Pečenja i prilozi za Božić

christmas-dinner

Kada počnu pripreme za Božić i svi užurbano krenu u kupovinu poklona za najbliže, počinju se slagati liste i pripremati svečane trpeze. Neki se raduju tradicionalnim receptima, dok drugi radije žele probati nešto novo. U ovom broju Gusta vam donosimo recepte za malo neobičniju, ali ipak dovoljno tradicionalnu božićnu trpezu.

Pripremila: Dženana Hrlović

Božićna trpeza, pažljivo birana i spremana sa mnogo truda i ljubavi, obiluje najfinijim jelima. Pored tradicionalno pripremljene božićne pogače tu su i supe, pečenja, sarme, šnicle, mesni rolati te pite, među kojima se najčešće sprema zeljanica. Neizostvna je i božićna plata sa šunkom i mnoštvo različitih salata, torte i kolači, medenjaci i vanillice, te ona nova jela za koja se nadamo da će zbog svog okusa možda postati dio porodične tradicije, pripremljena s mnoštvom ljubavi i strpljenja.

Božićna jelka

Božić naravno ne bi bio Božić bez svih onih sjajnih ukrasa koje možete poredati po prazničnoj trpezi i time joj dati posebno svečanu notu. Mogu to biti tek šišarke obojene zlaćanim sprejem ili pak vijenac koji ste kupili u obližnjoj cvjećari. Tek tako male sitnice dat će posebnu notu blagdanu. Naravno, tu je i jelka u mnoštvu boja oko koje uvijek trčkaraju djeca dodirujući šarene kugice i preturajući paketiće ispod nje. Božićni duh nekako uvijek donose upravo djeca, podsjećajući na Božiće iz djetinjstva kada su se, danas već odrasli ljudi, radovali slatkišima skrivenim u kutijama, umotanim u šarene papire zakačene na zeleno drvce.

Božićni običaji u svijetu

Vjernici širom svijeta će ukrasiti jelke i pripremiti poklone za najbliže. Ipak, božićne trpeze širom svijeta obilježit će različite tradicije i zanimljivi običaji. U Francuskoj se ispod okićene jelke smješta La Buche de Noël, čokoladna biskvit rolada u obliku debla koja simbolizira panj iz davnina. U Norveškoj se priprema puding od riže u koji se stavlja jedan badem, a po vjerovanju onaj ko ga zagrize sljedeće će godine stupiti u brak. Božić u Engleskoj nezamisliv je bez pečene purice punjene hljebom, iznutricama, jabukama i sušenim šljivama. Kao prilog se priprema pikantno dinstano crveno zelje i pečeni krompiri. Na svečanom stolu obavezan je i „plum pudding”, kolač od različitog sušenog voća, jabuka, ruma i začina, u koji se stavlja i novčić koji će po vjerovanju sretnom nalazniku donositi sreću do sljedećeg Božića.

Svim vjernicima redakcija Gusta želi čestit i blagoslovljen Božić!

Janjeća rebra u medu

Sastojci (za 4-5 osoba): 1,5 kg janjećih rebara, 2 glavice crvenog luka, 2 kašike mljevenog bijelog luka, 3 kašike meda, 3 kašike maslinovog ulja, 50 ml soja sosa, 200 ml crnog vina, biber, so, 50 ml limunovog soka, 1 kašičica cimeta

Priprema: U manjoj posudi pomiješajte nasjeckani luk, biljeli luk, ulje, med, soja sos, vino, biber, limunov sok, so i cimet. Janjetinu stavite u vatrostalnu posudu pa je prelijte pripremljenom mješavinom.  Pripremljena janjeća rebra ostavite u frižider najmanje sat vremena da se mariniraju (najbolje preko noći). Nakon što je meso odstajalo pecite 40 minuta na 200°C. Poslužite s kuhanim povrćem.

