otoku Avery. Danas se ova polja koriste samo za uzgoj sjemenskih papričica, koje se distribuiraju širom svijeta za proizvodnju papričica za sos.

  Zašto i ljeti treba piti mineralnu vodu?

Originalna receptura

Tabasco sos se i danas proizvodi na Avery otoku, a otočani čine čak polovinu zaposlenih u proizvodnji. I danas, nekih 140 godina kasnije sos se izrađuje na gotovo isti način. Korisiti se isto sjeme papričica kao i tada, pravi se kaša i ostavlja da sazrijeva. Istina je da je proces sazrijevanja nešto duži, pa sada može trajati i do tri mjeseca u bačvama izrađenim od bijelog hrasta. U sos se dodaje destilirano sirće visoke kvalitete. Ipak, ma koliko recept bio jednostavan, njegova priprema u kućnim uslovima je prilično komplikovana, pa ne čudi planetarna popularnost originalnog proizvoda. Naime, sos se prodaje u preko 165 zemalja svijeta, te predstavlja sastavni dio vojničkih paketa za ručak. Osim klasičnog tabasco sosa, u malena pakovanja danas se smještaju i različite varijacije ovog sosa. Tu je zeleni sos od jalapeno papričice, sos od dimljene chipotle paprike sa dodatkom tabasco paprike, te habanero sos i sos od bijelog luka koji također sadrže tabasco papričicu. Među prepoznatljivijim tabasco sosevima su i slatko-ljuti sos kao i Buffalo sos.Na Scoville skali ljutine najjači je habanero sos, potom originalni tabasco sos, dok se slatko-ljuta verzija smatra najblažom.

Gusto zanimljivost: McIlhenny je jedan od 850 proizvođača iz cijelog svijeta koji je zahvaljujući posebnom kraljevskom imenovanju odobren na meniju britanske kraljevske porodice.

hot-sauce-3 Domaći tabasco sos

Sastojci: 200 g ljutih papričica po izboru, 300 ml domaćeg vinskog sirćeta, 50 ml jabučnog sirćeta, 50 ml bijelog vina, 1 mala kašika soli, 2 režnja bijelog luka

Priprema: Papričice isjeckajte na sitne komadiće i zajedno sa bijelim lukom stavite na vatru. Dodajte ostale sastojke, pa kad smjesa provri kuhajte oko 5 minuta. Ovako pripremljenu smjesu maknite sa vatre i pustite da se malo ohladi. Smjesu usitnite u blenderu, tako da dobijete finu kašu, pa je procijedite kroz gazu. Zatvorite i ostavite na hladno, tamno mjesto do pripreme.

  Termički obrađeni probiotici vrlo su učinkoviti

Prosječna cijena pripreme: 5 KM

Gusto extra savjet: Tabasco sos kuhajte na prozračnom mjestu jer su isparenja dosta jaka i peku za oči i grlo.

Ljuta krilca sa tabascom ljuta-pileca-krilca1

Sastojci: 1 kg pilećih krilaca, 3 kašike soja sosa, 1 kašika tabasco sosa, sok ½ limuna, 1 kašika meda,  1 kašika đumbira (može i u prahu), 2 zgnječena režnja bijelog luka, 2 kašike ulja

Priprema: Krilca očistite i stavite u zdjelu, pa dodajte ostale sastojke i sve dobro izmiješajte. Pustite da odstoje najmanje sat vremena. Marinirana krilca naredajte na štapiće za ražnjiće koje ste prethodno pokvasili, da ne gore. Pazite da ih ne nagurate previše kako bi se lijepo ispekli. Stavljajte štapiće na zagrijan roštilj ili roštilj tavu, te pecite sa obje strane dok ne dobiju lijepu boju. Po potrebi tokom pečenja premažite malo marinadom.

Prosječna cijena pripreme: 8 KM

classic-bloody-mary Bloody Mary koktel

Sastojci: 90 ml soka od paradajza, 40 ml vodke, 15 ml soka od limuna ili limete, nekoliko kapi tabasco sosa, nekoliko kapi worcestershire sosa, biber, kriška limete, stabljika celera

Priprema: U shaker stavite kockice leda do pola. Dodajte paradajz, vodku, limun, te oba sosa i biber. Sve dobro protresite, pa odmah poslužite uz krišku limete i stabljiku celera.

Prosječna cijena pripreme: 12 KM

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

druge upravo čitaju