Gusto na prvom festivalu dobre hrane Foodini

adnan-ucambarlic-foodini-festival

Adnan Učambarlić, novinar Gusta na Foodini festivalu

U poslovnom centru UNITIC u Sarajevu 17.12.2014. održan je prvi promotivni festival dobre hrane Foodini na kojem je Gusto bio jedan od medijskih pokrovitelja.

sara-krajina-foodini-festival1

Sara Krajina Jazvić, glavna urednica časopisa Gusto

Posjetioci festivala mogli su isprobati slatke i slane delicije koje su spremali neki od najuspješnijih kuhara u BiH ali i uživati u umjetnosti njihove pripreme. Na Foodini festivalu su se tako mogli naći specijaliteti tradicionalne bh. kuhinje, kao što su pite i gulaši spremljeni od divljači, ali i internacionalne delicije kao što su daleko poznata i ukusna francuska slatka i slana peciva, japanski suši i mnoga druga jela svjetske i domaće kuhinje.

foodini-1-2

Opuštena atmosfera na Foodini festivalu u Uniticu

Za potpuni ugođaj  pobrinuli su se i studenti Muzičke akademije iz Istočnog Sarajeva koji su svirajući uživo posjetiocima festivala omogućili da osim u dobroj hrani uživaju i u ugodnoj muzici.

Foodini festival je  novitet u BiH a karakteriše ga upravo činjenica da se hrana priprema na samom festivalu, odnosno pred posjetiocima festivala. Na taj način gosti su mogli doživjeti posebno iskustvo posmatrajući majstore kulinarske profesije na djelu.

foodini-3-2

Pravljenje sushi jela uživo

Osim restorana - izlagača, poseban gost festivala je bila Njemačka ambasada u BiH čiji je kuhar na glavnoj bini predstavio kulinarsku tradiciju Njemačke. Na glavnoj bini takođe se predstavio i jedan od najpoznatijih sushi majstora, Vojislav Milutinović, koji dolazi u ime Kimono sushi bara iz Sarajeva.

foodini-4

Jens Wagner, ataše za kulturu Njemačke ambasade u Sarajevu

Jens Wagner, ataše za kulturu Njemačke ambasade u Sarajevu, naveo je da je prva  asocijacija kada kažemo njemačka kuhinja, kobasice i pivo, no potrebno je istaći kako jedinstvena njemačka kuhinja ne postoji, budući da je ona potpuno različita u zavisnosti od raznih regija Njemačke. Njemačka je generalno postala šarenija, multikulturalnija, pa tako i kad je hrana u pitanju. I ne samo šarenija, Njemačka je danas i zelenija, pa se tako većina ljudi iznenadi kad čuju da je Berlin proglašen gradom sa najboljom ponudom vegetarijanske hrane u svijetu. Predstavljen je i profesionalni kuhar Njemačke ambasade Ben Muther koji je danas prezentovao vegetarijanski meni i sladoled.

foodini-2-2

Vrelo Blagaj, jedan od izlagača na Foodini festivalu

Na glavnoj bini prezentaciju je imao i profesionalni kuhar Vojislav Milutinović koji je predstavio sushi, tradicionalno japansko jelo koje se pravi od sirove ribe i kuhane riže. Posjetioci su imali priliku posmatrati ovog vrhunskog majstora japanske kuhinje na djelu dok je spremao nekoliko vrsta sušija i sašimija ali i naučiti osnovne principe i historiju japanske gastronomije.

gusto-na-foodini-festivalu

Hamid Hadžić, glavni kuhar u hotelu Holiday

Alena Kahrimanović, PR Foodini festivala navela je da je jedan od ciljeva ovog događaja da ponudi dodatnu platformu za promociju lokalne kuhinje jer gastronomija i turizam dvije važne stavke u razvoju bh. ekonomije.

bojan-tomic

Bojan Tomić, organizator festivala Foodini

Učesnici festivala bili su Kimono sushi bar (Sarajevo), Vukov konak (Sarajevo), Francuska pekara Maison Coco (Sarajevo), Natura food (Austrija/BiH), Jami (Sarajevo), Gusto e Sapore (Tuzla), restoran Vrelo (Blagaj), Delimano (Sarajevo), Vinarija Vučić (Čitluk), restoran Plava Prizma (Sarajevo), kompanija ToFi i udruženje GastroID (Sarajevo) te Njemačka ambasada u BiH. Partneri Foodinija su Diners Club BH, Inside by Ećo i agencija PRicha.

Podijeli:
  • Facebook
  • Digg
  • Google
  • E-mail this story to a friend!
  • Technorati

Ostavi komentar

Morate biti prijavljeni da ostavite komentar.

Gusto TV

Newsletter

Upišite se u naš Newsletter i budite uvijek obaviješteni o novim aktuelnostima na vrijeme!

Oglasi

Oglasi

  • Oglasavajte se