Prosječna cijena jela po osobi: 5 KM

Punjena pureća prsa

Sastojci: 500 g purećih prsa, 100 g mljevene svinjetine, 150 g purećih jetrica, 50 g pršute, 3 režnja bijelog luka, 50 g sira ribanca, 50 pečenih kestena, 1 grančica lovora, 1 jaje, 1 kašičica mješavine začina, 30 ml suhog crnog vina, 3 kašike extra djevičanskog maslinovog ulja, so, biber

Priprema (za 5-6 osoba): Pureća prsa isijecite na odreske, istucite čekićem za meso, blago posolite i ostavite da malo stoje. Jetrice isjeckajte na sitne komadiće i pržite na zagrijanom maslinovom ulju oko tri minute. Zatim ulijte vino i pržite na laganoj vatri. Pred kraj prženja posolite i pobiberite te kada su gotove skinite ih s vatre i ostavite da se ohlade. Dok se jetrice hlade ustinite celer, bijeli luk i kestene. U zdjeli umutite jaje, dodajte isjeckane sastojke, ohlađene jetrice i mljeveno meso. Zatim, dodajte i naribani sir i začinsku mješavinu i sve dobro izmiješajte. Nakon što ste napravili fil pripremite pureće odreske, na svaki stavite po krišku pršuta, dodajte dio fila koji ste pripremili i zarolajte. Pažljivo učvrstite čačkalicama i poredajte u nauljenu vatrostalnu posudu. Punjenu puretinu pecite na 175°C oko 45 minuta, a prije serviranja izvadite čačkalice. Poslužite uz kuhanu rižu.

Prosječna cijena jela po osobi: 3,5 KM

Božićni kompot od suhog voća

Sastojci: 100 g jabuka, 100 g suhih šljiva, 100 g suhih kajsija, 100 g kruški, 3 l vode, 10 kašika šećera, 1 kesica voćnog pudinga, ½ kašičice anisa, 1 štapić cimeta, 6 karanfilića

Priprema: Vodu prokuhajte i dodajte suho voće, pa kuhajte oko 30 minuta. Dok se voće u manjoj posudi kuha pomiješajte šećer i voćni puding sa malo vode, pažljivo da se ne stvore grudvice. Nakon što se voće gotovo skuhalo dodajte karanfiliće, cimet i anis, te polako uz neprestano miješanje dodajte puding. Sve kuhajte još oko 10 minuta miješajući dok puding ne bude gotov. Pripremljeni kompot služite ohlađen.

Prosječna cijena jela: 8 KM

Božićna ćurka

Sastojci (8-10 osoba): 1 ćurka srednje veličine (oko 3 kg), 10 lovorovih listova, 1-2 kašika maslaca, grančica peršuna; Za punjenje: 500 g mljevenog svinjskog mesa,100 g pancete, 1 glavica crvenog luka, 2 režnja bijelog luka, 1 kašika usitnjenog peršuna,1 kašičica suhe žalfije, 1 kašičica ruzmarina, 1/2  šoljice prezle, 1 kašičica mješavine začina po ukusu, so, biber, 8-10 suhih šljiva

Priprema: U tavi zagrijte ulje i propržite isjeckani luk i pancetu oko dvije minute. Zatim dodajte isjeckani bijeli luk, te pržite još 30-ak sekundi, pa sve sklonite sa vatre i ostavite da se ohladi. Stavite mljeveno meso u veću posudu, prognječite ga sa malo hladne vode da omekša. Dodajte usitnjeni peršun, ruzmarin, žalfiju, ohlađenu pancetu s lukom, prezlu, so i biber te sve  dobro promiješajte da dobijete jednoličnu smjesu. Očišćenu i opranu ćurku pospite začinima. Punite mješavinom mesa koju ste napravili, a u sredinu stavite listove peršuna i suhe šljive. Na svakom kraju malo nategnite kožu preko otvora da prekrije meso i učvrstite sa čačkalicama. Potom povežite ćurku kuharskim koncem. Pripremljenu ćurku ukrasite lovorovim listovima i maslacem. Prebacite je u veću posudu za pečenje na koji ste stavili aluminijsku foliju. Ćurku prekrijte folijom, ali ostavite malo prostora između mesa i folije. Ovako pripremljenu ćurku stavite u već zagrijanu pećnicu na 220°C i pecite oko 30 minuta. Zatim smanjite temperaturu na 170°C i ostavite da se peče tri sata. Izvadite ćurku i sklonite foliju koja je pokrivala. Potom ponovo povećajte temperaturu na 220°C i vratite nazad u pećnicu oko 20 minuta da ćurka dobije tamnozlatnu boju.

