Voće sa najmanje i najviše šećera

three-grapes

Nema boljeg šećera od prirodnog, a voće je jedan od njegovih glavnih izvora. Međutim, dok neke vrste obiluju njime, u drugima je nivo šećera veoma nizak. Evo o kom voću trebate da vodite računa kada ih kombinujete u omiljenim ljetnjim poslasticama ili kad sastavljate jelovnik za dane detoksa.

Voće sa najvišim procentom šećera

1. Grožđe

I crno i bijelo grožđe sadrže jednaku količinu šećera - 16,7 grama u sto grama voća. Obje vrste obiluju vlaknima, ali je crno grožđe ipak puno bogatije antioksidantima.

2. Trešnje

Svoju poziciju na listi najslađeg voća čvrsto drže trešnje koje sadrže 13 grama šećera u sto grama voća i one ujedno imaju niski glikemijski indeks što sprječava pojavu hipoglikemije. Osim toga, ovo voće bogato je kalijumom, smanjuje holesterol i sadrži čitavu paletu vitamina i minerala.

3. Mango

Mango je tropska voćka kojoj takođe ne manjka šećera. U sto grama voća nalazi se 13,6 grama šećera, ali i trećina dnevne doze vitamina A, što je korisno za bolji vid i zdravije oči. Da ne spominjemo i puno drugih vitamina, aminokiselina i antioksidanta…

4. Smokva

Ovo mnogima omiljeno ljetnje voće je, takođe, izrazito slatko. Ako pojedete sto grama svežih smokvi, unijeli ste 16 grama šećera, ali isto tako i puno korisnih vlakana i kalijuma.

5. Liči ili azijska trešnja

Sa čak 20 grama šećera na sto grama voća, liči predstavlja pravu šećernu bombu. Ipak, to azijsko voće ne bi trebalo izbegavati jer nam ta količina voća donosi oko 136 miligrama kalcijuma, što je gotovo duplo više od dnevne potrebne doze.

Voće sa niskim procentom šećera

1. Avokado

Za razliku od ranije spomenutih egzotičnih namirnica, avokado pripada grupi voća s izrazito niskim udjelom šećera - samo jedan gram na čitavi svježi plod. Takođe je bogat kalijumom, ima izrazito veliku nutritivnu vrednost, sadrži korisne masne kiseline i smanjuje nivo holesterola u krvi.

2. Brusnice

Ukoliko volite da jedete brusnice, ne morate brinuti da ste se pretrpali šećerom jer sto grama svježih brusnica sadrži tek 4 grama šećera. Pomalo kiselkastog ukusa zbog velike količine C vitamina, ova voćka poznata je po svojim gotovo čudesnim ljekovitim svojstvima zbog kojih je s pravom nazivaju prirodnim antibiotikom.

3. Maline

Ljubitelji šumskog voća mogu odahnuti kad je u pitanju šećer. Ako koristite maline za svoj voćni smoothie, sto grama tog bobičastog voća sadrži 4,4 grama šećera kao i obilje vlakana. Takođe, malina snižava šećer u krvi i deluje antivirusno.

4. Kupine

Sa 5 grama na sto grama voća i kupina je relativno siromašna šećerom, a bogata vlaknima I vitaminima C, K i B9.

5. Jagode

Istu količinu šećera pronaći ćete i u svježim jagodama, s kojima u paketu stiže i 85 miligrama vitamina C, što zadovoljava preporučenu dnevnu dozu, piše Lovesensa.rs.

Podijeli:
  • Facebook
  • Digg
  • Google
  • E-mail this story to a friend!
  • Technorati

Ostavi komentar

Morate biti prijavljeni da ostavite komentar.

Gusto TV

Newsletter

Upišite se u naš Newsletter i budite uvijek obaviješteni o novim aktuelnostima na vrijeme!

Oglasi

Oglasi

  • Oglasavajte se