back to top

Kolumne

Kuhinja Alžira: 10 najukusnijih tradicionalnih jela

Alžir:  Kuhinja zemlje pustinje, plaža i Atlasa Kuhinja Alžira se posebno izdvaja. Alžir je zemlja zanimljivih arapskih gradova, šarenih i bogatih pijaca, jahanja na kamilama,...

Cijene oraha u BiH

Cijene oraha u BiH rastu iz dana u dan kako nam se bliže praznici. Decembar je praznični mjesec, peku se kolači na sve strane, te...

Ukrajina: kuhinja žitnice Evrope

Ukrajinska kuhinja ponosi se veoma dugom i originalnom tradicijom, a pored autohtone kuhinje, primjetni su i njemački, ruski, turski i poljski utjecaji. Upoznajte veoma...

Uskrsno mi jutro donijelo na dar…

Nije to bilo ni tako davno, a opet, kao da je prošao cijeli jedan vijek. Zato sam do pisanja ovog teksta svim silama pokušavala...

Sunce piči, mi roštiljamo…

Piše: Dragana Nižić Sve nekako do prošle godine mislila sam kako iza sebe imam bogato prvomajsko iskustvo, kako sam na polju gurmansko-hedonističkih znanosti ispunila...

Koji je najbolji mileram na policama

  Mileram je jedna od najčešćih mliječnih prerađevina u našim frižiderima, ali koji je zaista najbolji te da li odabrati industrijski ili domaći mileram, pitali...

Hit mjeseca maja iz Sarine kuhinje

Dražesne majske pupoljke najljepše je doživjeti u prirodi na pikniku, pa dekicu u ruke, hladnjak i roštiljčić u gepek i pravac u - proljeće...

Stolicu iznesem na verandu…

U junu počinje raspust pa već ujutro ulica odzvanja razigranim dječijim glasovima. Do večeri se čuje i pokoja galama, svađa oko igrački, a u...

Ja imam šator od zvezdanog neba, finog tkanja…

Neka od najljepših putovanja dogode se neplanirano, bez puno buke - ujutro se ustane, popije se kava, pozdraviš svoje najbliže, uzmeš neke sitnice i...

Novembar, vrijeme je za…

Završetak jesenjih radova, berba kupusa, zaštita od zečeva, pripreme za travnjak Novembar brzo otkucava kraj jesenjih radova, pa treba još jednom snažno prionuti da...

Dolazim za pet minuta

Trebala sam nešto uraditi, pa nisam. Dio sam zaboravila, dio nisam stigla, a ono što je preostalo bilo je malo. Kao da ništa...

Koliko često Sarajlije posjećuju restorane?

Koliko puta mjesečno se prosječan građanin počasti večerom u nekom restoranu i koliko je spreman da izdvoji za taj užitak, pitali smo neke od...

Hit mjeseca aprila iz Sarine kuhinje

April obilježava zelena boja, pa zato predlažem recept sa špinatom, a pronašla sam i recept za pizzu bez tijesta koji je apsolutni hit -...

Hit mjeseca decembra iz Sarine kuhinje

Za ovaj meni omiljeni broj u godini, decembarsko-praznični, preporučujem nekoliko sitnica kao tačku na „i” za sve fine stvari, uz jedan srčan i okrepljujući...

Po sladoled od vanilije i halvu – u Egipat

Čuvena sarajevska slastičarna Egipat poznata je po svom sladoledu od vanilije, ali i odličnoj halvi.  Slastičarna u Sarajevu postoji 65 godina, a prije toga...

Kako odabrati gotovu jufku

Više proizvođača znači i veću mogućnost izbora. Međutim, kako znati koji je onaj pravi? Kako bi naši čitaoci najlakše odabrali najbolju gotovu jufku za...

Privatni slastičari koji prave specijalne torte

Torte po narudžbi, različitih i originalnih oblika, sve su veći hit među našim sugrađanima. U uobičajenim slastičarnama ovakve torte koštaju prilične svote novca. Međutim,...

Hit mjeseca januara iz Sarine kuhinje

Hladne zimske dane treba malo zasladiti, pa u tu svrhu donosim nekoliko prijedloga za potrebne rekvizite za slatkiše, plus prigodni recept za fini zimski...

Možda novi januar donosi spas…

Zadnjih nekoliko godina imam isti običaj: spremam finu večeru, otvaram bocu vina, oblačim nešto udobno, ali uvijek sa crvenim detaljem, ugnijezdimo se doma...

Koju čokoladu za kuhanje odabrati

Čokolade za jelo i kuhanje često znaju dovesti ljude u situaciju da ne znaju koju da kupe. Cijene i sastojci su im gotovo isti,...

DRUGE UPRAVO ČITAJU