Jela iz Vojvodine

a_typical_landscape_in_opt

Al’ se nekad dobro jelo baš - kaže Balašević, a i još uvijek se dobro jede u Vojvodini. Gastronomska ponuda Vojvodine ne ostavlja baš mnogo prostora za dijetalnu ishranu. Ona je jednostavno slasna, ukusna i neodoljiva, pa je i turizam u ovoj regiji uglavnom gastronomski. Posjetioce će naprosto oduševiti jela poput rinflajša, cušpajza, perkelta, gomboca, gužvanaca, drpanaca i šufnudli, ali i drugih nama nešto poznatijih među kojima i đuveči, valjušci, gulaši i paprikaši, štrudle i krofne. U ovom broju Gusta donosimo vam recepte za najbolja jela vojvođanske regije.

Pripremila: Dženana Hrlović

Kako je nastala vojvođanska kuhinja

Mnogo je faktora koji su uticali na razvoj vojvođanske kuhinje: geografski položaj, prirodni uslovi, ali i socijalna kretanja. Na primjer, dolazak Njemaca ostavio je značajan trag na način pripreme jela koji se udomaćio u ovoj regiji. Tako se i danas zadržao naziv rinflajš za jela od kuhanog goveđeg mesa, cušpajz za variva, foršpajz za predjela, ali i poslastice poput krofni, štrudli i knedli. Osim Njemaca gastronomija Vojvodine razvijala se i pod uticajem Mađara u obliku gulaša, paprikaša i perkelta, ali i pod uticajem rumunske, slovačke, pa i ruske kuhinje.

Najljepše priče za svako nepce

Vojvođanska tijesta uglavnom su nastala pod uticajem njemačke i slovačke kuhinje, a među najpoznatijima su trganci, flekice sa kupusom (krautfleke) ili mljevenom šunkom. Domaćice spremaju i različite vrste rezanaca među kojima su najpoznatiji grenadimarš rezanci sa krompirom ili rezanci sa sirom, kao i gomboci, tašci i šufnudle. Tu su i razne vrste valjušaka, krpice te knedle. Vojvođanska regija nekada je bila poznata i po lovačkim specijalitetima rezervisanim za vlastelu nakon organizovanog lova. Među poznatijim lovačkim specijalitetima su srneći paprikaš u crvenom vinu, gulaš od vepra u bijelom vinu, dimljene kobasice od divljači, patke u sosu od pavlake, prepelice na kiselom kupusu, kao i lovačke šnicle na vojvođanski način.

Jela koja osvajaju

Brojna su jela koja su vijekovima oblikovala gastronomsku ponudu ove regije. Među njima su različite vrste gulaša poput perkelta u kojem se meso više uprži nego što se kuha, potom paprikaša koji se priprema sa brašnom i pavlakom, te tokanjskog gulaša čija aroma otkriva uticaje mađarske i rumunske kuhinje. Neizostavan je i sekelji gulaš koji je prema predanjima nastao sasvim slučajno od ostataka jela pripremljenih u restoranu Muzički sat krajem 19. vijeka, za stalnog gosta po imenu Imre Sekelji. Jelo je ovog gradskog bilježnika, ali i njegove autore, toliko oduševilo da je ubrzo pronašlo svoje mjesto na jelovniku, ali i u gastronomskoj historiji. Naravno, Vojvodina je poznata i po svojim paprikašima među kojima su najpoznatiji bećar i ćoravi paprikaš. Ovaj drugi se priprema bez mesa i često služi uz sos od jabuka. Među vojvođanskim delicijama neizostavna je i slatkovodna riba u različitim kombinacijama poput paprikaša od šarana ili soma, šarana na apatinski način, soma sa kiselim kupusom, kečige na sremski način, štuke u mundiru, vojvođanskog pečenog karaša, smuđa sa maslacem i krompirom, đuvečom od soma, pijanog šarana i brojnih drugih jela.

