Cijene maslinovog ulja mogle bi porasti do 60 posto

Drastičan pad prinosa maslina ove godine na jugu Evrope ugrožava opstanak mnogobrojnih gazdinstava u ovom sektoru i izaziva pravu eksploziju cijena maslinovog ekstra djevičanskog ulja na evropskom, pa i svjetskom tržištu.

maslinovo-ulje

U Italiji, maslinici u Toskani i Umbriji ovog ljeta bili su pogođeni izuzetno lošim vremenom, dok je u Španiji, koja je prošle godine dala polovinu svjetske proizvodnje maslinovog ulja, na pad prinosa utjecalo smjenjivanje sušnih perioda s pustošenjima koje je izazvala maslinina muha, zbog čega će prinosi biti najvjerovatnije prepolovljeni.

Kako piše švicarski list 20 minute, i u francuskom regionu Provansa ovogodišnji prinosi su zbog djelovanja ove napasti pali čak 80 posto.

Prema podacima Međunarodnog udruženja proizvođača maslina, veleprodajne cijene maslina u 2013. već su povećane 37 posto, dok bi potrošačke cijene, prema njihovoj prognozi, u narednom periodu mogle skočiti i do 60 posto.

Kako navodi isti izvor, situacija ipak nije katastrofalna u cijelom svijetu. Proizvodnja maslina u Grčkoj i Tunisu ove godine je vrlo dobra, pa se proizvođači maslinovog ulja iz ovih zemalja nadaju da će svoj udio na tržištu povećati.

Isto tako, enormni rast cijena ovog proizvoda podstiče sađenje maslina u zonama koje nisu tradicionalno predodređene za ovu biljnu kulturu. U tom kontekstu, stručnjaci predviđaju da je Australija budući gigant u proizvodnji maslinovog ulja.

Podijeli:
  • Facebook
  • Digg
  • Google
  • E-mail this story to a friend!
  • Technorati

Ostavi komentar

Morate biti prijavljeni da ostavite komentar.

Gusto TV

Newsletter

Upišite se u naš Newsletter i budite uvijek obaviješteni o novim aktuelnostima na vrijeme!

Oglasi

Oglasi

  • Oglasavajte se