Prosječna cijena jela po osobi: 5 KM

Pečene jabuke sa suhim voćem

Sastojci: 6 manjih jabuka, 100 g smeđeg šećera, 100 g oraha, 2 kašike grožđica,1 kašika suhih brusnica,1/2 limuna, ¾ kašičice cimeta, ¼ kašičice ribanog oraščića, 2 kašike maslaca, 100 ml soka od narandže

Priprema: Jabuke operite i izdubite tako da im dno ostane netaknuto, a pri vrhu ih malo ogulite. Jabuke potom poredajte u duboku posudu. U manjoj posudi pomiješajte šećer, orahe, grožđice, brusnice, koru pola limuna, cimet i oraščić. Stavite 1,5 kašiku pripremljene mješavine u svaku jabuku, pa preko stavite malo maslaca. Prelijte jabuke mješavinom soka od narandže i oko 50 ml vode. Poklopite posudu sa jabukama i pecite na temperaturi 250°C oko dva sata. Pečene jabuke servirajte ohlađene.

Prosječna cijena jela: 7 KM

Ruska salata

Sastojci: 5 jaja, 5 većih mrkvi, 2-3 krompira, 5 velikih kiselih krastavaca, 1 jabuka, 400 g graška, 400 g šunke, 450 g majoneze, 1 kašičica senfa, 1 kašika soka od limuna, so

Priprema: U posudu sa ključalom vodom stavite očišćenu mrkvu i krompir koje ste isjeckali na kockice i kuhajte oko 15 minuta. U vodu zatim dodajte grašak i tek tada vodu posolite. Povrće ostavite da se skuha. Kada su mrkva i grašak gotovi ocijedite vodu i ostavite u posudi da se ohlade. U međuvremenu skuhajte jaja i isjeckajte na sitne kockice. Zatim, na kockice isjeckajte i kisele krastavice, šunku i jabuku koju ste prethodno ogulili. Sve sastojke stavite u duboku posudu, dodajte sok od limuna, senf i majonezu. Polako sve sastojke izmiješajte da se sjedine i po želji malo posolite.

Prosječna cijena jela: 8 KM

Hrskava božićna šunka

Sastojci (za 4-6 osoba): 1 praseći but, 3 kašike senfa, 3 kašike meda, 1 kašika škrobnog brašna, 1 žumance, 1 kašika prezle; Za umak: sok od pečenja, 2 kašike kukuruznog brašna, 100 ml soka od jabuka, 1 kašičica meda, prstohvat cimeta, 1 limun

Priprema: But operite i premažite solju. Pleh premažite uljem, dodajte oko čašu vode i stavite but. Pecite oko 90 minuta po kilogramu mesa na temperaturi od 150°C. Povremeno po potrebi podlijevajte vodom. Kada je meso pečeno sok od pečenja ulijte u posebnu posudu. Pomiješajte senf, med, škrobno brašno i žumance. Miješajte dok smjesa ne postane ujednačena i glatka. Gornji dio buta premažite pripremljenom smjesom, pospite mrvicama i zapecite u pećnici ugrijanoj na 200°C dok se ne uhvati lijepa rumena korica. Ohladite prije rezanja i poslužite s umakom. Sok od pečenja procijedite i kratko prokuhajte. Dodajte med i malo soka od limuna, a potom i sok od jabuke, prstohvat cimeta i kukuruzno brašno. Kuhajte na laganoj vatri oko pet minuta. Sklonite s vatre i poslužite s narezanim odrescima pečenog buta.

Prosječna cijena jela po osobi: 5 KM

Svinjska rolada s kaduljom

Sastojci (6-8 osoba): 2,5 kg otkoštenog vrha svinjske potrbušine, 1 grančica ruzmarina, 10 listova svježe kadulje, 3 režnja bijelog luka, 80 g pancete, ulje, so, biber

Priprema: Pancetu narežite na prutiće, a bijeli luk na listiće. Svinjsku potrbušinu položite na radnu površinu kožom prema dolje, zarežite je od sredine prema lijevom i desnom rubu i rastvorite. U ugrijanu tavu stavite narezanu pancetu i pržite na srednje jakoj vatri. Nakon 5 minuta prženja, pancetu rasporedite po rastvorenoj potrbušini, posipite listićima ruzmarina, listićima bijelog luka, listićima kadulje, posolite i pobiberite, te s lijeve i desne strane meso zarolajte prema sredini. Tako dobivenu roladu učvrstite kuhinjskim koncem, premažite uljem, umotajte u aluminijsku foliju i stavite u vatrostalnu posudu premazanu uljem. Pecite u pećnici, zagrijanoj na 180°C oko 90 minuta, a zatim izvadite  iz pećnice, skinite foliju i pecite još nekih 15 minuta da se uhvati korica. Pečenu roladu izvadite iz pećnice, te kada se malo ohladi skinite kuhinjski konac, nasijecite na kriške i poslužite.