Flekice sa kupusom

Sastojci: 1 glavica svježeg kupusa, 1 glavica crvenog luka, 300 g flekica (tjestenine), 2 kašičice mješavine začina, 3 kašičice soli, 2 kašike ulja, 1 kašičica šećera, 1 grančica peršuna

Priprema: Glavicu kupusa očistite od površinskih listova i sitno isjeckajte, stavite u posudu, posolite te ostavite da stoji. Luk ogulite i sitno isjeckajte, stavite na zagrijano ulje, dodajte šećer i pržite na laganoj vatri uz stalno miješanje. Kada luk dobije zlatnu boju dodajte nasjeckani kupus, mješavinu začina i peršun koji ste sitno nasjeckali. Pržite uz povremeno miješanje da namirnice ne prionu, te dodajte pola čaše vode i ostavite da se dinsta. U dubokoj posudi prokuhajte vodu koju ste prethodno posolili i dodali malo ulja. Kada voda prokuha dodajte tjesteninu i kuhajte oko 10 minuta. Kada je kupus gotov dodajte pripremljenu tjesteninu i sve skupa propržite još nekoliko minuta prije služenja.

Prosječna cijena jela: 5 KM

NUTRICIONISTA:

„Nema više, dobri svete, one lepe šeset pete kad smo bili na svečari kod kumova naših starih. Klizio je voz ko sanke, al smo stigli do Palanke, severac je duvo ladan, pa ko ne bi bio gladan?”

Jetrena pašteta

Sastojci: 300 g jetre (teleće ili pileće po ukusu), 100 g gljiva, 1 mala vezica peršuna, 1 vezica celera, 200 ml vina, 200 ml vode, 1 kašika senfa, ½ limuna, 1 kiseli krastavac, so, biber

Priprema: Jetru očistite i usitnite na manje komade. Peršun i celer operite i sitno isjeckajte, a gljive očistite i usitnite. Jetru propržite nekoliko minuta na vrelom ulju, a zatim dodajte peršun, celer i gljive. Sve skupa propržite nekoliko minuta i dodajte vino i vodu, te ostavite da se kuha. Kada je jetra gotova malo je ohladite, te izblendajte u jednoličnu masu. U gotovu paštetu dodajte senf, sok od limuna, sitno isjeckani krastavac i izmiješajte. Ovako pripremljenu paštetu stavite u posudu sa poklopcem i držite u frižideru do serviranja.

Prosječna cijena jela: 5 KM

NUTRICIONISTA:

„I čim smo stigli reče kum svojoj ženi: Sido, postavljaj, Bog te vido!”

Grenadirmarš

Sastojci: 300 g svježe prosušenih ili 150 g suhih krpica (tjestenine), 1 kg krompira, 2 glavice crvenog luka, 100 g dimljene šunke ili slanine, 1 kašika crvene mljevene paprike, ulje, so, biber

Priprema: Krompire operite i čitave skuhajte u vodi. U drugoj posudi prokuhajte vodu koju ste posolili i stavili malo ulja, te stavite krpice da se kuhaju. Gotov krompir ostavite da se hladi na sobnoj temperaturi. Krpice kuhajte na laganoj vatri oko 5 minuta i povremeno ih promiješajte. Luk sitno isjeckajte i propržite na malo ulja uz stalno miješanje. Zatim, dodajte sitno isijeckanu šunku. Kratko propržite, pa sklonite s vatre i umiješajte mljevenu crvenu papriku. U tavu zatim dodajte krompir koji ste ogulili i isjeckali na sitne kockice, posolite i pobiberite po želji, pa sve pažljivo izmiješajte. Potom dodajte i krpice, pa sve izmiješajte još jednom i servirajte.

Prosječna cijena jela: 5 KM

Gusto zanimljivost: Grenadirmarš ili grenadir marš je nekad bilo jedno od osnovnih jela u vojsci pa otud i ime, kuhalo se u kazanima i bilo vrlo zasitno, pa je vojska mogla izdržati duge marševe.

NUTRICIONISTA:

Sremski đuveč s rebarcima

Sastojci: 400 g svinjskih rebara, 1 glavica crnog luka, 4 paradajza, 2 paprike, 100 ml jogurta, 100 ml pavlake, biber, so, ulje

Priprema: Svinjska rebra isijecite na komade, posolite i pobiberite, te pržite na zagrijanom ulju uz povremeno okretanje da se ravnomjerno isprže. Luk, paprike i paradajz operite i krupno isjeckajte. U nauljenu vatrostalnu posudu stavite polovinu krupno isjeckanog crvenog luka i jednu isjeckanu papriku. Preko poredajte rebra, a na njih dodajte isjeckan paradajz, preko njega ostatak luka i paprike. Sve prelijte masnoćom na kojoj ste pržili rebarca. Posolite i pobiberite, te prekrijte aluminijskom folijom. Pecite u zagrijanoj pećnici na 200ºC oko 90 minuta. U manju posudu stavite pavlaku i jogurt, blago posolite i izmiješajte. Pred kraj pečenja skinite aluminijsku foliju i prelijte mješavinom pavlake i jogurta, te vratite u pećnicu da se zapeče. Gotovo jelo ukrasite grančicom peršuna i služite.

