Acai bobice

shutterstock_104384573_opt

Ukoliko niste jedna od onih sretnica koje ne moraju razmišljati o višku kilograma, onda vas već dolaskom malo toplijih dana brine kako ćete izgledati u laganijoj garderobi. Pripremili smo priču o čudesnim acai bobicama koje će vašu vagu držati pod kontolom, a energiju na vrhuncu. Osim toga, ako idete na fitnes ili se bavite body buildingom ove bobice su vaš saveznik.

Pripremila: Ivana Ljubičić

Acai bobice (izgovara se „asai”) su modroljubičasti maleni plodovi koji rastu na visokim palmama te su veoma cijenjeni u Južnoj Americi. Riječ je o bobičastom voću izrazitog kvaliteta, koje još nazivaju i čudesno voće iz Amazona. Doskoro  je bilo u upotrebi samo u krugu amazonskih plemena i to najčešće u svojstvu liječenja. Međutim, kako se dobar glas daleko čuje, tako se i o acai bobicama ‘90-ih godina počelo govoriti i u zemljama Zapadnog svijeta. Bogat su izvor kalija, bakra, magnezija, vitamina C, A, D i E, vlakana, omega 3-masnih kiselina, fitosterola, nezasićenih masti i još mnogih drugih hranjivih tvari.

Acai bobice su inače egzotičniji rođaci brusnice, borovnice i aronije.

Gusto zanimljivost: Acai bobica ime je dobila kao portugalska izvedenica riječi “wasa”, što na tupi-guarani, jeziku južnoameričkih Indijanaca, znači voće koje plače.

Acai bobice i vitalnost

Istraživanja su pokazala da acai bobice sadrže tvari koje pomažu pri mršavljenju. Ne samo da pospješuju metabolizam, već i smanjuju osjećaj gladi, pomažu kod rasta mišića te nam pružaju dodatnu energiju i vitalnost. Tako je oblikovanje tijela i topljenje masti znatno efektivnije. Također, sadrže veliku količinu vlakana koji su ključni za zdravu prehranu i probavu. Namirnice koje sadrže veliku količinu vlakana, kao što su ove bobice, pružaju nam osjećaj sitosti i potiskuju glad. Kako sadrže zaista ogromnu količinu antioksidansa (dva puta veću u odnosu na borovnice i deset puta u odnosu na grožđe), acai bobice štite ćelije od oksidativnog oštećenja i na taj način usporavaju proces starenja organizma. Međutim, ako ste odlučili probati ovo voće potrebno je napomenuti i to da se ono dosta brzo kvari. Stoga je acai bobice teško naći u svježem obliku. U zapadnim zemljama su veoma popularne u vidu sokova, tableta i ekstrakta pa ih u tom obliku ima u svim dobro snabdjevenim prodavnicama zdrave hrane.

Gusto savjet: Ove bobice sadrže visok nivo vitamina B kao i aminokiselina. Visok sadržaj ovih supstanci pomaže da mišići budu zdravi kao i da se pravilno razvijaju. Zato se preporučuju onima koji su zainteresovani za mišićnu regeneraciju kod slučajeva hipertrofije. Posebno se preporučuju osobama koje se bave body buildingom.

Acai bobice i u Hollywoodu

Acai bobice svoju su prvu medijsku pažnju dobile kada da ih je poznati medicinski stručnjak dr. Nicholas Periccona proglasio superhranom broj 1 u svijetu! Odmah su njihov fan postale i hollywoodske zvijezde kojima je izgled itekako važan. Brad Pitt, Kate Hudson, Megan Fox i mnoge druge poznate zvijezde kažu da je efekt acai bobica odličan.

Brad Pitt, sigurno jedan od najljepših muškaraca svijeta, bio je primoran skinuti 20 kg zbog uloge trenera u filmu ”Spaliti nakon čitanja”,  pa mu je savjetovana acai dijeta. Brad Pitt ne samo da je izgubio 20 kg, nego je i povećao energiju. Također, čuvena Oprah Winfrey izjavila je da je uz pomoć ovih bobica skinula 30 kilograma.

Gusto napomena: Trebalo bi da znate da se u svježem obliku acai bobice ne mogu transportovati na velike udaljenosti, budući da je ovo izuzetno kvarljivo voće. Istu tu kvarljivost, tj. prije svega užeglost uzrokuje sastav ovih bobica, a to su mononezasićene masti, tačnije oleinska kiselina (poznata kao i omega-9).

Info o kupovini: Proizvodi na bazi acai bobica mogu se kupiti u bolje snabdjevenim apotekama u BiH ili naručiti putem interneta.  Kod nas na tržištu se najčešće nalaze u kapsulama, sušene u prahu ili u obliku posebnih napitaka. Acai u obliku kapsula pronašli smo u našim apotekama po cijeni od 17 KM.

Čuveni dr. Oz, za kojim je poludjela Amerika, također savjetuje acai bobice jer ubrzavaju metabolizam i smanjuju osjećaj gladi. Dr. Oz savjetuje napitak za podizanje raspoloženja.

Napitak protiv stresa

Sastojci: 1 čaša bademovog mlijeka, 1 čaša svježih ili smrznutih borovnica, 2 kašike acai praha (ili samljevenih acai bobica)

Priprema: Pomiješajte sve sastojke u blenderu i smiksajte. Popijte odmah u malim gutljajima, jednom na dan.

Napomena: Acai prah također možete dodati u zeleni frape, sok  ili voćnu salatu. Bobice se koriste kao dodatak desertima i voćnim salatama ili napravite od njih zdrave energetske pločice, uz dodatak drugog suhog voća, proteinskog praha konoplje, integralnih žitarica i meda. Sok konzumirajte samostalno ili ga razrijedite s drugim voćnim sokom po želji.

Podijeli:
  • Facebook
  • Digg
  • Google
  • E-mail this story to a friend!
  • Technorati

Ostavi komentar

Morate biti prijavljeni da ostavite komentar.

Gusto TV

Newsletter

Upišite se u naš Newsletter i budite uvijek obaviješteni o novim aktuelnostima na vrijeme!

Oglasi

Oglasi

  • Oglasavajte se