Prosječna cijena jela po osobi: 4 KM

Punjene suhe šljive u slanini

Sastojci: 20 suhih šljiva, 50 g oraha, 100 g mladog kozijeg sira, 100 g dimljene slanine, 500 ml vode, 10 g maslaca

Priprema: Suhe šljive bez košpica stavite u posudu i prelijte vodom koju ste prethodno zagrijali. Zatim šljive ostavite nekoliko sati potopljene u vodi u frižideru da bi omekšale i nabubrile, najbolje noć prije pripreme. Nabubrile šljive procijedite i ostavite da odstoje da se oslobode eventualnog viška vode. Orahe poredajte u pleh koji ste premazali maslacem, te ih stavite u pećnicu zagrijanu na 180ºC i pecite oko pet minuta. Kada se malo ohlade, tostirane orahe sameljite. U posudu stavite izmrvljeni koziji sir, dodajte orahe i dobro izmiješajte. Pripremljenom smjesom punite šljive. Isjeckajte slaninu na trakice, potrebno vam je 20 trakica. Svaku šljivu umotajte u slaninu i probodite čačkalicom, te slažite u pleh koji ste premazali maslacem. Pecite u pećnici zagrijanoj na 200ºC oko 15 minuta dok slanina ne porumeni i ne postane blago hrskava.

Gusto extra savjet: Posebnu aromu ovom jelu daju tostirani orasi, stoga nemojte preskakati ovaj korak.

Prosječna cijena jela: 9 KM

Punjena teleća prsa

Sastojci: 1 kg telećih prsa, 200 g teleće jetre, 200 g šampinjona, 100 g luka, 4 režnja bijelog luka, 50 ml bijelog vina, 100 ml pavlake, 1 jaje, 50 ml mlijeka, ½ vezice peršuna, ½  kašičice mljevene slatke crvene paprike, so, biber, ulje

Priprema: Sitno isjeckajte luk i bijeli luk. Popržite ih na zagrijanom ulju. Dodajte teleću jetru izrezanu na sitne kockice i propržite. Skinite sa vatre, dodajte hljeb natopljen u prethodno pomiješano mlijeko i jaje. Posolite, pobiberite, pospite mljevenom paprikom i dobro izmiješajte. Teleća prsa odvojite od kostiju i filujte jetricom. Povežite čvrsto koncem, stavite u tepsiju, prelijte zagrijanim uljem i pecite u pećnici zagrijanoj na 200°C. Kad su prsa napola pečena, prelijte ih vinom i ispecite do kraja. U međuvremenu pripremite umak od gljiva. Sitno isjeckani luk popržite na ulju, dodajte na ploške narezane gljive i dinstajte pet minuta. Pospite kašikom brašna i prelijte toplom vodom. Posolite i pobiberite. Skinite sa vatre i umiješajte pavlaku. Pečena teleća prsa narežite na ploške, prelijte umakom od gljiva i poslužite.

Teleća koljenica s krompirom

Sastojci (za 4-5 osoba): 1 teleća koljenica s kostima, so, biber, 3 paradajza, 2 mrkve, ½ limuna, 1 kg mladog krompira, 1 kašika  maslinovog ulja, 2 režnja bijelog luka, 100 ml bijelog vina, 250 ml telećeg temeljca, 1 kocka za supu, 90 g maslaca