Prosječna cijena jela: 10 KM

NUTRICIONISTA:

„Spremila nam kuma naša za užinu paprikaša, malko ladne kremenadle i par sarmi svakom. Mesto leba - mesa bela, princes-krofne (vangla cela), suvi šljiva i koljiva, i rezance s makom…”

Domaći valjušci

Sastojci: 800 g krompira, 500 ml vode, 900 g oštrog brašna, 1 kašika soli za vodu u kojoj se kuhaju, 2 kašičice slatke crvene mljevene paprike, 2 kašike masti, 2 glavice crvenog luka, so

Priprema: Ogulite i operite krompir, isijecite ga na sitnije kocke te stavite da se kuha u posoljenoj vodi. U drugu posudu naspite vode, dodajte kašiku soli i stavite da prokuha. Dok voda ne prokuha pripremite tijesto tako što ćete pomiješati brašno sa pola litre vode i mijesiti dok ne dobijete lijepo izrađeno tijesto. Tijesto isijecite na trake da biste lakše pravili valjuške, te ih kidajte na manje komade i prstima tanjite. Kuhajte ih oko 10 minuta, te sklonite sa vatre. Dvije kašike masti sipajte u posudu i zagrijte, dodajte luk koji ste prethodno sitno isjeckali. Luk dinstajte dok ne dobije staklastu boju. Zatim malo posolite, dodajte vrlo malo vode da bi luk postao još mekši. Kratko miješajte i dodajte slatku crvenu mljevenu papriku. U luk dodajte krompir koji ste skuhali i grubo izgnječili da ne bude baš kao pire. Sve izmiješajte i rešetkastom kašikom vadite valjuške. Valjuške dodajte u posudu sa krompirom, promiješajte i pržite još nekoliko minuta.

Prosječna cijena jela: 10 KM

NUTRICIONISTA:

„Ao, kad se samo setim… Al se nekad dobro jelo, baš!”

Perkelt

Sastojci: 600 g goveđeg mesa, 2 kašike masti, 2 glavice crvenog luka, 1 kašika slatke paprike, 1 kašičica ljute paprike, 1 paradajz, 1 ljuta papričica, so, biber

Priprema: Meso isijecite na komade i posolite. Luk očistite i što sitnije isjeckajte, možete ga usitniti i u blenderu. U posudu stavite mast da se zagrijava, a potom dodajte luk i pržite ga dok ne postane staklast. Zatim, sklonite sa vatre i dodajte slatku i ljutu papriku uz miješanje, te meso. Posudu sa mesom vratite na vatru i pržite uz stalno mješanje na jačoj vatri nekoliko minuta. Potom smanjite vatru i dodajte paradajz koji ste prethodno oprali i izrezali na kockice. Za razliku od pripreme gulaša u perkelt ne bi trebalo sipati vodu, jer meso treba da se dinsta na laganoj vatri u vlastitom soku. Ipak, u slučaju da vidite da će meso da prione za posudu možete dodati malo vode.

Prosječna cijena jela: 8 KM

Gusto napomena: Perkelt je jedno od najpoznatijih mađarskih jela, jedna profinjenija verzija gulaša u kojoj se dok se meso pirja dodaje tek malo vode. Može se koristiti različito meso, a osobito je važna paprika koja se ovdje dodaje svježa i sušena. Poslužuje se uz kuhani krompir ili široke rezance.

