ReceptiProljetne salate

Proljetne salate

shutterstock_104779880_opt

Osim što će zasigurno upotpuniti glavna jela, salate ovisno o svojim sastojcima jednako tako mogu i zamijeniti neke obroke. Ono što je najljepše u svemu tome, prilagođavaju se vašem ukusu, zdrave su i pripremaju se bez puno muke.

Pripremila: Dragana Nižić

Salata s grahom

Sastojci: 250 g konzerviranog smeđeg graha, 1 krastavac, 100 g konzerviranog kukuruza šećerca, 3 mlada luka, 2 crvene paprike, 1 kašika sjeckanog korijandera, 3 kašike maslinovog ulja, 1 kašika limunovog soka, so, biber, sjeckani peršun

Priprema: U većoj posudi pomiješajte lagano ispran i dobro ocijeđen grah, kukuruz, sjeckani krastavac, sjeckani mladi luk i sitno rezanu papriku. Dodajte korijander i limunov sok pa sve promiješajte. Posolite i pobiberite pa ostavite u hladnjak na 10 minuta. Salatu dobro promiješajte, pospite sjeckanim peršunom i poslužite.

Prosječna cijena: 5 KM

Salata od mahuna

Sastojci: 500 g mahuna, 50 ml maslinovog ulja, so, 1 kašika kopra, 2 mlada luka, 2 kašike limunovog soka

Priprema: Mahune očistite, narežite, operite i kuhajte u posoljenoj vodi 15-20 minuta. Ocijedite ih, isperite pod mlazom hladne vode i ohladite. Dodajte im sitno rezan mladi luk i sve promiješajte. Prelijte pripremljenim salatnim preljevom od ulja, narezanog kopra, limunovog soka i soli. Promiješajte, ohladite i poslužite.

Prosječna cijena: 3 KM

Salata s bobom

Sastojci: 300 g svježeg i očišćenog boba, 2 kašike soka od limete, 1 čajna kašika ribane korice limete, 80 ml maslinovog ulja, so, 2 kašike vinskog octa, začinsko bilje po izboru

Priprema: Bob skuhajte u slanoj vodi i ocijedite. U zdjelici pomiješajte sok i koricu limete,dodajte ulje, so i ocat pa prelijte preko ocijeđenog boba. Ukrasite začinskim biljem po izboru i poslužite dobro ohlađeno.

Prosječna cijena: 4 KM

Salata od slanutka

Sastojci: 300 g prethodno skuhanog i ocijeđenog slanutka, 100 g feta sira, 2-3 paradajza, 1 luk, 1 krastavac, natrgani listići peršuna, 1 kašika sjeckanog vlasca, 2 kašike jabučnog octa, 4 kašike bučina ulja, 4 kašike suncokretovog ulja, so

  Izdvojeno iz Gusto br. 79 mart 2015.

Priprema: Slanutak pomiješajte s paradajzima i krastavcem narezanim na komadiće, dodajte usitnjen luk i sir narezan na veće komade. Začinite octom, suncokretovim i bučinim uljem. Posolite i lagano promiješajte. Pred posluživanje pospite sjeckanim peršunom i vlascem. Salatu prije posluživanja dobro ohladite.

Prosječna cijena: 6 KM

Salata s tunom

Sastojci: 200 g tjestenine po izboru, 150 g mini paradajza, 150 g komada tune u biljnom ulju, 100 g crnih maslina bez koštice, 100 ml maslinovog ulja, so, sok od 1 limuna, sjeckani peršun za posipanje

Priprema: Tjesteninu skuhajte na uobičajen način, ocijedite i ohladite. Prebacite u veću zdjelu pa dodajte paradajze narezane na komade, ocijeđenu i ustinjenu tune i masline. Promiješajte. U drugoj zdjelici promiješajte maslinovo ulje, so i sok od limuna pa prelijte preko tjestenine. Lagano izmiješajte i poslužite ukrašeno sjeckanim peršunom ili svježim listićima začinskog bilja po izboru.

Prosječna cijena: 4 KM

Salata od piletine i avokada

Sastojci: 200 g pilećeg fileta, 200 g avokada, 2 paradajza, 400 g zelene reckave salate, nekoliko kriški ljubičastog luka, 50 ml maslinovog ulja, so, začin od povrća, 1 čajna kašika jabučnog octa

Priprema: Pileće filete stavite u kipuću posoljenu vodu i kuhajte oko 20 minuta na laganoj vatri. Zatim ih začinite i popecite na malo ulja sa svake strane da se zarumene. Avokado ogulite, očistite i narežite na kriške. Paradajze očistite i narežite na tanke ploške, a zelenu salatu operite i posušite. Na tanjire složite natrgane listove zelene salate, a po njima rasporedite naizmjenično kriške avokada i paradajza. Na vrh složite filete narezane na kriške. Dodajte kriške ljubičastog luka i sve prelijte mješavinom maslinovog ulja, soli i octa.

Prosječna cijena: 5 KM

Salata od krastavaca

Sastojci: 1 kg svježih krastavaca, 1 češanj bijelog luka, so, biber, 100 ml jogurta, 100 ml kiselog vrhnja, malo kima za posipanje

  Zdrava hrana bez termičke obrade

Priprema: Krastavce uzdužno prerežite, očistite od sjemenki i narežite na tanke kockice. Posolite ih, pobiberite i dodajte usitnjen bijeli luk. Izmiješajte vrhnje, jogurt i so pa prelijte preko krastavaca. Dobro promiješajte i ukrasite komadićima krastavca i kimom. Salatu poslužite odmah.

Prosječna cijena: 4 KM

Salata od špinata

Sastojci: 750 g špinata, 100 g feta sira, 1 kruška, 50 g oraha, 3 kašike maslinovog ulja, 3 kašike limunovog soka, so, 50 g rukole

Priprema: Špinat očistite od peteljki, operite te prelijte posoljenom kipućom vodom. Ocijedite ga i stavite u zdjelu. Sir izmrvite, kruške ogulite, narežite na kockice, orahe nasjeckajte i dodajte špinatu. Dodajte opranu i ocijeđenu rukolu. Začinite limunovim sokom i uljem, lagano promiješajte i poslužite.

Prosječna cijena: 6 KM

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

druge upravo čitaju