Priprema: Teleću koljenicu natrljajte solju i biberom. Oprani paradajz i limun, narežite na ploške. Mrkve ogulite i narežite na manje komade, a mladi krompir temeljito operite pod mlazom vode. Pećnicu ugrijte na 180°C. U tepsiji na ugrijanom maslinovom ulju sa svih strana temeljito prepecite meso. Uz meso dodajte pripremljeno povrće, narezani limun i bijeli luk u ljusci pa pečenje nastavite u pećnici. Nakon 30 minuta dospite bijelo vino. Meso tokom pečenja nekoliko puta okrenite, te po potrebi dosipajte malo supe. Pola sata prije kraja pečenja uz meso poredajte i oprani mladi krompir s korom. Nakon dva sata pečenja teleću koljenicu izvadite i odložite na toplom. Meso bi se uz pomoć kašike trebalo lagano skidati s kosti. Umak koji je preostao nakon pečenja zakuhajte s telećim temeljcem. Poboljšajte ga hladnim maslacem. Iz umaka izvadite bijeli luk i limun. Očišćeno meso poslužite uz pečeni krompir pa sve prelijte pripremljenim umakom.

Prosječna cijena jela po osobi: 6 KM

Rolovana svinjetina s povrćem

Sastojci (za 4 osobe): 1 kg svinjske šnicle, 500 g špinata, 100 g suhog mesa, 1 jaje, 2 žute paprike, ½ kašičice ribanog muškatnog oraščića, 1 paradajz, 200  mladog sira, 20 g maslaca, 2 kašike ulja, 300 ml bijelog vina, so, biber

Priprema: Istucite meso da se rastanji šnicla, posolite i stavite u frižider. Operite i očistite špinat. Uključite pećnicu na 180ºC. Kuhajte špinat dvije minute u vrlo malo vode, sa prstohvatom soli. Procijedite ga i sitno isjeckajte. U tavi rastopite maslac i u to dodajte sitno izrezane paprike, suho meso, pa nastavite dinstati uz povremeno miješanje oko pet minuta. Dodajte špinat i dinstajte još pet minuta. Zatim sklonite sa vatre te umiješajte jaje, so, biber i malo muškatnog oraščića. Sve to dobro promiješajte. Na sto stavite istanjenu šniclu i premažite je filom. Dodajte na fil sitno isjeckani paradajz, a preko stavite mladi sir koji ste sitno izlomili. Umotajte je u rolat i svežite kuhinjskim koncem. Meso stavite u pleh premazan preostalim maslacem i uljem. Na jačoj vatri, na plati, pecite meso pet minuta uz okretanje tako da dobije lijepu boju sa svih strana. Posolite ga, prelijte vinom i ostaviti nekoliko minuta da vino ispari. Stavite pleh u pećnicu i pecite meso oko 90 minuta, ali ga povremeno zalijevajte temeljcem i masnoćom od pečenja. Izvadite meso iz pećnice i ostavite ga da se malo ohladi, a onda isijecite na kriške. Rolovanu svinjetinu možete služiti sa pečenim  krompirom.

Prosječna cijena jela (po osobi): 5 KM

Kremenadle s jabukama na talijanski način

Sastojci (za 4-5 osoba): 1 kg svinjske kremenadle, 1 jabuka, ¼ kašičice suhog ruzmarina, 1 lovorov list, 60 g maslaca, 2 kašike ulja, so, šareni biber u zrnu biber

Priprema: Kremenadle očistite od kožica, odstranite kraću kost i istucite tučkom za meso. Posolite, pobiberite i pospite suhim ruzmarinom te ostavite malo da se meso rasoli. U tavi zagrijete ulje i maslac, te kratko propržite kremenadle uz povremeno okretanje. Jabuke isijecite na tanke listiće, te propržene kremenadle povežite štapićima za ražnjiće. Između kremenadli redajte kriške jabuka, pospite biberom u zrnu te usitnjenim listom lovora. Ovako pripremljene kremenadle sa jabukama stavite u vatrostalnu posudu, prelijte sokom od prženja kremenadli i pecite u pećnici zagrijanoj na 220ºC oko 25 minuta. Služite vruće.