NUTRICIONISTA:

„Do večere vreme kratko, uz kitnikez i uz slatko. Da odbiješ? To ne vredi, da se kuma ne uvredi! Naš kum Pera (dipl. agronom), reč o ovom, reč o onom… Sve uz vino ‘Portugizer’, di gutljaji sami klize…”

Šufnudle

Sastojci: 300 g krompira, 1 jaje,1 kašika margarina, brašno, 2 kašike prezle, 2 kašike ulja, 1 kašičica soli

Priprema: Krompir očistite, operite i isjeckajte na kocke i stavite u vodu da se kuha. Kuhani krompir ispasirajte i ostavite da se malo ohladi. Ohlađenom krompiru dodajte jaje, kašiku margarina, posolite, pa zatim dodajte malo pomalo brašna da bi dobili tijesto koje se ne lijepi za prste. Od tijesta pravite male valjke približno jednake veličine. Pripremljene šufnudle stavljajte u posudu sa ključalom vodom, pa ih kuhajte dok ne isplivaju na površinu. U tavu stavite ulje, dodajte prezlu i blago propržite uz miješanje. Potom dodajte šufnudle i uz miješanje pržite još nekoliko minuta. Šufnudle služiti tople uz šećer.

Prosječna cijena jela: 3 KM

Gusto napomena: Šufnudle su neka vrsta slatkih kroketa. Pripremaju se prema recepturi sličnoj onoj za knedle, ali bez dodatka šećera i šljiva u tijestu. Šećer se dodaje na kraju.

„Taman smo bili gladni kad se začu: Sido, večeru, Bog te vido!”

NUTRICIONISTA:

Tašci sa miješanom marmeladom

Sastojci: 250 g brašna, malo tople vode, 5 kašika marmelade, 2 kašike prezle, ulje, šećer

Priprema: Umijesite tijesto od brašna i vode tako bude dovoljno gusto da ga možete oblikovati, pa ostavite da odstoji oko 10 minuta. Od pripremljenog tijesta razvijte jednu koru, te je isijecite na približno jednake kvadratiće. Na sredinu svakog kvadratića stavite malo marmelade i preklopite tako da dobijete male pravougaonike odnosno taške. Pažljivo utapkajte po rubovima da marmelada ne bi iscurila. U duboku posudu stavite vodu i malo posolite, te kada voda prokuha dodajite taške i kuhajte oko 10 do 15 minuta. Povremeno ih promiješajte kako bi se ravnomjerno skuhali. Gotove taške ocijedite. U tavu stavite ulje da se ugrije, dodajte prezlu, a zatim i taške, te blago promiješajte. Maknite sa vatre, pospite šećerom i služite tople.

Prosječna cijena jela: 5 KM

Gusto napomena: Tašci su prema načinu pripreme najbliži raviolima, odnosno klepama, ali u slatkom obliku. Najčešće se pune džemom od malina ili svježim, očišćenim višnjama.

NUTRICIONISTA:

„Odjedared, astal šaren: sos-paradajz, krompir baren, fine šnicle (ko promincle!), karabatak svakom. Na podvarku ćurka - zna se, di je ćurka - tu je prase. Ondak torte, razne sorte, i rezanci s makom…”

Gomboce

Sastojci: 500 g krompira, 300 ml mlijeka, 1 jaje, ½ kesice praška za pecivo,1 kašičica soli, 1 kašičica šećera, 500 g brašna, 20 šljiva, 300 g prezle, 300 g šećera, 10 ml ulja

Priprema: Operite i ogulite krompir, te skuhajte u blago posoljenoj vodi, a potom ga izgnječite kao za pire. Ohlađenom pireu dodajte brašno, jaje, prašak za pecivo i šećer. Polako miješajte dok se sastojci ne sjedine. Šljive operite, blago otvorite i izvadite košpice. Šljive obložite tijestom tako da napravite loptice. U dubokoj posudi stavite vodu i zagrijte do ključanja, zatim loptice stavljate u ključalu vodu. Loptice su gotove kada počnu da plivaju po površini vode. Gotove loptice izvadite iz vode i ostavite da se malo ocijede. U tavi zagrijte malo ulja te dodajte prezlu i šećer te malo propržite. U ovu smjesu uvaljajte gomboce i redajte ih u posudu za serviranje.

Prosječna cijena jela: 8 KM

Gusto napomena: Gomboce predstavljaju vojvođansku verziju klasičnih knedli sa šljivama.

NUTRICIONISTA:

„Ao, kad se samo setim… Al se nekad dobro jelo, baš!”

Bakin kolač

Sastojci: 4 jaja, 200 g šećera, 150 ml mlijeka,100 ml ulja, 400 g brašna, 1 prašak za pecivo

Priprema: Umutite jaja, a zatim dodajte šećer i još malo umutite mikserom. Zatim dodajte brašno i prašak za pecivo. Potom dodajte mlijeko i ulje te sve skupa miješajte dok ne dobijete ujednačeno tijesto. Kalup za pečenje vafla zagrijte, a zatim dodajte dio tijesta kašikom, te poklopite. Pecite kolače oko minut i po, pa kalup otvorite kada su kolači spremni. Postupak ponovite sa ostatkom tijesta.

Gusto extra savjet: Bakin kolač možete posuti šećerom u prahu ili služiti sa medom ili sezonskim voćem.

Prosječna cijena jela: 5 KM

NUTRICIONISTA:

„Vejao je sneg po šoru, sedeli smo do pred zoru. Baba reče: deder kaput! Radni dan je, ajmo na put!”

Gužvanci

Sastojci: 200 g brašna, 300 g ovčijeg sira, 150 ml vode, 100 ml mineralne vode, 100 ml mlijeka, 1 kašičica soli, ½ kašičice šećera, ulje

Priprema: U duboku posudu stavite brašno so i šećer, dodajte mineralnu i običnu vodu, mlijeko i ulje. Sve dobro umutite mikserom da se masa ujednači, vodeći računa da ne bude grudvica. Da biste spriječili nastanak grudvica najbolje je da postepeno dodajete vodu i mlijeko uz miješanje. Od ovako pripremljene mase pravite palačinke. Palačinke pravite na ulju kako bi bile masne i sjajne. Gotove palačinke rukama usitnite rukama na komade. Komade palačinaka pomiješajte sa slanim ovčijim sirom, stavite u vatrostalnu posudu koju ste premazali uljem i pecite u pećnici na 250º C oko 20 minuta.

Prosječna cijena jela: 5 KM

Gusto napomena: Gužvanci su zapravo klasični palačinci posluženi na nešto manje klasičan način. Tradicionalno se pripremaju slani, sa sirom, a neke modernije verzije najčešće za dodatak imaju šećer i cimet.

NUTRICIONISTA:

„Al kum-Pera oma skoči: Šta to vide moje oči? Sido, ne daj nikom kaput! Prvo fruštuk, ondak na put!”

Drpanci

Sastojci: 500 g brašna, 1 jaje, 10 g kvasca, 2 kašičice soli, 300 ml vode, 250 g margarina, 200 g sitnog domaćeg ovčijeg sira, ulje

Priprema: U dubokoj posudi malo umutite jaje, a zatim dodajte brašno. U brašno umiješajte kvasac, te dodajte so. U manjoj vatrostalnoj posudi otopite 50 g margarina i dodajte brašno, te mijesite tijesto rukama uz postepeno dodavanje mlake vode. Tijesto mijesite dok ne postane glatko, a zatim ostavite da odstoji i nadođe. Ovako pripremljeno tijesto podijelite na dva jednaka dijela i premijesite. Radnu površinu pobrašnite i oklagijom razvaljajte oba dijela. Na jedan dio razvučenog tijesta stavite margarin koji ste usitnili na kockice, te preklopite drugim dijelom tijesta i spojite ivice. Ovako pripremljeno tijesto ostavite malo da odstoji, a zatim ga razvaljajte oklagijom da bude što je moguće tanje. U duboku posudu stavite sir, posolite i dobro izmiješajte u što sitnije komadiće. Razvijeno tijesto nožem podijelite na približno jednake kvadratiće. Na svaki kvadratić stavite malo sira, preklopite u trokutiće i spojite ivice. Pripremljene drpance redajte u pleh premazan uljem i pecite u pećnici zagrijanoj na 200º C oko 30 minuta.

Prosječna cijena jela: 7 KM

Gusto napomena: Sudeći prema imenu drpanci bi trebali biti neko potpuno “razbarušeno jelo”, ali upravo suprotno, oni izgledaju poput urednih paštetica sa sirom. S obzirom da nemaju mnogo slojeva, tijesto se ne rasipa na sve strane, a okus je gotovo isti.

NUTRICIONISTA:

„Ne drema vredna kuma, ne sluša prve petle, brža je od raketle!”