Prosječna cijena jela po osobi: 4 KM

Marinirana rebarca

Sastojci (8-10 osoba): 2 kg svinjskih rebara, 5 krompira, 100 g šampinjona, 3 graničice peršuna, 1 grančica celera, 100 ml mlijeka, 100 ml vode, 100 ml ulja, 3 režnja bijelog luka, 2 kašičice soli, ½ kašike mješavine začina, 1 kašičica crvene paprike, 1 kašika paradajz pirea, biber

Priprema: U manju posudu pomiješajte mlijeko, vodu, so, biber, mješavinu začina, isjeckani celer, peršun i bijeli luk koji ste prethodno sitno isjeckali, pa dodajte crvenu papriku i paradajz pire. Ovom smjesom premažite rebarca i ostavite da se mariniraju preko noći. Krompire ogulite, operite i izrežite na kriške, a gljive očistite i isjeckajte na listiće. Nakon što je meso odstajalo u marinadi, stavite ga u vatrostalnu posudu, dodajte kompir i prelijte viškom marinade, te prekrijte aluminijskom folijom. Pecite u zagrijanoj pećnici na 200ºC oko 90 minuta. Nakon toga meso izvadite iz pećnice, sklonite foliju i dodajte šampinjone, te rebarca vratite da se peku još oko 30 minuta kako bi dobila lijepu, hrskavu koricu.

Prosječna cijena jela (po osobi): 4 KM

Crvena salata

Sastojci: 300 g crvenog kupusa, 2 kisele cvekle, 2 jabuke, 1 glavica luka, 1 režanj bijelog luka,10 ml crvenog vinskog sirćeta,1 kašičica senfa, so, biber

Priprema: U duboku posudu naribajte crveni kupus. Potom dodajte sitno isjeckani crveni i bijeli luk koji ste prethodno očistili i ogulili. Operite, ogulite jabuke i isjeckajte na sitne kockice, te na isti način isjeckajte i kiselu cveklu. Napravite preliv za salatu tako da u manju posudu naspete crveno vinsko sirće, dodate so, biber, ulje, senf i sve dobro umutite. Pripremljeni preliv dodajte u salatu, a zatim dobro promiješajte. Manju okruglu posudu premažite uljem, stavite dio gotove salate, te poklopite sa tanjirom i okrenite. Na taj način oblikovanu salatu ukrasite sa listom bosiljka.

Prosječna cijena jela: 5 KM

Salata od graha i kukuruza

Sastojci: 200 g kukuruza, 300 g šarenog graha, 1 krastavac, 1 glavica crvenog luka, 1 kašika isjeckanog lista mente, 1 kašika isjeckanog lista peršuna, 1 lovorov list, 4 kašike jabukovog sirćeta, so

Priprema: Grah operite i ostavite u posudi sa vodom da prenoći kako bi nabubrio. Kada grah nabubri kuhajte ga u posoljenoj vodi sa listom lovora. Na vodi skuhajte i kukuruz. Kada su grah i kukuruz kuhani ocijedite vodu i ostavite da se ohlade. Krompir dobro operite, ogulite, prerežite na četvrtine, te kuhajte oko 30 minuta. Ohladite ga, ogulite i isijecite na kocke. U posudi za serviranje salate  pomiješajte grah, kukuruz, krompir i krastavac isječen na kockice. Dodajte sitno isjeckani crveni luk. Povrće prelijte sirćetom, pa dodajte isjeckane listiće mente i peršuna. Posolite i ostavite na hladnom mjestu da stoji oko 15 minuta prije služenja.

Kroketi od sira

Sastojci: 350 g kravljeg sira, 50 g žutog sira po izboru, 3 jaja, 100 g brašna, ½ kašičice sode bikarbone, prezla, ulje

Priprema: Sir dobro izgnječite, pa dodajte sodu i jaja. Brašno dodajite pažljivo malo po malo kako ne biste dodali previše, što bi krokete učinilo previše tvrdim i žilavim. Sve dobro izmiješajte u jednoličnu masu. Kašikom zahvatajte krokete, uvaljajte ih u prezlu kako bi dobili hrskavu koricu i karakterističan oblik, te pržite na vrelom ulju.

Gusto extra savjet: Žuti sir će kroketima dati posebnu aromu.

Podijeli:
  • Facebook
  • Digg
  • Google
  • E-mail this story to a friend!
  • Technorati

Ostavi komentar

Morate biti prijavljeni da ostavite komentar.

Gusto TV

Newsletter

Upišite se u naš Newsletter i budite uvijek obaviješteni o novim aktuelnostima na vrijeme!

Oglasi

Oglasi

  • Oglasavajte se