Kokošija supa sa domaćim rezancima

Sastojci: 1 pile, 1 glavica crvenog luka, 1,5 l vode, 1 grančica kopra, 2 grančice peršuna, 2 mrkve, so, biber u zrnu

Priprema: Pile očistite i operite, te stavite u posudu sa vodom. Ddodajte so i biber i stavite da se kuha. Očistite i isjeckajte mrkve, ogulite glavicu luka, te sitno isjeckajte peršun i kopar. Sastojke dodajte u supu te kuhajte oko 3 sata na laganoj vatri tako da ne ključa.  Kada je meso sasvim kuhano  supa je gotova, ostavite da se malo ohladi, te izvadite meso. Supi dodajte rezance sa jajima i skuhajte.

Prosječna cijena jela: 10 KM

NUTRICIONISTA:

„Nosi vruća leba kriške, fafarone, čvarke friške, začas sprema šunke, rena, i pitije, svakom.”

Pogačice sa čvarcima

Sastojci: 900 g brašna, 1 kesica kvasca, 500 ml mlake vode, 200 ml kisele pavlake, 10 ml ulja, 2 kašičice soli, 1 kašičica šećera, 300 g masti, 300 g mljevenih čvaraka, 1 žumance
Priprema: Vodu ugrijte da bude mlaka, a zatim joj dodajte so i šećer. Zatim umiješajte kvasac i ostavite nekoliko minuta na toplom, kako bi kvasac nadošao. U posudu stavite brašno, dodajte mast, kiselu pavlaku i vodu sa kvascem, te umijesite tijesto. Pripremljeno tijesto prekriveno krpom ostavite da odstoji na toplom mjestu, kako bi naraslo. Potom ga razvijte oklagijom, a zatim premažite vrelom vodom. Takvo tijesto presavijte i ponovite postupak još jednom. Ostavite ponovo da odstoji, a u međuvremenu sameljite čvarke. Odstajalo tijesto ponovo oklagijom razvijte i preko njega premažite čvarke. Presavijte tijesto na pola i ponovo premažite čvarcima. Ponovo presavijte i ostavite da odstoji. Kada se tijesto malo odmorilo, ponovo razvijte oklagijom i vadite okruglom modlom pogačice. Pogačice redajte u pleh koji ste premazali uljem. Svaku pogačicu premažite žumancem i pecite u pećnici koju ste zagrijali na 250ºC oko 20 minuta dok ne porumene.

Prosječna cijena jela: 10 KM

Gusto extra savjet: Za lisnatost i mekoću pogačica presudna je mast koju će prilikom pečenja ispustiti čvarci.

NUTRICIONISTA:

„Pitamo ih: Ljudi, dokle? Kažu: Čekaj! Još šnenokle, pa šnufnudle i griz-štrudle, i rezance s makom…”

Rinflajš

Sastojci: 800 g junećeg mesa, 1 sržna kost, 2 korijena celera, 3 mrkve, 2 režnja bijelog luka, 1 glavica crvenog luka, 3 lista kupusa, 1 grančica peršuna, 3 l vode, mješavina začina, so, biber

Priprema: U posudu sa hladnom vodom stavite meso i kost, te dodajte crveni i bijeli luk koji ste prethodno očistili. Kada voda provri skinite pjenu. Celer, mrkvu i listove kupusa usitnite. Sve začinite solju, biberom i mješavinom začina po želji, te kuhajte na laganoj vatri. Kad meso omekša, izvadite ga iz vode. Gotovo meso poslužiti po ukusu sa krompirom ili rižom, te sosom od paradajza ili kopra.

Gusto extra savjet: U tečnost u kojoj se spremalo meso možete ukuhati domaće rezance, pa poslužiti supu kao predjelo.

Prosječna cijena jela: 10 KM

Gusto napomena: Rinflajš je zapravo lešo kuhano goveđe meso. Ponekad se zajedno sa mesom skuha i krompir ili neko drugo povrće, pa se nerijetko iza imena rinflajš skrivaju kompletni obroci.

NUTRICIONISTA:

„Ao, kad se samo setim… Al se nekad dobro jelo, baš!”

Sos od kopra

Sastojci: 3 kašike brašna, 2 vezice kopra, 1 kašika sirćeta, so, šećer, 1 kašika masti, 3 kašike pavlake, voda, so

Priprema: U vatrostalnoj posudi rastopite punu veliku kašiku masti, dodajte brašno i pržite dok ne porumeni. Zatim posolite i ubacite svježe isjeckan kopar. Stalno miješajte da ne bi zagorilo, te postepeno dodajte vodu dok ne dobijete željenu gustinu sosa, te potom još kratko kuhajte. Dodajte sirće i kašičicu šećera, te sklonite sos sa vatre. Umiješajte pavlaku i služite kao prilog.

Prosječna cijena jela: 3 KM

NUTRICIONISTA:
Vojvođanski paradajz sos

Sastojci: 3 kašike brašna, 500 ml paradajz sosa, so, šećer, 3 kašike ulja

Priprema: U posudu sipajte ulje da prekrije dno, zatim dodajte brašno i zagrijavajte. Brašno uz stalno miješanje i pržite dok ne porumeni. Zatim posolite, sipajte malo hladne vode i miješajte dok se sve grudvice ne rastvore. Potom dodajte sok od paradajza, te šećer i sve dobro promiješajte, pa ostavite da proključa.

Prosječna cijena jela: 3 KM

NUTRICIONISTA:

Sekelji gulaš

Sastojci: 600 g svinjetine od buta, 2 glavice crvenog luka, 10 ml ulja, 2 kašičice aleva paprike,1 kg kiselog kupusa, 100 ml vode, so

Priprema: Meso očistite i isjeckajte na kockice, a luk ogulite i isjeckajte na listiće. Na zagrijanom ulju propržite isjeckani luk, a zatim dodajte meso i malo prodinstajte. Snizite temperaturu na srednju i dodajte toplu vodu. Kada meso bude dopola gotovo dodajte alevu papriku. Kiseli kupus isperite i ocijedite te ga isjeckajte na trakice. Na meso sipajte pripremljeni kupus, dinstajte i sačekajte da malo pusti sok. Ako treba dodajte još malo tople vode da ne bi zagorilo, ali pazite da ne bude rijetko. Povremeno lagano promiješajte. Kuhajte oko 60 minuta dok kupus ne omekša. Prelijte pavlakom i posužite toplo.

Prosječna cijena jela: 10 KM

Gusto napomena: Ime je dobio prema mušteriji Imre Sekeljiju, javnom bilježniku i stalnom gostu restorana Muzički sat. Naime, Sekelji je jedne večeri došao u restoran dosta kasnije nego inače, a kuhari ne želeći odbiti stalnog gosta pomiješali su ostatke jela koja su pripremali taj dan, zagrijali te posuli pavlakom. Sekelji se toliko oduševio da je i narednih dana tražio da mu posluže isto jelo, pa su se i ugostitelji odlučili isprobati svoju kombinaciju. Kako niko nije ostao ravnodušan na Sekelji gulaš, on je ubrzo pronašao mjesto na restoranskom jelovniku.

NUTRICIONISTA:

STARI LALOŠKI VALS

Uz blagoslov Magle i Nebeske pravde

Sad vreme je, vele, da idem odavde.

Ej, ne volem s Takvima ni da se svađam,

Al nisam ja došao, di da se vraćam?

Tu je sjahao moj askurđel,

To je naša ledina,

Naša Vojvodina,

Jedna i jedina…

Nebo i zemlja su spojeni šavom

I jedini kamen je onaj nad glavom.

Tu mi je čardak, odliven u zlatu

I komotno vreme na crkvenom satu.

I tu je moja dragana,

Baš za Božić neguje klas.

A usput,

Ko da tancuje Stari Laloški Vals…

Rasti šenice, nek nam je roda,

Opleti brazdama…

Nisam ja bitanga, pa da te prodam

Ovakvim gazdama!

Možda odem, jedared, kad naiđe red?

Al idem zadnji od Nas

Dok na miru odslušam Stari Laloški Vals…

Naložite Vragovi, furune pakla,

Ma, nek se zažari!

Al moja se zvezda još nije ni makla,

Bog nad njom stražari.

Ja vam sledim, jedared, kad naiđe red,

Al i tad mi ostavte čas

Da sa njome odigram Stari Laloški Vals…

Đorđe Balašević

Podijeli:
  • Facebook
  • Digg
  • Google
  • E-mail this story to a friend!
  • Technorati

Ostavi komentar

Morate biti prijavljeni da ostavite komentar.

Gusto TV

Newsletter

Upišite se u naš Newsletter i budite uvijek obaviješteni o novim aktuelnostima na vrijeme!

Oglasi

Oglasi

  • Oglasavajte se